NAV-figyelő 3. hét: mindent a személyi kedvezményről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hasznos tippek az adóelőleg-nyilatkozatokhoz, frissülő információs füzetek.

1.Sokban változik a diákok foglalkoztatása 2020 január 1-jétől

A 2020. január 1-jén hatályba lépett új szakképzési törvény jelentős változást hozott a szakmai gyakorlatos diákok foglalkoztatásában. Az eddigi tanulószerződést ugyanis szakképzési munkaszerződés váltja fel, és változnak a hozzá kapcsolódó adó- és járulékszabályok is.

A szakképző iskolai tanulmányokat folytató hallgató már a szakképzési munkaszerződés alapján válik biztosítottá az új rendelkezések alapján és járulékalapot képező jövedelemnek esetükben a szakképzési munkaszerződés alapján ténylegesen kifizetett pénzbeli juttatás minősül. További részletekről itt olvashat.

2.A személyi kedvezmény

A súlyosan fogyatékos magánszemélyek havonta 8050 forint adókedvezményt vehetnek igénybe a 2020-ban szerzett jövedelmük összevont adóalapjának adójából. Bővült azoknak a betegségeknek a köre, amelyek miatt igénybe vehető a személyi kedvezmény.

A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet határozza meg. A kormányrendelet mellékletében nem szereplő betegségek után nem érvényesíthető az adókedvezmény.

Kormányrendelet mellékletében szereplő betegségek közül néhány:

 • endometriózis,
 • mellrák,
 • méhnyakrák, a petefészekrák,
 • prosztata és hererák
 • hallási fogyatékosság
 • látási fogyatékosság
 • mozgásszervi fogyatékosság
 • elzáródást okozó érbetegségek
 • súlyos szervi károsodással járó immunbetegségek
 • laktózérzékenység miatt fellépő betegségek
 • gluténérzékenység miatt fellépő endokrin- és anyagcsere-betegségek, ezen belül is az I. típusú, és a szövődményekkel járó II. típusú cukorbetegség.

Valamennyi betegségnél az 5 éves általános elévülési időn belül visszamenőleg is érvényesíthető az adókedvezmény. Tehát, ha a betegséget az elmúlt években diagnosztizálták, akkor a korábbi évek adóbevallásai önellenőrzéssel módosíthatók.

A NAV részletes tájékoztatója megtekinthető.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat még arról, hogy mikor és hogyan kell nyilatkozni az szja-kedvezményekről, milyen lényeges változások vannak a szálláshely-szolgáltatás területén, és mely NAV információs füzetek frissültek.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2020. január 13.

NAV-figyelő 2. hét: számos tájékoztatóval segíti az évkezdést a NAV

A NAV-nál sem telt tétlenül a 2. hét. Már most érdemes foglalkozni az szja 1+1% témájával. Választ kapunk arra a kérdésre is, hogy vajon az alanyi mentes értékhatárba beszámít-e a kapott előleg. Segítséget kapunk az adószámla értelmezéséhez, valamint elérhetőek újabb adóelőleg-nyilatkozatok.