NAV-figyelő, 27. hét: mindent a kezelőszemélyzet nélküli automataberendezések bejelentéséről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az automataberendezésekkel már immár második hete foglalkozik kiemelten a NAV. Az ellenőrök fagyizókat és strandokat látogatnak a 28. héten.

1. Az adóazonosító jelről szóló igazolás helyettesíti az adókártyát

Az adókártya megrongálódása vagy elvesztése, illetve névváltozás miatt új kártyát igénylőknek igazolást állít ki a NAV. Ezen közokirat az egyes eljárásokban (például hitelfelvételnél) mindaddig hatósági bizonyítványként, illetve hatósági igazolványként használható, amíg az új adókártya nem érkezik meg a kérelmező részére.

2. Megjelent az ADÓVILÁG 2019/07. száma

Az Adóvilág aktuális számában olvashatjuk Dr. Nagy Sándor jogi szakértő referens cikkét „A kezelőszemélyzet nélküli automataberendezések bejelentésével kapcsolatos aktuális tudnivalók„ címmel.

A szerző fontos tudnivalóként emeli ki, hogy korábban kizárólag az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automataberendezések esetén volt bejelentési kötelezettsége az üzemeltetőnek, azonban a megváltozott jogszabályi rendelkezések értelmében – függetlenül az automata által kezelt tevékenység jellegétől – már valamennyi automataberendezést be kell jelenteni az állami adó- és vámhatóság felé, ami megfelel a jogszabály szerinti fogalomnak.

A jogszabály által meghatározott automataberendezés fogalom az alábbi elemekből áll:

  • kezelőszemélyzet nélkül is működni képes
  • berendezés
  • használata termékértékesítéshez vagy szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódhat
  • pénzbeli ellenértékének helyben történő megtérítésére szolgál.

Ilyen automataberendezések lehetnek például a parkolóautomaták, az önkiszolgáló autómosó berendezések, a könyvárusító automaták és a fényképkészítő automaták is.

Az új fogalomnak megfelelő – nem élelmiszer-értékesítést végző – automataberendezések esetében jelenleg kizárólag bejelentési kötelezettség áll fenn, azokat nem kell Automata Felügyeleti Egységgel felszerelni és nem kell az értékesítési adatokról online adatszolgáltatást teljesíteni.

A bejelentendő események, a bejelentendő adatok köre, valamint a bejelentés teljesítésének módjára vonatkozó hasznos információk részletesen itt olvashatóak.

A NAV-figyelőben további részleteket olvashat az Adóvilág legfrissebb számából, tájékozódhat az EU bővülő pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedéseiről, és megtudhatja, hol kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2019. június 17.

NAV-figyelő, 24. hét: hasznos tippek a nyaralóknak

A zavartalan külföldi nyaralás érdekében pár egyszerű szabályt ismertet, valamint a rózsaszín csekk kockázatára figyelmeztet a NAV. Az operatív ellenőrzés fókuszában a nyári táborok és a fagylaltozók lesznek.