NAV-figyelő 42. hét: felkészült a NAV a karácsonyi többletfeladatokra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hasznos tanácsokat adott a NAV a külföldi weboldalakon rendelőknek. Kérjenek EORI-számot az Egyesült Királyság-beli kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezők – tanácsolják. Mindenszentekhez kapcsolódó operatív adóellenőrzések várhatók.

1. Felkészült a NAV és a Posta a külföldről rendelt karácsonyi ajándékok kezelésére

Továbbra is töretlen a webshopok népszerűsége, egyre többen rendelnek online, itthoni és külföldi oldalakról egyaránt. Az e-kereskedelem dinamikus növekedésével párhuzamosan a küldemények száma is évről évre komoly emelkedést mutat. Sajtóközleményben adta közzé a NAV, hogy a Magyar Postával együtt felkészülten várják a karácsonyi forgalomból adódó többletfeladatokat.

A külföldről érkező árut tartalmazó küldemény leggyakoribb kiindulási pontja Kína, innen rendelnek a legtöbben, ezt követi az Amerikai Egyesült Államok, Szingapúr, Japán, Malajzia, Dél-Korea és Hongkong. A karácsonyi forgalomban a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje, vagyis a szállítási idő 6-8 hét is lehet.

A következőkre hívta fel a figyelmet a NAV:

  • ha egy küldemény az Európai Unión kívülről érkezik, azt vámkezelni kell.
  • a vámkezelés akkor végezhető el, ha a beérkezett küldeményen az árumegnevezés egyértelműen szerepel, továbbá ismert az áru valós értéke és a címzettje.
  • ha a küldemény összértéke a 22 eurót meghaladja, akkor vám-árunyilatkozatot kell benyújtani.

A webáruházból megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek, 150 euróig vámmentesek, de áfakötelesek, 150 euró fölött pedig áfát és vámot is kell fizetni utánuk. A Sajtóközlemény teljes szövege itt olvasható.

2. BREXIT információk

A BREXIT információk között az Egyesült Királysággal kereskedők támogatása céljából a NAV a  következő tanácsokat tette közzé.

Kéri az adózókat, hogy ellenőrizzék, hogy vállalkozásuk kereskedik-e az Egyesült Királysággal, vagy szállít-e árukat az Egyesült Királyságon keresztül. Amennyiben igen, akkor a következőket kell tenni az  üzletmenet zökkenőmentessége érdekében:

  1. Amennyiben nem tette még meg, vetesse nyilvántartásba vállalkozását nemzeti vámhatóságánál nem uniós országokkal kereskedő vállalkozásként, vagyis kérjen EORI-számot. Adótipp: Ha korábban már szállított árukat az Európai Unión kívülre, illetve importált árukat az Európai Unión kívülről, akkor valószínűleg már van EORI-száma.
  2. Ellenőrizze, hogy vállalkozása rendelkezik-e a szükséges erőforrásokkal és kapacitásokkal (személyzet, informatikai rendszerekhez való hozzáférés, raktár stb.), valamint az importáláshoz és exportáláshoz szükséges valamennyi vámengedéllyel.
  3. Szerezzen be vámszoftvert, amellyel elektronikusan tud export-, import áru-nyilatkozatokat benyújtani!
  4. Ha nem járatos vámügyekben, lépjen kapcsolatba valamely vámügynökkel, aki az Ön képviseletében benyújthatja az export-, import áru-nyilatkozatokat!
  5. Rendszeres szállítmánya érkezik az Egyesült Királyságból?

Kérjen olyan vámhatósági engedélyeket, amelyek birtokában a telephelyéről is elvégezheti a vámkezelést, és csak időszakosan kell benyújtania árunyilatkozatokat.

Adótipp: Szerezzen engedélyezett gazdálkodói (AEO) státust, melynek főbb előnye, hogy kevesebb vámvizsgálattal jár és az importáfa megfizetése önadózással történik.

További kérdés esetén az adóhatóság honlapján számos hasznos információ elérhető.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat az adóhatóság novemberi üzemanyagárairól, a friss feketelistákról, és arról, hol kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2019. október 7.

NAV-figyelő 40. hét: gyakorlati kérdések a kiváról

Az elmúlt hét többségében a vámmal kapcsolatos információkról szólt, de megjelent az Adóvilág friss száma is, a kivával kapcsolatos gyakorlati kérdések mellett számos hasznos információval.