NAV-figyelő, 27. hét: év végéig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bevallást sem kell benyújtani. Július 1-től az egyéni járulékokat felváltja társadalombiztosítási járulék. Mi kerüljön az áfabevallás M lapjára?

1. Összevonásra kerültek a járulékok

A nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék olvadt össze, az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék lett 2020. július 1-jétől.

Néhány ellátás tekintetében azonban változatlanul fennmarad a 10% nyugdíjjárulék július 1- je után is. Ilyen ellátás például az álláskeresési támogatás, továbbá szintén nyugdíjjárulékot kell fizetni az egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személy után.

2. Csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke

Július 1. napjától 15,5%-ra. A megváltozott adómértéket arra a hónapra vonatkozóan bevallott jövedelmekre lehet először alkalmazni, amely hónapban a megváltozott adó mértéke hatályba lép. A július 1-től hatályos csökkent mértékű adót tehát a július hónapban kifizetésre kerülő juttatásokra, munkabér esetén a július hónapra számfejtett bérre lehet először érvényesíteni.

3 Számlaadat-szolgáltatás a befogadói oldalon

Milyen bizonylatokról kell adatot szolgáltatni az áfabevallás M lapján?

  • az olyan termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról valamint az előzőek ellenértékébe beszámító előlegről befogadott, áthárított áfát tartalmazó számláról, ami alapján az adóalany adólevonási jogot gyakorol, függetlenül az áthárított adó összegének (és az abból levont adó összegének) nagyságától,
  • az adólevonás alapjául szolgáló számlát módosító, érvénytelenítő számlával egy tekintet alá okiratról, ha a módosításnak áfabevallásban elszámolandó, összegszerű hatása van.

Így továbbra sem kell adatot szolgáltatni például a fordított adózás alá tartozó és az adómentes ügyletről befogadott számlákról.

A számlabefogadóként teljesítendő adatszolgáltatás további részleteiről itt olvashat.

4. A turizmusfejlesztési hozzájárulásban év végéig érvényes a könnyítés

A turizmusfejlesztési hozzájárulásra vonatkozó veszélyhelyzeti adózási könnyítést a jogalkotó 2020. december 31-ig meghosszabbította. A turizmusfejlesztési hozzájárulást az év végéig tartó időszakra nem kell megállapítani, bevallani és megfizetni. A bevallást tehát benyújtani sem kell a 2020. március 1-jétől 2020. december 31-ig terjedő időszakra.

A NAV-figyelőben a fentieken túl arról is olvashat, hogy mi lehet az útipoggyászban, melyek a telefonos ÜCC rendszeren keresztül intézhető ügyek, hogy megjelent a NAV éves jelentése, továbbá szó van a frissülő adóhatósági feketelistákról, és arról, hol kattog az adóraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek