NAV-figyelő 47. hét: 2021. január 1-től az Egyesült Királyság már nem a vámunió része


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Királyság-beli cégekkel kereskedőknek érdemes felkészülniük. Emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék összege, a NAV ellenőrzi az étel-házhozszállítással foglalkozó gazdálkodókat.

1. Változik az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke

2021. január 1-jétől változik az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke. A havi fizetendő összeg 8000 forint, a napi összeg 270 forint lesz.

A módosult összegű járulékot először január hónapra, 2021. február 12-éig kell megfizetniük az érintetteknek.

NAV-figyelő

2. BREXIT információk

2021. január 1-jétől az Egyesült Királyság (UK) kilépése az EU-ból a termékforgalmat illetően is véglegessé válik. Ennek megfelelően ezen időponttól kezdődően harmadik országnak minősül minden tekintetben. Ettől kezdve a UK-ból behozott termék termékimport lesz a vám- és az általános forgalmi adó alkalmazása szempontjából egyaránt.

Mindenekelőtt arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy amennyiben egy adott vállalkozásnak jelenleg nincs harmadik országgal kereskedelmi kapcsolata (export, vagy import), ugyanakkor Egyesült Királyság-beli céggel kereskedik, akkor még az év vége előtt kérjen a NAV-tól VPID/EORI azonosító számot.

A NAV-figyelőben a fentieken túl az EU által elrendelt pénzügyi- és vagyoni korlátozó intézkedésekről és aktuális adótraffipax-információkról olvashat.

NAV-figyelő

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek