Cégvilág

TEÁOR-cirkusz: kiket sújt bírsággal az APEH?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. szeptember 14.
Rovat:

Az APEH elkezdte bírságolni azokat a vállalkozásokat, amelyek határidővel nem jelentették be az új TEÁOR átsorolást. A hónapokon keresztül zajló TEÁOR-mizéria és a sokak számára követhetetlen változások és dátumok most forintosítva lesznek – derül ki az adózóna.hu cikkéből

Vámosi Nagy Szabolcs: Így is megéri evázni

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. szeptember 13.
Rovat:

Jövőre is megéri az Egyszerűsített Vállalkozói Adó szerint adózni. Habár a kormány 30 százalékra emelte az eva kulcsát, Vámosi Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője szerint még mindig sokat spórolhat az, aki nem külön fizeti meg az szja-t, a társasági adót, és az áfát.

Félmillió ember nem talál munkát

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. szeptember 10.
Rovat:

A nyár végére kevesebb cég döntött úgy, hogy elbocsátásokkal kezeli a válságot. Ennek ellenére a munkanélküliek száma már meghaladta az 560 ezret, ám a foglalkoztatási hivatal csak 24 ezer állást kínált.

Miénk a világ egyik legrosszabb adórendszere

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. szeptember 9.
Rovat:

A svájci székhelyű Világgazdasági Fórum idei jelentésében elsősorban a magyar adórendszert kritizálja, befektetés- és munkaösztönzésben Brazíliával holtversenyben utolsók vagyunk a vizsgált 133 ország közül. Szintén rosszul állunk a kormány költekezésében: a kormányzati döntéshozás terheit tekintve hazánk a 130. helyen áll a vizsgált 133 ország közül, míg felesleges kormányzati kiadásokban is csak hatan előznek meg. Jók vagyunk viszont innovációban és oktatásban. Mfor.hu-háttér.

Tízből kilenc balatoni munkáltató sáros

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. szeptember 8.
Rovat:

A 270 ellenőrzött munkáltatóból 241-nél tapasztaltak szabálytalanságot, ezt állapította meg az OMMF Dél-dunántúli Munkaügyi Felügyelősége a Balaton környékén végzett nyári ellenőrzések során – közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) hétfőn.

Az egy millió minimálbéres országa vagyunk

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. szeptember 7.
Rovat:

Tavaly több mint egy millióan minimálbér, vagy az alatti jövedelemről adtak számot, míg az évi hat millió forint felett keresők 162 ezren voltak – derült ki az APEH jelentéséből a 2008-as év bevallásairól. A legnagyobb munkaviszonyból származó jövedelem elérte a 3,4 milliárd forintot. A magánszemélyek és az egyéni vállalkozók is több jövedelmet vallottak be 2008-ban, mint az azt megelőző évben.

Jelentős munkaügyi ellenőrzések várhatók

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. szeptember 4.
Rovat:

Az őszi,szezonális munkák idején jellemzően nagyobb számú ellenőrzésre számíthatnak a munkáltatók. Különös szabálytalanságok esetén az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség akár 20 millió forint értékű büntetést is kiszabhat- írja közleményében a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég.

Kockázati Tőkeprogram kkv-knak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. szeptember 3.
Rovat:

Tizennyolc pályázat érkezett be az augusztus 28-án lezárult Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram alapkezelőit kiválasztó kiírásra – közölte Oravecz Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szóvivője.

Egyszerűbb adminisztráció, alacsonyabb díj a Startnál

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. szeptember 2.
Rovat:

2009. szeptemberétől több, az ügyfelek számára kedvező változás is hatályba lépett a Start Tőkegarancia Zrt-nél. Egyszerűsödik a KKV-k futamidő alatti adatszolgáltatási kötelezettsége és lehetővé válik az egyösszegű díjfizetés is.

Új piacok után kutatnak a kkv-k

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. szeptember 1.
Rovat:

Nagy erőfeszítéseket tesz az új piacok felderítésére a Napi Gazdaság által megkérdezett kis- vagy középvállalkozások többsége, amelyek általában arra is hajlandóak, hogy rugalmasan profilt váltsanak.

Olykor méltányos az adóhatóság

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 31.
Rovat:

Fizetési kedvezmény engedélyezése csak kérelemre történhet, adótartozást csak magánszemély esetében lehet mérsékelni

Csökkent idén az szja-kulcs

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 27.
Rovat:

Az elmúlt hét évben trendszerűen csökkentek a személyi jövedelemadó kulcsai globálisan, ám ez a válság hatására véget érni látszik.

Az idő pénz: spórolj többet!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 25.
Rovat:

A kisvállalkozások működőképessége szempontjából nem csak a hitel- és pénzügyi lehetőségek beszűkülése lehet kritikus mostanság, de az időhiány is. Aki túlzottan szétforgácsolja az energiáit és a napi 24 óráját, bizony könnyen veszíthet a túlélésért vívott küzdelemben.

Tavaly még jó üzlet volt az üdülési csekk

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 24.
Rovat:

Tavaly több mint 21 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a kereskedelmi szálláshelyeken, ebből 14 milliárd forintot a szállodákban regisztráltak – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Jelentés a turizmus 2008. évi teljesítményéről című kiadványából.

Kevés az e-hulladék

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 18.
Rovat:

Egyre gazdaságtalanabb az elektronikai szemét begyűjtése és hasznosítása

Vállalkozói csereprogram: magyarok is útra kelnek

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 13.
Rovat:

A fiatal vállalkozóknak indított uniós Erasmus csereprogram keretén belül a három évnél nem régebben alapított cégek vezetői tölthetnek el hosszabb-rövidebb időt más uniós tagállamban, hogy tapasztalatot szerezzenek, partneri kapcsolatokra tegyenek szert és megismerkedjenek a fogadó ország, cég üzleti kultúrájával, menedzsment- és üzletfejlesztési módszereivel.

Elmeszelhetik a kis cégek sarcát

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. augusztus 11.
Rovat:

A jövő évre érvényes minimális vállalkozói járulékalap a tevékenységre jellemző kereset lesz. De hogy mennyi ez, azt még mindig nem tudni. Miközben alkotmánybírósági beadvány készül a bevezetés ellen, az sem egyértelmű, komolyan kell-e venni a minimális járulékalap fogalmát.