NAV-figyelő, 38. hét: itt az Egységes Felhasználókezelő rendszer Felhasználói kézikönyve


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mostantól kevesebb üzenet érkezik a NAV-tól a tárhelyre. Megjelentek az októberi elszámolható üzemanyagárak. Listát közölt a NAV az 1 %-os szja-kedvezményezettekről.

1. Közzétette a NAV a UUM&DS (Egységes Felhasználókezelő) rendszer Felhasználói kézikönyvét.

A központi vámszakmai alkalmazásokhoz kapcsolódó aktualizált kézikönyv a fenti linken elérhető.

2. Mostantól kevesebb meglepetés üzenet küld a NAV

Mindez annak köszönhető, hogy változott az elfogadó és elutasító eBEV-nyugták kézbesítése. A korábbi gyakorlattól eltérően már nem minden, az ügyben eljárni jogosult képviselő vagy meghatalmazott, hanem kizárólag az űrlapot benyújtó személy kap visszaigazoló nyugtát a tárhelyére.

3. Megjelentette a NAV a második negyedévi Brent-átlagárat

A közzétett Brent jegyzési adatok alapján 61,505 dollár volt a Brent ára július  1. és szeptember  15. között, vagyis október 1-től nem emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Az a benzin esetében 120, a gázolaj esetében 110,35 forint marad.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat még arról, hogy az adóhatóság megjelentette közleményét a 2019. évben tett szja 1%-os felajánlással érintett kedvezményezettekről, frissültek a feketelisták, és megtudhatja, hol kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2019. augusztus 12.

NAV-figyelő 32. hét: bemutatja eredményeit a NAV

Bulletinnel mutatja be a NAV a 2018-as év eredményeit. Friss információs füzetek a NAV honlapján. Számos helyszíni adóellenőrzésre készülhetünk az elkövetkező napokban.