START kártya – változott az érvényességi idő


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Januártól változott a felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdő fiatal által kiváltott START-kártyák érvényességi ideje és az ahhoz kapcsolódó járulékkedvezmény szabályozása is. Az új előírásokat ellenben csak az ezt követően kiváltott kártyák esetében kell alkalmazni.

A 2009/84-es Adózási kérdés a felsőfokú végzettségű pályakezdő fiatal START-kártyával történő foglalkoztatásának megváltozott szabályait ismerteti, kitérve az alap- és középfokú végzettséggel rendelkezőkre vonatkozó előírásokra is. Januártól módosult ugyanis a felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdő fiatal által kiváltott START-kártyák érvényességi ideje. Eszerint alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő fiatal START-kártyája két évig, a felsőfokú végzettségű pályakezdő fiatal START-kártyája egy évig, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő huszonötödik életévének, felsőfokú végzettséggel rendelkező igénylő esetén a harmincadik életévének betöltéséig terjedő időre érvényes. Ezzel összhangban változott a foglalkoztatói járulékkedvezmény érvényesítésére vonatkozó szabály is.

Az alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdők foglalkoztatásakor a társadalombiztosítási járulék összege helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér tíz százalékának, második évében húsz százalékának megfelelő, a felsőfokú végzettségű pályakezdő foglalkoztatásakor pedig a foglalkoztatás első kilenc hónapjában a bruttó munkabér tíz százalékának, azt követő három hónapjában húsz százalékának megfelelő fizetési kötelezettség terheli.

A munkaadó a kedvezményt az alap- és középfokú végzettséggel rendelkező vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő esetében legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) másfélszeres, felsőfokú végzettségű pályakezdő fiatal esetében a minimálbér kétszeres összegének megfelelő járulékalap után érvényesítheti.

Fontos tudni, hogy a módosított rendelkezéseket a 2010. január 1-jét követően kiváltott START-kártyák esetében kell alkalmazni.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.