Munkaügyek

2013. augusztus 15.

Hogyan szüntetheti meg a munkaviszonyt a munkavállaló?

A munkaviszony megszüntetése körében legtöbbször arról beszélünk, a munkáltató hogyan szabadulhat meg jogszerűen a feleslegessé váló munkavállalóktól. Ezúttal az érem másik oldalára tekintünk, és azt foglaljuk össze, hogyan tudja a munkavállaló megszüntetni a munkaviszonyát, ha valamilyen okból már nem akar tovább dolgozni munkáltatójánál.

2013. augusztus 14.

Fesztivál és SZÉP Kártya

A munkavállalóknak több lehetőségük is van, hogy – mind SZÉP kártyával, mind adómentes juttatásból – kultúrális szolgáltatások belépőit kifizessék.

2013. augusztus 9.

Augusztustól változott a Munka Törvénykönyve

Egyes törvényeknek a távolléti díj számításával és a közpénzek szabályozásával összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CIII. törvény (MK 103.) többek között módosítja a Munka Törvénykönyvét (8. §). A módosuló szabályok többsége 2013. augusztus 1-éjével lépett hatályba. A törvényi indokolás szerint a módosítást elsősorban a távolléti díj számítására vonatkozó rendelkezések többféle értelmezése, ennek kapcsán kibontakozott szakmai vita indukálta.

2013. augusztus 8.

A tanulmányiszerződés-kötés buktatói

Gyakran elfelejtjük, hogy nemcsak a jogi szabályozás, hanem az egyes munkáltatók szervezeti sajátosságai is meghatározó jelentőséggel bírnak a munkavállalók tanulmányainak támogatásakor. Kisebb cégeknél nem gond a tanulmányi szerződések ad hoc – jellegű megkötése, nagyobbaknál sok konfliktus származhat ebből.

2013. augusztus 7.

Ki a segítő családtag?

Az egyes foglalkoztatási tárgyú törvényeknek a Magyary Egyszerűsítési Programmal összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról szóló 2012. évi CCXVI. törvény célja a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terhek csökkentésére irányuló Magyary Egyszerűsítési Program végrehajtása. A program keretében felülvizsgálat tárgyát képezte a „segítő családtag” kategóriában történő munkavégzés értelmezése a hatályos jogszabályok alapján.

2013. augusztus 6.

A magyarok szerint nincs munkahelyi biztonság

A magyarok 93 százaléka úgy gondolja, hogy az országban nem létezik munkahelyi biztonság, ami még  Chile, India és Törökország eredményénél is rosszabb – közölte a Randstad nemzetközi személyzeti tanácsadó a második negyedéves felmérésének adatait.

2013. augusztus 6.

Trükközés a munkaidővel

Milyen problémákat okoz, ha csak elektronikus beléptetőrendszer az alapja a munkaidő-nyilvántartásnak? Milyen trükköket alklmaznak a munkavállalók a rendszer adta kiskapuk kihasználására? Pár példán keresztül bemutatjuk a több nyilvántartórendszer fenntartásának szükségességét.

2013. augusztus 5.

Viselhető technológiák: jogi problémák forrása

Átírhatja az eddig munkahelyi előírásokat és újabb személyiségi jogi kérdéseket vethet fel a viselhető technológiák egyre szélesebb körű elterjedése. Bár segíteni is tudja egy cég életét, ám bizonyos, hogy mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak alaposan oda kell figyelniük, ha egy szokatlan high-tech szemüveggel találják magukat szembe az irodában. „A viselhető okoseszközök elterjedésével azonban a munkavállalói szerződéseket, titoktartási szabályzatokat is felül kell majd vizsgálni” – figyelmeztet Torsten Braner, a TaylorWessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

2013. augusztus 5.

A munkaharc visszavág: diszkrimináció szakszervezeti tagság miatt

A munka törvénykönyve – nemzetközi egyezményekkel összhangban – biztosítja a munkavállalók számára a szakszervezeti szervezkedés szabadságát. De mit lehet tenni, ha a munkáltatót nem hatják meg a hangzatos törvényi deklarációk? Mit tehet a munkavállaló, ha a munkáltató tudtára adja: nem kíván olyanokkal együtt dolgozni, akik belépnek egy szakszervezetbe?

