Cégvilág

Kamarai regisztráció: már nincs sok idő

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2012. február 27.
Rovat:

A tavaly novemberben elfogadott gazdasági kamarákról szóló törvény módosítása alapján 2012. március elsejéig kell a gazdasági társaságoknak, egyéni vállalkozásoknak kezdeményezniük a területi kereskedelmi és iparkamaránál a regisztrációt, és március 31-ig kell megfizetni az 5 ezer forint kamarai hozzájárulást.A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatai szerint január elseje óta eddig 200 ezren kezdeményezték a kamarai regisztrációt, közülük több mint 129 ezren a február elején elindított online rendszerben.

Továbbra is súlyos helyzetben az építőipar

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. február 24.
Rovat:

Az építőipari cégek 59 százalékánál csökkent, 30 százalékánál nem változott az értékesítés nettó árbevétele tavaly – derül ki az ÉVOSZ felméréséből. A bérkompenzáció elbocsátásokhoz vezet as szektorban, az adóváltozások miatt a vállalatok csaknem 60 százaléka csökkenti a saját dolgozói képzésére fordított összeget, bár a krónikus szakemberhiány már most látszik.

Konzultációs fórumot hozott létre a kormány és a versenyszféra

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. február 23.
Rovat:

A kormány egyik legfontosabb feladata 2012-ben is a foglalkoztatás bővítése. Ennek megsegítésére jött létre a versenyszféra országos munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervezetei, valamint a kormány közti konzultációs fórum – hangsúlyozta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Látszólag kevesebb a kockázatos cég

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. február 21.
Rovat:

Idén 49,84 százalékosra csökkent a hazai kockázatos vállalatok aránya a tavalyi 51,36 százalékról – derül ki a Coface Hungary hitelbiztosító legfrissebb adataiból (a társaság 1-től 10-ig osztályozza a cégeket, a 10-es jelenti a legjobb besorolást). Jó hír, hogy a leginkább kockázatosnak minősített (1 és 5 közé besorolt) hazai cégek aránya csökkent.

Kötelező kamarai regisztráció: online is intézhetjük

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. február 20.
Rovat:

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elindította az on-line regisztrációs rendszert, ezzel bővítették a nyilvántartási kötelezettség teljesítésének lehetőségét – közölte Dunai Péter főtitkár. A kamarai törvény tavalyi módosítása alapján 2012. január elsejétől 2012. március 1-jéig kell regisztrálniuk, 2012. március 31-éig befizetniük az évi 5000 forint kamarai hozzájárulási díjat a jogszabály hatálya alá tartozó gazdasági társaságoknak, egyéni vállalkozásoknak.

Alkotmánybírósághoz fordultak a kamarai regisztráció miatt

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. február 20.
Rovat:

Házszabályellenesen fogadták el, és nem is közteher – ezekkel érvelt egy ügyvéd, korábbi államtitkár, aki az Alkotmánybíróságon (Ab) támadta meg a szinte minden vállalkozásra vonatkozó, 5000 forintos kötelező kamarai hozzájárulást – írja az origo.

Tarolnak a webáruházak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. február 16.
Rovat:

Egyre több cég foglalkozik kiskereskedelemmel, a növekedést a webáruházakat üzemeltető cégek okozzák. Míg a hagyományos boltok újabb és újabb nehézséggel nézhetnek szembe, a jól menő online üzletek árbevétele jelentősen nő. A kereskedelemben a fizetési fegyelem viszonylag jó, de ez nem az iparág jó helyzetének köszönhető – derül ki a Dun & Bradstreet elemzéséből.

A kis cégek a legborúlátóbbak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. február 13.
Rovat:

Az 50 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek 35 százaléka árbevétel-csökkenésre, 21 százaléka forgalma növekedésére számít. Létszámleépítést inkább a nagyobb vállalatok terveznek, a kicsik ezen vélhetően már túljutottak. Átfogó vállalati kutatást készített a GKI.

