NAV-Figyelő 4. hét -Tájékoztatók szja kedvezményekről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV tájékoztatókat tett közzé az elérhető adóalap-kedvezményekről és közzétette a 2023. februárra vonatkozó üzemanyagárakat.

Az egyes, elérhető tájékoztatókban kiemelik, hogy az egyes kedvezmények az alábbi sorrendben érvényesíthetők:

  1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye
  3. 30 év alatti anyák kedvezménye
  4. Személyi kedvezmény
  5. Első házasok kedvezménye
  6. Családi kedvezmény
  7. Családi járulékkedvezmény

négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK) kapcsán az adóhatóság ismerteti, hogy az jogosult a kedvezményre, aki legalább 4 vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke után családi pótlékra jogosult vagy, ha már nem jogosult, legalább 12 évig az volt, illetve, ha a családi pótlékra jogosultság a gyermek halála miatt szűnt meg. Szintén a fentieknek megfelelő gyermeknek kell tekinteni, aki szociális intézményben kap ellátást fogyatékossága miatt, emiatt nem részesül az anya családi pótlékban, azonban a többi gyermek utáni juttatás során ezt figyelembe veszik.

A NÉTAK-ot nem veheti igénybe, aki ugyan négy gyermek édesanyja, de ezek közül az egyik 10 éves korában, egy válást követően az édesapjához került, mivel így nem teljesül a 12 éves kitétel. Hasonló a helyzet az ún. „mozaik családokban”, azaz, ha második férjével az anya közösen nevel ugyan 4 gyermeket, de ezek közül kettő a férj korábbi kapcsolatából származik. Utóbbi alól kivétel, ha a nő örökbe fogadja a gyermekeket.

A NÉTAK-ra való jogosultság esetén az anyának nem kell az Szja tv. szerinti személyi jövedelemadót fizetnie, a kedvezménynek nincs felső határa.

Hirdetés


Töltse le ingyenesen „
A 2022. évi őszi adóváltozások” című 3 részes összefoglaló írást!Szerezzen első kézből, a Pénzügyminisztérium szakembereitől információt a 2023. január 1-jén életbe lépett adóváltozásokkal kapcsolatban.Regisztráljon, és azonnal érkezik az anyag első része!

25 éven aluli fiatalok kedvezményét valamennyi, 25. életévét be nem töltött fiatal igénybe veheti. A kedvezmény az összevont adóalapba tartozó jövedelem alapján képzett adóalapot csökkenti. A kedvezmény maximálisan a 2023-as évben havonta 499.952 forint, amely 74.993 forint adómegtakarítást jelent.

30 év alatti anyák kedvezményét azok a 25. életévüket betöltött, 30 évnél fiatalabb anyák vehetik igénybe, akik családi kedvezményre jogosultak vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekük után, és az erre való jogosultság 2022. december 31.-e után nyílt meg. A kedvezmény mértéke megegyezik a 25 év alatti fiatalok kedvezményének mértékével.

személyi kedvezménnyel kapcsolatban a NAV a szükséges orvosi igazolásról adott ki tájékoztatót. A háziorvosoknak, szakorvosoknak a tavaly kiállított igazolásokról január 31-ig kell adatot szolgáltatniuk elektronikusan az adóhatóság felé. Az igazolást a magánszemélyeknek nem kell beküldeniük, azt csak az elévülési idő végéig meg kell őrizniük.

A kedvezményre az jogosult, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségek valamelyikében szenved, és erről orvosi igazolással rendelkezik, valamint az, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, amely esetben a jogosultságról szóló határozat szolgál alátámasztó dokumentumként. A szükséges orvosi igazolást szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa vagy az általuk készített dokumentáció alapján háziorvos állíthatja ki.

Az első házasok kedvezményét az a házaspár veheti igénybe, ahol a házastársak legalább egyike első házasságát köti. Ekkor, az is érvényesítheti a kedvezményt, akiknek nem ez az első házassága. A házasságkötés helye (külföld, belföld) nem mérvadó. A kedvezményre a bejegyzett élettársak is jogosultak, a jogszabály alapján a házastárs kifejezés alatt őket is érteni kell. A kedvezmény a házasságkötést követő első hónaptól 24 hónapon keresztül jár, mértéke 33.335 forint, ez havonta 5 ezer forint adómegtakarítást jelent a gyakorlatban.

családi kedvezmény azoknak a magánszemélyeknek igénybe vehető, akik családi pótlékra jogosultak (szülők, szülő élettársa meghatározott esetekben), valamint az alábbi személyi körnek: azok a szülők, akik felváltva gondozzák gyermeküket, a családi pótlékra jogosulttal együtt élő házastárs, a várandós nő és házastársa, saját jogán jogosult gyermek, külföldi jogszabály alapján családi pótlékra jogosultak. A kedvezmény mértéke függ az eltartottak, valamint a kedvezményezett eltartottak számától, illetve 2023-tól annak mértéke emelt, ha valamelyik kedvezményezett eltartott súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg.

Közzétette a NAV a 2023. februárra vonatkozó üzemanyagárakat

Megjelentek a NAV honlapján a feburár hónapra vonatkozó, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak, ezek a következők.

Ólmozatlan motorbenzin Gázolaj Keverék LPG autógáz CNC autógáz
2023. február 645 Ft/l 721 Ft/l 695 Ft/l 399 Ft/l 1481 Ft/kg

A fentieken túl a NAV-figyelőben részletesen olvashat a további elérhető információs füzetekről, az UJEGYKE adatlapról és adótraffipaxról is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2022. december 6.

A 2023. évi adóváltozások főbb irányai – NAV-Figyelő 48. hét

Megjelent az Adóvilág új száma – fókuszban a 2023. évi adóváltozások. A NAV saját hivatalos lapjának legújabb számában a bárki számára elérhető cikk a jövő évtől hatályos adóváltozásokat veszi szemle alá, amelyek az adminisztráció egyszerűsítésére, az európai uniós jogharmonizációra, illetve a gazdaság fehérítésére irányulnak.
2022. december 13.

Az üzletfelek ellenőrzésének követelménye és az erre szolgáló felületek | NAV-Figyelő 49. hét

A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaki szerződést köt, elvárható tőle a szokásos üzleti gondosság körében, hogy meggyőződjön üzletfele megbízhatóságáról, azaz arról, hogy leendő partnere létező adóalany-e, illetve a róla kapcsolatos alapvető információkról. Minden esetben fontos megbizonyosodni arról is, hogy partnere képviseletében annak törvényes képviselője vagy meghatalmazás birtokában ügyleti képviselője jár-e el. Az üzletfelek ellenőrzésének követelményéről, az erre szolgáló felületekről a NAV-Figyelő legújabb számából tájékozódhatnak.
2022. január 10.

NAV-Figyelő 1. hét: itt vannak az új információs füzetek

Információs füzetek jelentek meg az egyszerűsített foglalkoztatásról, az adószám és adóazonosító jel kiváltásáról és a háztartási munkáról – egyebek mellett erről olvashatnak az idei első NAV-Figyelőben.