Töretlenül drágulnak a kiadó lakások – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A januári mélyponthoz képest júliusban 8,5 százalékkal magasabb lakbérért hirdették a kiadó lakásokat a fővárosban, de a pandémia előtti szintet még nem sikerült elérni. Az InfoTandem infografikája.

Az év eleje óta folyamatos a drágulás a lakásbérleti piacon, júliusban is tovább nőttek a lakbérek – országosan 2,7 százalékkal, míg a fővárosban 2,4 százalékkal. A pandémia miatt 2020 elején megindult meredek lejtmenet tavaly a félév környékén némileg lefékeződött, de aztán nyár végén újabb leszálló ág kezdődött – ez a trend tört meg az idei év elején. Az azóta tartó töretlen drágulás ellenére a visszakapaszkodás még nem teljes: a KSH–ingatlan.com-lakbérindexek értéke a 2020. januári csúcson még 140 százalék fölött volt a 2015-ös szinthez képest – az aggregált országos mutató 145,6 százalékon, a budapesti 143,1 százalékon állt akkor, s júliusra csak 138, illetve 130 százalékig jutottak el.

albérlet árakA kínálati lakbérek a főváros valamennyi kerületcsoportjában emelkedtek. A sort a pesti belső kerületek vezetik, ahol 3,7 százalékos felfutást regisztráltak, de a budai hegyvidéki kerületekben is 2 százalékot meghaladó volt a drágulás. A januári mélyponthoz viszonyítva júliusban átlagosan 8,5 százalékkal magasabb lakbérért hirdették a kiadó lakásokat. A piac változatlanul nagyváros-, illetve azon belül Budapest-központú, amit a számításokhoz figyelembe vett hirdetések megoszlása is jól szemléltet: az első hét hónapban vizsgált hirdetések kétharmada a fővárosban, további egynegyede pedig megyei jogú városban lévő lakásokra vonatkozott.

A legnagyobb alapterületű albérleteket Pest megyében hirdették meg, ezek átlagosan 72 négyzetméteresek voltak. Másfelől elmondható, hogy a kisebb településeken általában nagyobbak a kiadó lakások: átlagos alapterületük 64 négyzetméter, szemben a megyei jogú városok 56, illetve a budapesti bérletek 53 négyzetméterével. A hirdetésekben zömmel többlakásos épületben lévő ingatlanokat találni; Budapesten mindössze a kiadó lakások 2,6 százaléka volt családi ház a nyár közepén.

A hirdetők között egyre magasabb arányt képviselnek az ingatlanközvetítők; az idén január–júliusban feladott hirdetéseknek a fővárosban már csak 36 százaléka, s országosan is csupán 38 százaléka származott magánszemélyektől.


Kapcsolódó cikkek

2021. június 25.

A korrupció továbbra is súlyos probléma – infografika

Az emberek 40 százaléka szerint a korrupció szintje tovább erősödött Magyarországon az elmúlt időszakban. A korrupcióban érintettek közül a parlamenti képviselők állnak az élen, a rendőrség iránt viszont erős a bizalom. Az InfoTandem infografikája.
2021. április 30.

A home office éve – infografika

A járvány berobbanásával, a tavalyi második negyedévben, nyolcszorosára nőtt a távmunkában dolgozók részaránya. A leginkább érintett az információ, kommunikáció ágazat, ahol tízből négyen voltak home office-ban. Az InfoTandem infografikája.
2021. május 14.

Egyre jobban pörög a lakáshitelezés – infografika

Évről évre több lakáshitelt igényel a lakosság, összegük tavaly a 900 milliárdot is meghaladta. A folyósítások több mint kétharmada használt lakások megszerzését szolgálta. Az InfoTandem infografikája.