NAV Online számla 2.0 – több mint számla

Szerző: Kóczé Péter
Dátum: 2019. szeptember 12.
Címkék: , , ,
Rovat:
Az adóhatóság augusztus utolsó napjára időzítette az új Online számla 2.0 verzió eddig még hiányzó, ám leginkább várt elemének, az új XML séma (XSD dokumentáció) publikálását. Ez a séma írja le részletekbe menően, hogy a gépi számlázóprogramok a jövőben milyen szerkezetben és milyen adatokról kötelesek adatot szolgáltatni az adóhatóság részére.

A dokumentáció véglegesítését több hónapos véleményezési időszak előzte meg, melynek során a fejlesztők, és a legnagyobb hazai tanácsadó cégek is elmondhatták véleményüket a májusban nyilvánosságra hozott tervezetről. Rendhagyó módon egy olyan platform (Git Hub) is elérhető volt a véleményezésre, amire korábban a magyar közigazgatásban nem volt példa, azonban a szoftverfejlesztők számára már nem volt idegen.

A számlázóprogramok készítői számára biztosan tartogat majd kihívásokat az új online számla verzió, mivel a hozzá tartozó séma olyan adatok megadását is felajánlja vagy elvárja, amelyek a számlák lezárásának és kiállításának pillanatában nem mindig érhetőek el. Ezekkel az új adatokkal, olyan információ birtokába szeretne jutni a hatóság, amely már túlmutat az eredeti koncepción, a kiállításra kerülő számlák adatainak azonnali jelentésén. Ezek az adatok sem a számlaképeken, sem az Áfa-törvényben nem jelentek meg eddig, ezért a számlázóprogramok, módosítások nélkül többnyire nem is lesznek alkalmasak ezek jelentésére.

Az alábbi rövid összefoglalót azoknak készítettük, akik szeretnének gyorsan képbe kerülni az Online számla 2.0 aktuális állapotáról. A korábban már megnyílt új online számla lekérdezési lehetőségekrőla korábbi bejegyzésben olvashat.

Mikor indul, hogyan lehet tesztelni az Online számla 2.0 verziót?

  • Az XSD 2.0-hoz jelenleg csak dokumentáció érhető el. Az adatszolgáltatás az új sémával még nem tesztelhető. Ez a lehetőség várhatóan szeptember végén nyílik meg.
  • Az új 2.0 verzió nem befolyásolja a jelenleg használt 1.1 verzió működését, ezért az továbbra is használható lesz. A két rendszer párhuzamosan él egészen addig, amíg az 1.1 végpont lezárásra nem kerül az adóhatóság oldalán.
  • Várhatóan a jövő év első felében kell véglegesen átállni az Online számla 2.0 verzióra. Pontos határidőt még nem kommunikált az adóhatóság, de a fél éves felkészülési időt továbbra is tiszteletben tartják.
  • Az eddigi értékhatárt és az adatszolgáltatásban érintett számlák körét a verzióváltás nem érinti.

Tervezett új adatmezők az Online számla 2.0 dokumentáció alapján

A változások legérdekesebb pontjait mindenképpen az új adatmezők jelentik. Ezek egy része kötelező, míg a többi opcionálisális.

Új adatmező Feltüntetése
Bekerült a számlasorok adatai közé a termék/szolgáltatás/egyéb minősítésére használható lineNatureIndicator elem. Opcionális
Egy új elem szolgál a kisadózó jelzése(smallBusinessIndicator). Opcionális
Az időszakos elszámolásperiodicalSettlement adatmezőben jelezhető. Opcionális
A számlatételeknél kötelezően kitöltendő az ahhoz tartozó nettó(lineNetAmount) és nettó Ft (lineNetAmountHUFértékek Kötelező
Az áfa szerinti összesítésben is kötelező mezőként jelentek meg a kapcsolódó nettó áfaértékek (vatRateNetAmount és vatRateNetAmountHUF) Kötelező
A módosító számlák esetében a modificationIndex elemben kell megadni a módosítás sorrendiségét, amivel a módosítási láncolat egyértelműen visszafejthető lehet. Kötelező

További módosítások, amelyeket még figyelembe kell venni a számlázóprogramok és adatszolgáltató modulok frissítésekor:

  • Egyes adatmezők pontossága és mérete, elfogadott adattartalma módosításra került (pl.: irányítószám, mennyiség, termékkód).
  • Módosítottak az XML alapszerkezetén, hogy az támogassa a kötegelt számla módosítások kezelését és egyszerűsítse pl. a módosító számlák és a technikai érvénytelenítések beküldését.
  • A változások új ERROR és WARN hibaüzenetek megjelenését eredményezték, illetve ezzel párhuzamosan kivezetésre is kerültek régebbiek.
  • A titkosításban eddig elvárt SHA-512 hash algoritmust lecserélték az SHA3-512 algoritmusra.

A részletes módosítások elérhetőek az Online Számla portál, Dokumentációk oldalán.

A bejegyzés szerzője Kóczé Péter, az RSM Hungary digitális üzleti megoldások üzletágvezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Mintegy 18,7 milliárd forintos informatikai fejlesztést indít a NAV
2020. július 3.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 13,99 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból és 4,759 milliárd forint saját forrás felhasználásával fejleszti szolgáltatásait; a Széchenyi 2020 program révén a következő években megújulnak az ügyfeleket segítő egyes szolgáltatások és online megoldások.

Kopernikusz, a közgazdász – 2. rész
2020. július 3.

Kopernikusz életében talán nagyobb hatást eredményezett közgazdászi tevékenysége, mint amit a csillagászatban művelt. A cikk második részében közgazdaságtannal kapcsolatos tevékenységét, a kopernikuszi fordulatot, illetve a tudós földi maradványainak sorsát ismertetjük.

Transzferárazás haladóknak: A funkcionális karakterizáció – 4. rész
2020. július 2.

A négyrészes cikksorozat keretein belül a szerző az elméleti alapok mellett konkrét gyakorlati példákon keresztül is bemutatja, hogy a következetes transzferár-képzés során miért is bír kiemelt jelentőséggel a kapcsolt vállalkozások által végzett tevékenységek, felhasznált eszközök és vállalt kockázatok részletes elemzése, vagyis az úgynevezett funkcionális karakterizáció.

Milliárdos adócsalás elkövetőit vették őrizetbe Magyarországon
2020. július 1.

Cukor és étkezési olaj határokon átnyúló értékesítése során 9,7 millió euró (mintegy 3,4 milliárd forint) értékű áfacsalást elkövető szervezett bűnözői csoport két vezetőjét állították elő Magyarországon négy további ország hatóságainak bevonásával - közölte az Eurojust szerdán.