Cégvilág

2013. szeptember 19.

Már 16 online kassza választható

Egyre bővül az engedélyezett pénztárgépek száma. A kereskedőknek szeptemberben kell megrendelniük az új pénztárgépeket.

2013. szeptember 19.

Gyorsulva nőnek a reálbérek

Júliusban 1,9 százalékkal nőtt a bérek vásárlóereje, az év egészében a bővülés 3,5 százalékos lehet.

2013. szeptember 19.

Miért ilyen drága az új pénztárgép?

Bár a gazdasági tárca sokat tanulmányozta a nemzetközi példákat, végül olyan feltételeket szabott, amelyek teljesítéséhez olyan új pénztárgépeket kell üzembe helyezni, amelyek korábban sem a nemzetközi, sem a hazai piacon nem voltak kaphatóak – közölte a minisztérium az Adó Online kérdésére. Az adóhatóság 183 ezer üzembe helyezési kódot adott ki.

2013. szeptember 18.

Két év türelmet kapnak a kft-k

A kft-k két év türelmi időt kapnak arra, hogy alaptőkéjüket az új Ptk. előírásához igazítsák – írja a Napi Online.

2013. szeptember 18.

A nagyvállalatok fele emel bért

A cégek 21 százaléka nem tervez béremelést jövőre, a felsővezetők fizetése csak a társaságok harmadánál nő – áll a Hay Group felmérésében.

2013. szeptember 17.

Cégátalakulás az ésszerű működés érdekében (x)

Keveset tudunk a gazdasági szervezetek átalakulásának lehetőségeiről, előnyeiről, pedig a cégek élete során felmerülhetnek szempontok, amikor a szervezeti forma megváltoztatása kedvezőbb gazdálkodási feltételeket eredményez. A Piac & Profit KKV- AKADÉMIA következő rendezvényén kiderül, hogy hogyan, mikor és milyen feltételekkel tudjuk a cégátalakulási formákat előnyösen, az üzleti terveink érdekében használni.

2013. szeptember 17.

Beolvadt a PSZÁF a jegybankba

Elfogadták a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF), az utóbbi megszüntetésével.

2013. szeptember 16.

Menetel az építőipar

Júliusban az építőipar termelése a kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel korrigálva is 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

2013. szeptember 13.

Meglendül az ipar

Az év eleji visszaesést növekedés követi: az ipar termelése júliusban 4,8, rendelésállománya 9,1 százalékkal nőtt.

2013. szeptember 13.

Óriási rezsitartozást halmozunk

Magyarországon közel 2,3 millió fogyasztónak van közüzemi tartozása; díjhátralékuk csaknem 124 milliárd forint – írja a Világgazdaság.

2013. szeptember 12.

Patai: összeesik a bankrendszer

Durván zuhan a hitelezés, zsugorodik a bankszféra, ahol darwinizmus érvényesül – mondta Patai Mihály. A bankszövetség elnöke szerint az „autokrata” magyar kormány is hozzájárult a globálisan szigorodó banki szabályozáshoz, amely nyomán a politikai elit átvette a hatalmat a pénzügyi elittől.

2013. szeptember 11.

Tovább csökken a benzin ára

Bruttó 5 forinttal csökkenti péntektől a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. A gázolaj ára nem változik.

2013. szeptember 10.

Új törvény készül a jogi személyek átalakulásáról

Az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) kapcsolódó négy törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Külön törvény rendelkezik majd a szomszédjogok és a tulajdonjog korlátairól, a gondnokoltak és az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartásáról, valamint az egyes jogi személyek átalakulásáról, egyesüléséről és szétválásáról, emellett  az átmeneti rendelkezéseket tartalmazó javaslat rendezi, hogy mikortól kell alkalmazni az új Ptk. egyes rendelkezéseit.