Az üzleti bizalom már kigyógyult a járványból – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A konjunktúraindex májusban visszakapaszkodott a vírusjárvány kitörése előtti szintre. A lakossági bizalom még alatta van a tavaly februárinak, de az üzleti várakozások ismét pozitívba fordultak. Az InfoTandem infografikája.

A koronavírus-járvány 2020 márciusi magyarországi megjelenése az üzleti szféra és a lakosság kilátásait egyaránt romba döntötte. A GKI Gazdaságkutató Zrt. aggregált konjunktúraindexe, amely tavaly februárban még nullaközeli (-2,6-os) szinten állt, azonnal meredek zuhanásba kezdett, s már áprilisban -33,1-es mélységig jutott. Utoljára ilyen erős pesszimizmus a 2008-as világgazdasági válság kirobbanását követően volt tapasztalható: 2009 tavaszán a -46-os szint közelében volt a mélypont.

üzleti bizalomA sokk után a hangulat májustól fokozatosan javulni kezdett, s bár a járvány ősszel felpörgő második hulláma átmenetileg megakasztotta a trendet, az idei tavaszon ismét a bizakodás kerekedett felül. Az áttörést az április hozta meg, amikor is egy hónap alatt 9,9 pontot javult a mutató. A május ehhez képest kisebb erősödést produkált ugyan, ám mégis mérföldkőnek tekinthető: az összevont index mostanra kapaszkodott vissza a pandémia előtti, 2020 februári magasságba.

A GKI konjunktúramutatóját a lakossági és az üzleti bizalmi indexek súlyozott átlagaként számítják. A vírusidőszak során mindkét részmutató tavaly áprilisban padlózott. A lakossági borúlátás bizonyult súlyosabbnak, ott az index -49,8-ig csúszott vissza. Az üzleti várakozások „csak” -27,2 pontig süllyedtek, ám a negatív fordulatot és annak erősségét jól jelzi, hogy ez az indikátor hosszú évek óta stabilan a pozitív tartományban ingadozott, azaz a vállalkozások körében jó ideje a javulásban bízók voltak többségben, s ez igaz volt még tavaly februárban is.

A két szféra mozgása az utóbbi időben hasonló – mindkettő javuló trendet mutat –, de az üzleti bizalom lényegesen erősebb a lakosságinál. Májusban előbbinél ismét pozitívba fordult az index (a 2,7-es értéknél legutóbb 2019 novemberében állt magasabban), miközben az eleve pesszimistább, rendre a negatív tartományban lévő lakossági várakozások még nem tartanak ott, ahol a pandémia előtt voltak.

Májusban az üzleti szféra minden megfigyelt ágazatának várakozása javult, s csupán a kereskedelemben vannak még mindig többségben a borúlátók. Jelenleg az építőipari és az ipari cégek mutatkoznak a legbizakodóbbaknak, a legnagyobb májusi hangulatjavulás pedig a szolgáltató szektorban következett be. Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága az áprilisi látványos javulás után összességében nem változott, csak az iparban lett nagyobb. De továbbra is minden ágazatban több cég készül a létszám bővítésére, mint lefaragására. Az áremelési törekvések mindenhol erősödtek.

Az emberek munkanélküliségtől való félelme negyedik hónapja mérséklődik, érdemben nőtt viszont legutóbb a fogyasztók inflációs várakozása. A fokozatos javulás után érezhetően pesszimistábbá vált az emberek várakozása a magyar gazdaság jövőjét illetően. Ugyanakkor a lakosság saját pénzügyi helyzetét és jövőbeli megtakarítási képességét az áprilisinál jóval kedvezőbbnek értékelte, s nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlására is egyre többen látnak lehetőséget.


Kapcsolódó cikkek

2021. április 30.

A home office éve – infografika

A járvány berobbanásával, a tavalyi második negyedévben, nyolcszorosára nőtt a távmunkában dolgozók részaránya. A leginkább érintett az információ, kommunikáció ágazat, ahol tízből négyen voltak home office-ban. Az InfoTandem infografikája.
2020. július 17.

Az élelmiszerek drágultak leginkább – infografika

Júniusban átlagosan 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban, az élelmiszerekért viszont csaknem 8 százalékkal kellett többet fizetni. Az InfoTandem infografikája.
2021. május 14.

Egyre jobban pörög a lakáshitelezés – infografika

Évről évre több lakáshitelt igényel a lakosság, összegük tavaly a 900 milliárdot is meghaladta. A folyósítások több mint kétharmada használt lakások megszerzését szolgálta. Az InfoTandem infografikája.
2020. december 11.

Eltűnt a vendégéjszakák fele – infografika

A kereskedelmi szálláshelyek bevétele az idei első tíz hónapban megfeleződött a tavalyihoz képest. Különösen a külföldi vendégéjszakák száma csökkent, októberben a szállásokon töltött idő kilenctizedét jegyezték belföldiek. Az InfoTandem infografikája.
2021. március 12.

Félmilliónál több család újítaná fel otthonát – infografika

Az akár 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kínáló otthonfelújítási program iránt hatalmas az érdeklődés. A legnépszerűbbnek a fürdőszobák renoválása és belső terek felújítása ígérkezik. Az InfoTandem infografikája.
2020. június 5.

Gazdasági bűnözés: élen az ügyfélcsalások – infografika

A gazdasági bűnözésről készített friss globális felmérés alapján a vállalatok 35 százaléka tapasztalt ügyfelek által elkövetett csalást az elmúlt 24 hónapban. A PwC megelőző, 2018-as kutatása során még csak 29 százalékos volt ez az arány, ám a legnagyobb mértékben épp az ügyfélcsalások szaporodtak meg azóta, így mostanra átvették a vezetést. Közvetlenül utánuk a kiberbűnözés következik, […]