A kis cégek 92 százalékának gyenge a likviditási helyzete

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. február 9.
Rovat:

A kkv-kat is érzékenyen érinti a lassuló gazdasági növekedés és az eurózóna növekvő adósságválsága: a fél évvel korábbi állapothoz képest 8 százalékponttal csökkent a cégvezetők jövőbe vetett bizalmát kifejező index értéke. A vállalkozások megfelelő működését legnagyobb mértékben a gazdasági környezet bizonytalansága és a belföldi kereslethiány akadályozza.

Nem szeretik a dolgozók a csapatépítést

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. február 8.
Rovat:

A dolgozók a szervezett csapatépítő túrákat jó esetben időpocsékolásnak értékelik, rossz esetben pedig annyira idegesítőnek, hogy még a “lábuk is ökölbe szorul” – ismertette a brit Vodafone UK és a YouGov tanulmányát a The Daily Telegraph című brit lap.

10 millióra nőtt a mikrovállalkozások vissza nem térítendő támogatása

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. február 2.
Rovat:

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) “Mikrovállalkozások fejlesztése” pályázaton több mint duplájára, 4 millióról 10 millió forintra nőtt a vissza nem térítendő támogatás összege, a támogatás mellé kedvezményesen felvehető hitel elérheti a 20 millió forintot is, és bővült a kedvezményezetti kör – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

Transzferár-nyilvántartás 2012: egyszerűsítés és szigorítás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. január 30.
Rovat:

A 2012. január 1-től hatályos módosítások részben a terhek csökkentését célozzák, de egyes szabályok kifejezetten a szigorítás irányába mutatnak. Ezentúl már nem szerződésenként, hanem ügyletenként kell nyilvántartást vezetni, és akár 4 millió forintig terjedő bírsággal is sújtható az a cég, amely a csoporton belüli ügyleteit nem megfelelően dokumentálja. A bírságokat ráadásul nyilvántartásonként kell érteni, és ismételt mulasztás esetén a korábbi bírságösszeg meg is négyszereződhet.

Kettős présben a hazai vállalatok

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. január 25.
Rovat:

A turbulens külső környezet és a belső problémák egyaránt sújtották tavaly a hazai cégeket. A vevőkör és a piacok szűkülésével párhuzamosan felerősödő konkurenciaharc és a beszállítói problémák mellett a cégek tőkehelyzetének stabilizálása, a költségek kontrollja, a belső változások és a munkaerő menedzselése jelentették a főbb kihívásokat a cégvezetők számára – derül ki az RSM DTM felméréséből.

Tovább tart a cégeljárás

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. január 19.
Rovat:

Január 1-jével módosult a cégeljárásról szóló törvény; a változás hosszabb várakozási időt eredményezhet, cserébe javíthatja az adómorált – áll az RSM DTM blogbejegyzésében.

Ügyfélkapu: megváltozik a jelszó lejárati ideje

Szerző: Adó Online
Dátum: 2012. január 4.
Rovat:

Egy kormányrendeletben módosították az ügyfélkapuhoz tartozó jelszavak lejárati idejét, így január elseje után is hozzáférhet az ügyfélkapuhoz az a mintegy háromszázezer ember, aki mostanáig nem módosította jelszavát.

Opciós jog esetén is szükség van bejegyzési engedélyre

Szerző: Adó Online
Dátum: 2011. december 19.
Rovat:

A vételi jogról szolgáló szerződésen kívül a bejegyzési engedélyre és az opció gyakorlásáról szóló igazolásra (pl. tértivevény, átvételi elismervény) együttesen van szükség ahhoz, hogy a vételi joggal élő fél tulajdonjoga az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kerüljön – mondta ki elvi éllel a Legfelsőbb Bíróság.

Lejárnak az ügyfélkapus jelszavak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2011. december 13.
Rovat:

Többszázezer ügyfélkapus jelszó jár le hamarosan. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) ugyan három hónappal meghosszabbította az október 1-jén lejáró jelszavak érvényességét, de már a december 31-i új határidő is vészesen közeledik, ideje intézkedni.