Cash-flow-gondot okozhat a változó számlázás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A türelmi időt érdemes a szerződéses kapcsolatok felülvizsgálatára és a számlázási rendszer átállítására felhasználni – írja blogbejegyzésében az RSM DTM a határozott idejű elszámolásokkal kapcsolatos jogszabály-tervezetről.


A törvényjavaslat áfát érintő változása az, hogy az időszaki elszámolású ügyletek körében a 2014. július 1-jétől tervezett változást 2015. január 1-jéig elhalasztják.

Kormánypárti képviselői javaslatként került az Országgyűléshez benyújtásra az Egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények módosításáról címen a T/168. számú törvényjavaslat.

A törvényjavaslat áfát érintő változása az, hogy az időszaki elszámolású ügyletek körében a 2014. július 1-jétől tervezett változást 2015. január 1-jéig elhalasztják, amennyiben a törvényjavaslat elfogadásra kerül. A halasztás indoka az, hogy megfelelő időt kíván biztosítani a törvényhozó a számlázási rendszerek átállításához, ezért az adózók rendelkezésére álló felkészülési idő (a jelenlegi álláspont szerint) fél évvel meg fog hosszabbodni.

Számvitel nagy kézikönyve csomag

A csomagban lévő kiadványok:

1. A számvitel nagy kézikönyve 2014
2. Kiskönyv az új Polgári Törvénykönyvről gazdasági szakembereknek
3. Adó határidőnapló

Most három kiadványt kap egy áráért! Bővebb információ és megrendelés itt!

Az eredetileg tervezett változás lényege

A tervezett változás lényege az, hogy a jelenlegi szabállyal szemben az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontja nem a fizetés esedékessége, hanem az elszámolási időszak utolsó napja lesz. Tipikusan az időszaki elszámolású ügyletek közé tartoznak a bérleti- és lízing ügyletek, könyvelés és más olyan szolgáltatások és termékértékesítések, amelyek kapcsán a számlakiállító egy adott időszakban nyújtott ügyletekről egy számlát állít ki. A teljesítési időpont változás az eredeti változat szerint sem érinti a közszolgáltatásokat és a telekommunikációs szolgáltatásokat.

Mi az eredetileg tervezett változás hatása?

A szabály változása a számlázási rendszerek beállításait is érinti, hiszen a számlán szereplő teljesítési időpont is más lesz. Emellett sok adózónál gyakrabban lehet szükség önellenőrzés végrehajtására is, hiszen ha a vállalkozás egy korábbi időszakra vonatkozó ellenértékét utólag növeli (helyesbítő számlát bocsát ki), az önellenőrzési kötelezettséget von maga után.

A módosítás következtében jelentős cash-flow hátrány keletkezhet az időszakos elszámolást számlázó adózóknál. Az eredeti tervezet szerint a számlakiállító félnek csak akkor keletkezett áfa fizetési kötelezettsége, amikor a számlabefogadó részére az ügylet ellenértékét megfizetni köteles, és a fizetési esedékességet a felek szabadon határozhatták meg. A változás értelmében az adott elszámolási időszak utolsó napjára tolódik a teljesítés időpontja. Adott esetben tehát előfordulhat, hogy az áfa-fizetés határidejekor a számlabefogadó még talán nem is fizette meg az ellenértéket az eladónak vagy szolgáltatás nyújtójának, utóbbinak azonban már be kell fizetnie az áfát a költségvetésbe. Ugyanakkor előnyös lehet a változás az időszakos elszámolású ügyletek számlabefogadóinak: jelentős cash-flow előnyre tehetnek szert, hiszen elképzelhető, hogy előbb vonják le azt az áfát, amit később a számlakibocsátónak meg kell fizetniük.

2014. június 24.: SZÁMVITEL A GYAKORLATBAN

Több ponton módosult a számviteli törvény, az új szabályok a 2014. évi üzleti évtől kötelezően alkalmazandók.

Szakmai képzésünk keretében felkészülhet a változásokra, megtudhatja, hogyan kell elszámolni a behajtási költségátalányt, a pénztárgépek beszerzéséhez kapott állami támogatást vagy a transzferár-korrekciót, értesülhet arról is, hogy hogyan módosultak a beszámolókészítés szabályai felszámolás és végelszámolás során.

Jöjjön el 2014. június 24-én szakmai konferenciánkra! Tegye fel kérdését szakértő előadónkank, Saxné dr. Andor Ágnesnek!

Helyszín: Wolters Kluwer Kft. Előadóterme, 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 21-35.

Bővebb információk és jelentkezés itt

A változást nem törlik, hanem elhalasztják

Ha a jogszabályt az Országgyűlés elfogadja, akkor az előbbiekben említett változás egy fél évvel később lép hatályba, azaz 2015. január 1-től. Mindenképpen előnyös tehát, ha a változás kapcsán szükségszerűvé váló adminisztratív feladatokra megfelelő idő áll az adózók rendelkezésére. Ezt az időt érdemes a szerződéses kapcsolatok felülvizsgálatára és a számlázási rendszer átállítására felhasználni.

A bejegyzés szerzője Sztankó Dániel, az RSM DTM Hungary pénzügyi képviseleti csoportvezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 1.

Megújult nemzeti importrendszer segíti a vámeljárásokat decembertől

A harmadik országokból érkező importszállítmányok vámkezelését december 1-től megújult, modernebb és biztonságosabb informatikai rendszer segíti, megfelelve ezzel uniós vámjogi elvárásoknak – közölte pénteken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).