NAV-figyelő, 28. hét: a dupla bizonylatolást NAV ellenőrzés követheti


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Számlázás mellett pénztárgépben rögzíteni csak a pénzmozgást kell. Ha a  vevő nem áfaalanyként jár el, a számlán nem kell feltüntetni az adószámát. Mentesül a járulékfizetés alól a nyugdíjas egyéni és társas vállalkozó is.

  1. Számlával bizonylatolt értékesítés adatai miként kerüljenek az pénztárgépbe?

Egy ügyletről egyféle bizonylatot, vagyis vagy számlát, vagy annak adása alóli mentesülés esetén nyugtát kell kibocsátani. Ugyanarról az ügyletről a számla és nyugta egyidejű kibocsátása nem merülhet fel. Ez vonatkozik a pénztárgéppel teljesített nyugtaadás esetére is, mivel az NGM rendelet nem tartalmaz olyan előírást, hogy a számlával kísért értékesítést a pénztárgépben rögzíteni kell. A NAV azt javasolja az adóalanyoknak, hogy a számlával bizonylatolt értékesítés ellenértékéről az online pénztárgéppel ne állítsanak ki nyugtát.

Természetesen az adózók a számlával bizonylatolt ügylet ellenértékeként átvett pénzt a pénztárgéppel bizonylatolt bevételekkel együtt – a pénztárgéphez rendelt pénztároló eszközben (pl. pénztárfiókban) – tarthatják. Ebben az esetben a számlával bizonylatolt ügylet ellenértékeként átvett és a pénztároló eszközben elhelyezett pénzről pénzmozgás (pénztári befizetés) bizonylatot kell kiállítani a pénztárgéppel. A pénzmozgás bizonylat kiállítása biztosítja, hogy a pénztároló eszközben levő pénzkészlet megegyezzen a pénztárgépen bizonylatolt értékesítések és egyéb pénzmozgások egyenlegével.

  1. Adópercek e heti témája: Egy ügyletről egyféle bizonylat

Tehát egy ügyletről egyféle bizonylatot – számlát vagy nyugtát – kell kibocsátani. Ha az adózó a számlával bizonylatolt ügylet ellenértékéről továbbra is kiállít pénztárgépes nyugtát, akkor az értékesítés adatai az online számlaadat-szolgáltatás és az online pénztárgép útján is megérkeznek a NAV-hoz. A dupla bizonylatolásból adódó dupla adatszolgáltatás, és az abból esetlegesen következő ellenőrzés elkerülésére célszerű megszüntetni ezt a gyakorlatot.

Javasoljuk tehát nyugta helyett ilyenkor egyéb pénzmozgás bizonylat  kiállítását, mivel a kassza tartalmának változását minden esetben pénzmozgás bizonylattal szükséges igazolni.

  1. Csak az áfaalany vevő adószámát kötelező feltüntetni a számlán

A számlázási szabályok változása miatt 2020. július 1-jétől a belföldön teljesített ügyletről kibocsátott számlán fel kell tüntetni a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő áfaalany adószámának első 8 számjegyét. Ha azonban a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő – szóban vagy írásban – úgy nyilatkozik, hogy nincs adószáma, vagy az ügyletben nem áfaalanyként jár el, és ezért a számlázáshoz nem ad meg az adószámot, akkor a számlának nem kell vevői adószámot tartalmaznia.

  1. A pénztárgépek és az automaták elhalasztott éves felülvizsgálatának határideje: 2020. október 16.

Ha az online pénztárgép, illetve a kezelőszemélyzet nélküli élelmiszer-automatában működő felügyeleti egység éves felülvizsgálatának határideje a veszélyhelyzet ideje alatt járt le, akkor a felülvizsgálatot az üzemeltető a veszélyhelyzet megszűnését követő 120 napon belül köteles elvégeztetni. A veszélyhelyzetet 2020. június 18-án szűnt meg. Az ebben az időszakban esedékessé vált és elhalasztott felülvizsgálatokat a veszélyhelyzet megszűnését követő 120 napon belül, azaz legkésőbb 2020. október 16-ig köteles pótolni az üzemeltető.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat az egyéb oktatás körébe tartozó szolgáltatások áfamentességének feltételeiről, arról, hogy minden dolgozó nyugdíjas menteül a járulékfizetés alól, valamint megismerheti a NAV július 1-től érvényes IBAN-számlaszámait. Frissültek az adóhatóság feketelistái, és kiderül, hol kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek