NAV-figyelő, 28. hét: csökkent a szochó mértéke


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július 1-től 17,5%-os szociális hozzájárulási adóval kell kalkulálnunk. A NAV ellenőrei a következő napokban a balatoni strandokon bukkanhatnak fel. A NAV segít a végrehajtási megkeresésekkel kapcsolatos tudnivalókat illetően.

1. Csökkenő szociális hozzájárulási adó

2019 július 1-től 2 százalékponttal csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke. Az újabb csökkenés eredményeként 17,5 % szociális hozzájárulási adóval számolhatnak a vállalkozások, mely csökkentett adómérték először 2019. július hónapra vonatkozóan alkalmazható.

A szociális hozzájárulási adó csökkenésének következményeként, amennyiben a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére (feltéve, hogy az költségként nem elszámolható, vagy azt nem térítik meg a részére), akkor a megállapított jövedelem 85 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni (2019. június 30-ig 84 százalékot kellett alkalmazni).

2. Hol számíthatunk az adóellenőrök felbukkanására?

A nyári strandszezon okozhat némi izgalmat az árusoknak, hiszen idén is megjelenhetnek a NAV ellenőrei egy lángos erejéig. Fókuszban a vendéglátóegységek, ajándékboltok, a piacokon és a strandokon árusítók lesznek.

És hogy mit is vizsgálnak pontosan? Itt olvasható.

Békés megyében július 15. és 19. között várhatóak helyszíni ellenőrzések. A piacokon, közterületeken és a közutak melletti szezonális gyümölcs-árusítókat ellenőrzik majd a NAV ellenőrei.

A fentieken túl Miskolcon a vendéglátóhelyek és kiskereskedelmi egységek kerülnek górcső alá, Fejér megyében pedig az online pénztárgépek lesznek a figyelem középpontjában. Nógrád megyében is várhatóak ellenőrzések.

Részletek itt.

A NAV-figyelőben olvashat még az adóhatóság végrehajtási kisokosáról és megújult feketelistáiról.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2019. június 17.

NAV-figyelő, 24. hét: hasznos tippek a nyaralóknak

A zavartalan külföldi nyaralás érdekében pár egyszerű szabályt ismertet, valamint a rózsaszín csekk kockázatára figyelmeztet a NAV. Az operatív ellenőrzés fókuszában a nyári táborok és a fagylaltozók lesznek.