Bejegyzések szja bevallás 2022 címkével

2022. május 9. Adó

Május az adóbevallások hónapja

Két különleges dátum van májusban: 20-ig az szja-bevallást, 31-ig a társaságiadó-bevallást kell benyújtani a NAV-nak. A két dátumhoz számos más, fontos adóbevallási határidő tartozik. Szakmai videósorozatunk új részében dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője mindezekről részletesen beszámol.

2022. április 5. Adó

Szja bevallás: először van lehetőség kriptojövedelem bevallására – Így tegyük!

2022-es naptári évtől élő szabályok alapján a kriptoeszközökből (így például bitcoin kereskedelemből vagy bányászatból) származó jövedelmet első ízben lehet magánszemélyként az újdonságként megjelenő speciális kriptojövedelem szabályai szerint, külön adózó jövedelemként vallani. Az ABT blog néhány alapvető szempontra hívja fel a figyelmet.

2022. március 31. Adó

Érdemes átnézni az szja-bevallási tervezet

Az szja-bevallási tervezet már egy hónapja elérhető a webes felületen, érdemes azt átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal, és szükség esetén módosítani, majd beküldeni – hívta fel a figyelmet a NAV.

2022. március 10. Adó

Gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítése

Szakmai videósorozatunk új részében dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője arról beszél, hogy aki nem kapott adóvisszatérítést, de úgy gondolja, hogy jogosult rá, az miért nem kaphatott, illetve szó esik arról is, hogy mit lehet még tenni az adóvisszatérítés érdekében.

2022. március 7. Adó

NAV-Figyelő 9. hét: SZJA-bevallást érintő kérdésekre válaszolt a NAV

Egy magánszemély 2021-ben osztalékot kapott. Az osztalék összegét és az azt terhelő személyi jövedelemadót szerepelteti a 21SZJA bevallás 167. sorában. A kifizető felé nyilatkozott, hogy a munkaviszonyból származó jövedelme elérte a szociális hozzájárulási adófizetési felső határt, ezért a kifizető az osztalékból nem vont le szociális hozzájárulási adót. Kell-e szerepeltetni ebben az esetben az osztalék összegét a bevallás 287. sorában, továbbá ki kell-e tölteni nulla adattartalommal a 289. sor f) és g) oszlopát vagy üresen hagyhatók ezek a sorok? Ebben az esetben az osztalék után nem keletkezik szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség, mivel a szociális hozzájárulási adófizetési felső határt elérte a munkabér. Ettől függetlenül a bevallás 287. sorában fel kell tüntetni az osztalék összegét, a 286. sorban pedig szerepelnie kell a munkabér összegének, valamint ki kell tölteni a 289. sort is. Mivel a kifizető nem vont le szociális hozzájárulási adót, ezért a 289. sor f)-g) oszlopaiba nullát kell írni. A tavalyi évben egyéni vállalkozóként folytattam tevékenységet. Készül-e nekem adóbevallási tervezet? Ha igen, kérhetem-e annak postai úton történő megküldését? A 2021-re a NAV az egyéni vállalkozóknak is elkészíti a bevallási tervezetet, amely a munkáltatói, kifizetői…