Bejegyzések előleg áfája címkével

2024. március 20. Adó

Az előleg adójogi következményei

Gyakori, hogy a különféle ügyleteknél előleg fizetésére kerül sor. Jelen cikkben az vizsgáljuk, mi is az előleg pontosan, és hogyan alakul az adófizetési kötelezettség előleg fizetése esetén, majd egy érdekes jogesetet ismertetünk.

2020. július 28. Adó

Az előleg kezelése az áfa rendszerén belül IV.

Gondolhatnánk, hogy csak egy-két kivételről beszélünk, azonban négy olyan eset van, ami bizonyos szempontok alapján különleges, és közülük mégis csak egy lesz olyan, amelynek kapcsán adófizetési kötelezettség keletkezik előleg jogcím alapján.

2020. július 20. Adó

Az előleg kezelése az áfa rendszerén belül III.

A mai cikkben az előleg két speciális fajtáját nézzük meg, ezek a foglaló és az óvadék. Mielőtt áfa szempontjából vizsgálnánk meg őket, nagyon röviden vizsgáljuk meg, hogy mit is takarnak ezek a fogalmak a gyakorlatban.

2020. június 15. Adó

Az előleg kezelése az áfa-rendszerén belül I.

Amikor azt a szót halljuk, hogy előleg, mindenki tisztában van a fogalom hétköznapi jelentésével. Tudjuk, hogy itt valamilyen pénzmozgás történik, amelynek az értéke majd beépül egy későbbi ügyletbe. Ha előleget fizetünk, akkor azzal számolunk, hogy ezt az eladónk be fogja számítani a későbbi kötelezettségünkbe, ennyivel kevesebbet kell majd fizetnünk.