2013. augusztus 2.

Szociális szövetkezetek és foglalkoztatási lehetőségeik

A szövetkezeti formák között speciális helyet foglalnak el a szociális szövetkezetek, amelyek abból a célból szerveződtek, hogy a hátrányos helyzetben lévő tagjaik számára munkafeltételeket teremtsenek, valamint szociális helyzetük javítását egyéb módon elősegítsék.

2013. augusztus 1.

Távolléti díj és szabadság: mennyit kapunk?

A 2013.augusztus 1-től távollét esetén a munkabér nem változik a munkanapok számától és a távollét időtartamától függően. Emellett módosulnak a szabadság kiadásának bizonyos szabályai is, a változások 2013. augusztus 1-től, illetve 2014. január 1-től lépnek hatályba.

2013. augusztus 1.

Jövedelmi küszöbbel állítanák meg a népvándorlást

Az EU-gazdaságok közötti szabad munkaerő-áramlás rendszere – főleg a közép- és kelet-európai tagállamok csatlakozását követő tömeges vándorlás beindulása óta – nem úgy működik, ahogy eredetileg eltervezték, ezért uniós szintű korlátozásokat kellene meghonosítani – áll az egyik vezető londoni társadalmi-gazdasági kutatóintézet szerdán előterjesztett javaslatcsomagjában.

2013. augusztus 1.

Mi lesz a gyermekgondozási szabadság után?

A gyermeket nevelő munkavállalókkal kapcsolatban talán legtöbbet feltett munkajogi kérdés a gyermekgondozási szabadságról történő visszatéréssel kapcsolatos. A helyzet jogi megítélése ugyan egyszerű, a munkavállaló további foglalkoztatása azonban számos gyakorlati akadályba ütközhet.

2013. július 31.

A munkavállalók 30 százaléka nem kapott plusz juttatást

Az év első felében a magyar munkavállalók 30 százaléka nem kapott semmilyen, fizetésen kívüli juttatást, ez kissé alacsonyabb arány a tavaly júliusi 33 százaléknál – derül ki a Workania állásportál által üzemeltetett fizetesek.hu legfrissebb felméréséből.

2013. július 31.

Többen kaptak cafeteriát

Az év első felében a magyar munkavállalók 30 százaléka nem kapott semmilyen, fizetésen kívüli juttatást, ez kissé alacsonyabb arány a tavaly júliusi 33 százaléknál – derül ki a Workania állásportál által üzemeltetett fizetesek.hu legfrissebb felméréséből.

2013. július 31.

Beosztás- és szabadságtervezés egyszerűen

A vállalati beosztástervezés tevékenység az L-SOFT Zrt. szerint jóval összetettebb feladat, mint egyszerű munkarendek tervezése.  Szerintünk figyelembe kell venni egy-egy terület munkaerőigényének megtervezésénél a várható forgalmat, vagy megrendelés-állományt, a vonatkozó jogszabályokat, sőt a dolgozók egyedi igényeit is.
A szoftvermegoldás erre az adminisztrációs problémára már megtalálható a hazai informatikai piacon, az L-SOFT Zrt. PIRAMIS™ Beosztás- és szabadságtervezés programja támogatja akár több tízezer munkavállaló beosztás- és szabadság tervezését.

2013. július 31.

Munkaviszony és TB szabályok

Milyen adminisztrációs teendői vannak a munkáltatónak az új alkalmazott felvételekor, és milyen kötelezettségei vannak a dolgozónak? Milyen társadalombiztosítási ellátásokra jogosít a részmunkaidő és a teljes munkaidő, mikor szünetel a biztosítás?

2013. július 30.

Enyhén csökkent a munkanélküliség

10,3 százalékos volt az állástalanok aránya a második negyedévben. A mutató belátható időn belül nem csökken 10 százalék alá.

2013. július 30.

Fesztiválszezon – a belépőjegy adómentes juttatás

Azokat a béren kívüli juttatásokat szeretik a dolgozók, amelyeket jól el tudnak költeni. – halljuk sok HR szakembertől. Összefoglaló a kifizető által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott, sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet adómentesnek minősülő juttatásáról.