Munkaügyek

2012. november 21.

Elhalasztották a bértárgyalásokat

Elhalasztotta a kormány a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel folytatott bértárgyalást a minimálbérről – írja a Napi Gazdaság.

2012. november 21.

Vadászterület-elmélet és Mt. a hr-vásáron

Mi történik a munkaszerződésekkel, ha a gazdasági egységet államosítják? Mi történik, ha a gazdasági társaság a piacon cserél tulajdonost? Miként nyit új perspektívákat a vadászterület-elmélet a szervezetfejlesztésben? Mik mondhatók hazai sajátosságnak szervezetfejlesztési szempontból? Az Adó Online a Personal Hungary-n járt és választ kapott a kérdésekre.

2012. november 19.

Minden az atipikus foglalkoztatásról II.

Köztulajdonban álló munkáltatóknál szigorú szabályok szorítják keretek közé a bérek megállapítását – atipikus foglalkoztatási formákról szóló sorozata végén újabb fontos részletekre hívja fel a figyelmet blogbejegyzésében az RSM DTM.

2012. november 16.

Szociális munkásokat képeznek a reformátusok

Szociális feladatok ellátására szervez képzést munkanélküliek számára a pátrohai református egyházközség európai uniós támogatással – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település lelkésze.

2012. november 16.

Pintér: 145 milliárd jut közmunkára

Jövőre 145 milliárd forint jut közfoglalkoztatásra, a cél, hogy 2013-ban és 2014-ben háromszázezer ember juthasson munkához – mondta a belügyminiszter pénteken a közfoglalkoztatási programok szervezésében és végrehajtásában kiemelkedő tevékenységet végző önkormányzatok részére szervezett ünnepségen Budapesten.

2012. november 16.

Vonzó a lakhatási támogatás

November elejéig csaknem 4800 ember érdeklődött a lakhatási támogatás iránt a munkaügyi központokban, kérelmet pedig 243-an adtak be – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2012. november 15.

Drága a feketefoglalkoztatás

Egyre több cég bukik meg be nem jelentett dolgozói miatt. A feketefoglalkoztatás lebukás esetében nagyon sokba kerül – írja a Népszabadság.

2012. november 14.

Bértárgyalások: távol az egyezség

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szerint a két kiigazító csomaggal nehezebbé váltak a jövő évi bérekről szóló tárgyalások, amelyeken nagyon távol kerültek egymástól a munkaadók és a munkavállalók álláspontjai. Az ÁFEOSZ elnöke azt mondta: a gazdasági helyzet nem teszi lehetővé a béremelést.

2012. november 12.

Csiszolják a foglalkoztatás szabályozását

A nyugdíjasnak minősülő közalkalmazottnak nem jár majd végkielégítés, a munkaügyi központhoz elektronikus levélben is be lehet jelentkezni, megszűnik a Start-kártya – többek között ezeket tartalmazza az a foglalkoztatási jellegű törvényeket módosító kormány-előterjesztés.

2012. november 10.

Pletykák az új Munka Törvénykönyvéről

Összefér a munkaidőkeret és a bérpótlék, továbbra is meg kell indokolni a felmondást – közkeletű tévhiteket oszlat el az új Mt-ről kártyás Gábor friss blogbejegyzésében.

2012. november 8.

A próbaidő és kérdőjelei

A próbaidő a munkaszerződés megkötésekor kiköthető időtartam, amely alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal és indokolás nélkül megszüntetheti. Olyan „ismerkedési” időszakról van tehát szó, amelynek tartama alatt a felek még egyszerűen kiléphetnek a munkaviszonyból, ha az mégsem felel meg várakozásaiknak. Praktikussága miatt szinte minden munkáltató alkalmazza a próbaidőt, ám a gyakorlat egy ilyen egyszerű intézmény kapcsán is számos érdekes kérdést vet fel.

2012. november 8.

Az álláskeresők személyiségi jogait is védik

Az álláskeresők helyzete különösen érzékeny, gazdaságilag tipikusan kiszolgáltatottak. A munkajogi e-kommentárból szemezgetve nézzük meg, mit nem tehetnek meg a munkaközvetítők, a leendő munkáltatók a megfelelő munkaerő kiválasztása során.

2012. november 7.

Több munkáltatóval létesített munkaviszony

Különleges foglalkoztatási formákat takar a több munkáltatóval létesített, valamint az iskolaszövetkezeti munkaviszony. Összegyűjtöttük, mire kell odafigyelni ezekben az esetekben.

2012. november 7.

Szakképzési hozzájárulás: módosulhat a törvény

Módosulhat 2013-tól a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény, ennek nyomán a cégek – gyakorlati képzés vállalása esetén – ismét elszámolhatnák a saját munkavállalók képzésére fordított költségeket, bár az elszámolható kötelezettséghányad a korábbi felére csökkenne.

2012. november 6.

A hét kérdése: szabadság nyilvántartása

Az Új Mt. arról rendelkezik, hogy 2013-tól a szabadságot órában kell nyilvántartani. Ez a rendelkezés teljes munkaidős munkavállaló esetében azt is jelenti, hogy órában is ki lehet venni a szabadságot, azaz nem egész napot, hanem csak 1-2 órát?

2012. október 31.

Változások az egészségügy munkajogában

Az új Munka törvénykönyve hatálybalépése több foglalkoztatási törvényre is kihatással volt, ezek közé tartozik az egészségügyi tevékenység végzésének szabályait rögzítő 2003. évi LXXXIV. törvény (Eütev.tv.) is, amely egyfelől az egészségügy területén foglalkoztatottak díjazásával, másfelől az egészségügyi ügyeleti szolgálattal kapcsolatosan tartalmaz új rendelkezéseket.

2012. október 31.

Új Mt: a munkaköri leírás

A munkaköri leírás kulcsdokumentum a személyügyi működésében. Kijelöli az adott munkavállaló helyét a szervezetben, a szükséges kompetenciákat, megadja az ellátandó feladatokat stb. Gyakorlati jelentősége okán érdemes áttekinteni, mit szabad, mit tilos és mit érdemes belefoglalni ebbe a dokumentumba.

2012. október 31.

Nagy bérkülönbségek a régióban

A magyar munkavállalók havi bruttó 221 ezer 400 forintos átlagfizetésénél a szlovákok 19, a cseh dolgozók pedig 34 százalékkal kerestek többet az elmúlt egy évben – derül ki a Workania internetes állásportál által működtetett Fizetesek.hu felméréséből.

2012. október 29.

Kkv-szektor: nem lesz látványos létszámbővítés

A haza kkv-k nagy többsége az alkalmazotti létszám stagnálását valószínűsíti jövőre, de a létszámbővítésben gondolkodó vállalkozások többsége is csupán néhány fős munkaerő–felvételt prognosztizál, ezért a kkv szektorban továbbra sem várható a foglalkoztatás látványos bővülése. Az alkalmazotti fizetések tekintetében csak minden ötödik vállalkozás számol dolgozói bérének növekedésével – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatásából.

2012. október 29.

Megváltozott munkaképességűek: könnyebb lesz a foglalkoztatás

A kormány átalakítja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rendszerét, újraszabályozza a foglalkoztatók ellenőrzését, támogatásának, minősítésének rendszerét. A szociális államtitkárság közlése szerint az új akkreditációs és támogatási rendszer minden foglalkoztató számára egységes és egyszerűbb lesz.