NAV-figyelő 44. hét: itt a csoportos tao-bejelentkezés időszaka


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt hét során a NAV honlapján szó volt a csoportos tao-alanyok adózásáról, az eSZJA portál eléréséről – ezen túl is számos hasznos információt tett közzé a NAV.

1. Csoportos társasági adóalanyok adózása

A csoportos adózás lehetősége a társasági adó terén 2019. évtől áll fenn. Az első bejelentkezési periódus a 2019. január 1-15-ig tartó időszak volt. A következő bejelentkezési lehetőség az újabb csoportok részére 2019. november 1-je és 20-a között biztosított, melyre azért is érdemes különös figyelmet fordítani, mert a határidő jogvesztő. Határidőben benyújtott és a feltételeknek megfelelő kérelmek esetén az újabb csoportos társasági adóalanyok létrejöttének időpontja 2020. január 1. napja lesz. A bejelentkezési határidő közeledtével érdemes lehet áttekinteni a csoportos adózásra vonatkozó szabályokat, hiszen ennek ismerete szükséges az adózóknak a megalapozott döntéshozatalhoz ezen adózási forma választásakor. Az ADÓVILÁG legfrissebb számában megjelent cikk teljes terjedelemben itt olvasható.

2. Megjelent az ADÓVILÁG 2019/11. száma

A tartalomból:

  • Nyugdíj-előtakarékossági szerződés
  • A csoportos általánosforgalmiadó-alanyiság
  • Szocho kedvezmények
  • Az egyéni vállalkozók útnyilvántartásának ellenőrzési tapasztalatai
  • A vezető tisztségviselők csődjogi és cégjogi felelőssége
  • Üzemanyagár
  • Adónaptár

3. Személyi igazolvánnyal az szja bevallásig

A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően már e-személyivel és telefonos azonosítóval is elérhető a személyi jövedelemadó-bevallás webes felülete, az eSZJA portál. Részletek itt.

4. Hogyan értelmezzük az adófolyószámlát?

A NAV összegyűjtött nekünk minden fontos tudnivalót az adószámla-kivonatot illetően.

A friss NAV-figyelőben a fentieken túl az ÁNYK-hoz kapcsolódó hasznos információkat olvashat, valamint szó esett a Brexitről, és friss adótraffipax-információkat is közölt a NAV.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2019. október 7.

NAV-figyelő 40. hét: gyakorlati kérdések a kiváról

Az elmúlt hét többségében a vámmal kapcsolatos információkról szólt, de megjelent az Adóvilág friss száma is, a kivával kapcsolatos gyakorlati kérdések mellett számos hasznos információval.