NAV-figyelő, 24.hét: lépésről lépésre az online számlaadat-szolgáltatásról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adatszolgáltatás teljesítésének előfeltétele: regisztráció az Online Számla rendszerbe. Újraindul az adótraffipax: ellenőrzések várhatóak a vendéglátásban, kertészetekben, webshopokban és építkezéseken.

1. A NAV kiemelt témái között: az Online számla rendszer

Lassan nem lesz olyan adóalany Magyarországon, amelyet ez a téma nem érint. Ezért érzi fontosnak a NAV is, hogy az Online számlarendszer működését meghatározó hatályos jogszabályok kivonatait közzétegye. A 2020. július 1-jétől hatályos szabályok ezen a linken is elérhetőek.

2. Online számlaadat-szolgáltatás 2020. 07. 01-jétől lépésről lépésre

Hogyan kell teljesíteni az adatszolgáltatást?

A számlaadat-szolgáltatást a NAV által biztosított elektronikus felületen – az Online Számla rendszerben – kell teljesíteni. Az elektronikus felület az adóalany és az eljárásra jogosult személy egyedi azonosítását követően használható.

Online Számla rendszerbe történő regisztráció

Az adóalanynak ahhoz, hogy az adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tudjon tenni, regisztrálnia kell magát az Online Számla rendszerbe. A regisztrációt az adózó, az adózó törvényes képviselője vagy állandó meghatalmazottja végezheti el. A regisztrációt elvégző természetes személyt a rendszer ún. „elsődleges felhasználónak” tekinti.

Ha az elsődleges felhasználó további személyeket is be szeretne vonni az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésébe, vagy a rendszerben lekérdezéseket szeretne engedélyezni más személyek részére is, akkor lehetősége van arra, hogy ún. „másodlagos felhasználókat” hozzon létre.

Számlázó program használata esetében mindenképpen szükséges egy ún. „technikai felhasználó” létrehozása. A technikai felhasználó adatait a számlázó programban kell rögzíteni. Ennek helyéről, módjáról a számlázó program fejlesztője tud bővebb felvilágosítást adni. A technikai felhasználó adatainak megadását követően lesz lehetősége a számlázó programnak arra, hogy az adatszolgáltatásokat beküldje az adóhivatal számára.

A regisztrációval kapcsolatban itt található bővebb információ.

Regisztrációt követően az adóalany a következő funkciókat érheti el:

  • Felhasználók kezelése (jogosultságkezelés, adatok módosítása),
  • Adatszolgáltatás fogadása számlázó programokból,
  • Adatszolgáltatás kézi rögzítése (nyomtatványalapú számla, vagy adatszolgáltatás kézi javítása esetén),
  • Adatszolgáltatás lekérdezése,
  • Adatszolgáltatás érvénytelenítése,
  • Adószám-lekérdezés.

A fenti funkciók működésével kapcsolatban az Online Számla Felhasználói kézikönyvben található további információ.

Adatszolgáltatás számlázó programból

A számlázási funkcióval rendelkező programmal kiállított számla, számlával egy tekintet alá eső okirat esetében az adóalany a Számlarendeletben meghatározott elektronikus módon teljesít adatszolgáltatást a számla, számlával egy tekintet alá eső okirat Számlarendeletben meghatározott adattartalmáról.

A Számlarendelet szerint számlázó programnak minősül a számla kibocsátására alkalmas számítástechnikai program, programfunkció, programmodul, ideértve az online számlázó rendszereket is.  A rendelet a számlázó programmal szemben támasztott követelmények között előírja, hogy a számlázó programnak biztosítania kell a kiállított számla, valamint számlával egy tekintet alá eső okirat legalább Áfa tv. szerinti kötelező adattartalmának megküldését a NAV részére, elektronikus úton. A számlázó programnak főszabály szerint – a gép-gép interfész használatához szükséges azonosító adatok megküldése mellett –az adatokat a számla, számlával egy tekintet alá eső okirat kiállításakor azonnal, XML-formátumban, az állami adó- és vámhatóság közleményében meghatározott módon és adatszerkezetben, elektronikus úton kell megküldenie a NAV részére.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat a friss NAV-feketelistákról, a júliusban elszámolható üzemanyagárakról, és az újra induló adótraffipaxról.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek