Látványosan javul az áfabeszedés – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre növekvő hatékonysággal szedi be Magyarországon az adóhatóság az általános forgalmi adót. Öt év alatt több mint 9 százalékponttal szűkült nálunk az áfarés, más szóval ennyivel mérséklődött az áfacsalás az országban. Az InfoTandem infografikája.

Magyarországon a 2015-ös 1,94 milliárdról egy év alatt 1,63 milliárd euróra csökkent a különbözet az adóalanyok oldalán felmerült általános forgalmi adó kötelezettség és az adóhatóság által ténylegesen beszedett áfa összege között – derül ki az Európai Bizottság idén ősszel nyilvánosságra hozott jelentéséből. Az adóbeszedési hatékonyság – vagy más oldalról: az adócsalás mértékének – jellemzésére is használt mutatót hívják áfarésnek (angol kifejezéssel: VAT Gap), amelyet az összehasonlíthatóság érdekében százalékos formában szokás kifejezni. Hazánk esetében egyetlen esztendő alatt 15,4 százalékról 13,3 százalékra mérséklődött ez a ráta (a „deficit” teljes áfa-kötelezettséghez viszonyított mértéke).

Még látványosabb az előrelépés, ha fél évtizedes távlatot nézünk meg. A szóban forgó indikátor ugyanis 2012-ben még 22,1 százalékon állt nálunk, vagyis mintegy 9 százalékpontos javulást sikerült öt év alatt felmutatni. Az uniós jelentés (Study and Reports on the VAT Gap in the EU-28 Member States) kimutatásai alapján szűkebb régiónkban ennél nagyobb előrelépést csak Szlovákia tud felmutatni, ahol 11 százalékponttal mérséklődött a rés. Északi szomszédunknál viszont így is csak a 25,7 százalékos szintig sikerült eljutni.

Lényegesen rosszabb a helyzet Romániában, ahol minimális volt csak a javulás, s még 2016-ban is a teljes áfa-kötelezettség több mint egyharmada (35,9 százalék) hiányzott a kasszából. A csehek hozzánk hasonló (kicsit gyengébb) szinten tartottak két éve, a lengyelek 20,8 százalékig mentek le a 2012-es 27,1 százalékról. A vizsgált periódusban végig EU-tagok közül Magyarországnál nagyobb beszedési hatékonyságot a térségben csak Ausztria tud felmutatni, ott mindössze az éves áfasumma 7,3 százalékáról kénytelen lemondani az állam. Elmondható tehát, hogy közvetlen régiónkban az elmúlt években az élmezőnybe kerültünk a beszedett áfa vonatkozásában.

Az uniós átlag egyébként 12,3 százalék volt 2016-ban (ez együttesen 147 milliárd eurónak felel meg), köszönhetően az olyan kiugróan jól vizsgázó országoknak, mint Svédország (1,1 százalék), Spanyolország (2,7) vagy Hollandia (4,0). Kiemelendő még a legutóbb csatlakozó Horvátország is, ahol az uniós kimutatások szerint két éve mindössze 1,2 százalékos volt az áfarés. A viszonylag új belépők mezőnyében a balti államok között elég nagy a szórás: az észtek 6,8 százalékával a lettek 11,3 százaléka, illetve a litvánok 24,5 százaléka áll szemben.

A PwC Magyarország adószakértői szerint az uniós jelentésből kirajzolódó pozitív hazai fordulat olyan tényezőkkel magyarázható, mint a belföldi összesítő jelentés (amelyen 2013 óta bizonyos összeg feletti áfatartalmú számlákat tételesen fel kell tüntetni, s a limitet egyre alacsonyabban húzzák meg), vagy épp az Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszer 2015-ös bevezetése. Egyes becslések szerint hazánk áfabeszedési aránya 2016 óta tovább javulhatott, s az idén akár a 10 százalékos szintet is elérheti.Kapcsolódó cikkek

2015. május 22.

Infografika: fogynak a kisboltok

Egy esztendő alatt közel ezer élelmiszerüzlet szűnt meg Magyarországon, ám tízezer lakosra vetítve még így is majdnem négyszer annyi van belőlük, mint Németországban. Az InfoTandem heti infografikája.

2015. június 5.

Infografika: félmilliárd eurós egyenlegjavulás

Az Európai Unió részesedése a magyar külkereskedelmi áruforgalomból az exportot és az importot tekintve is meghaladta a 75 százalékot az idei első negyedévben. A 2,5 milliárd eurós aktívum teljes egészében ebben a relációban jött össze. Az InfoTandem heti infografikája.
 

2015. június 12.

Infografika: koncentrált az online piactér

A 30 legnagyobb forgalmú webshop a magyarországi online megrendelések csaknem felét begyűjti. Az élmezőnyt a magyar oldalak dominálják, bár a listát egy amerikai érdekeltségű portál vezeti. Az InfoTandem heti infografikája.

2018. szeptember 14.

Hatmilliárd perc mobilon – infografika

Együttesen csaknem 100 millió órát beszélgettünk mobiltelefonon az idei második negyedévben, amelynek során e készülékeken 55 ezer terabyte-nyi adatforgalom is zajlott. Az InfoTandem infografikája.
2018. szeptember 28.

Kütyük az iskolatáskában – infografika

Egyre inkább a tanulásnak is elengedhetetlen kellékei a műszaki eszközök: az alsósosok negyede, a felső tagozatosok fele már számítógépet is használ az iskolai teendők teljesítéséhez. Az InfoTandem infografikája.
2015. május 8.

Nyolcmilliárd jutott hálapénzre is – infografika

Gyakorlatilag ugyanannyit fizettünk ki hálapénzre tavaly, mint borravalóra: bő 8 milliárd forintot. A legtöbb paraszolvencia változatlanul a kórházi orvosoknak jut. Az InfoTandem infografikája.

2015. május 5.

Nyolcmilliárd jutott hálapénzre is – infografika

Gyakorlatilag ugyanannyit fizettünk ki hálapénzre tavaly, mint borravalóra: bő 8 milliárd forintot. A legtöbb paraszolvencia változatlanul a kórházi orvosoknak jut. Az InfoTandem infografikája.