NAV-figyelő, 50. hét: mindent az áfa-változásokról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az általános forgalmi adó 2020. évi változásait foglalta össze a NAV. Lassan indul a 2019. évi szja-bevallási szezon. A biztosítók nyilatkozatai már letölthetők.

1. Adópercek volt EVA-soknak

Alanyi mentesség, mint lehetőség az eva után. Az adózóknak érdemes mérlegelniük, hogy a 2020-as adóévben az általuk teljesített, a bevételi összeghatárba beszámítandó ügyletek ellenértéke a 12 millió forintot várhatóan meghaladja-e. Ha nem, akkor választható számukra az alanyi mentesség.

2. Adópercek kisadózó anyáknak

A katás egyéni vállalkozónak a tételes adót azokra a hónapokra nem kell megfizetnie, amelyekre vonatkozóan bejelenti, hogy a hónap egészében

 • csecsemőgondozási díjban,
 • gyermekgondozási díjban,
 • gyermekgondozást segítő ellátásban,
 • gyermeknevelési támogatásban, vagy
 • gyermekek otthongondozási díjában

(a továbbiakban: anyasági ellátás) részesül, és kisadózóként a tevékenységét nem folytatja.

Ez azt eredményezi tehát, hogy ha a katás egyéni vállalkozó az anyasági ellátás folyósítása alatt saját maga nem végez ugyan tevékenységet, de alkalmazottja van, akkor a bevétele után 40 százalékos adót kell fizetnie.

3. Megjelent az ADÓVILÁG 2019/12. száma

Az általános forgalmi adóról szóló törvény 2020. január 1-jétől hatályos változásai:

 • A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás adómértéke 18%-ról 5%-ra csökken, ugyanakkor a szolgáltatás turizmusfejlesztési hozzájárulási kötelezettség alá kerül, aminek a mértéke 4%.
 • A vevői készlet közösségi szinten harmonizált új szabályai szintén beiktatásra kerülnek az Áfa tv-be.
 • január 1-jétől a termékértékesítést, szolgáltatás nyújtást teljesítő adóalany az általa megfizetett adót önellenőrzés útján csökkentheti a behajthatatlan követelés adótartalmával.
 • Különös adóvisszatérítés választható, ha az adóalany úgy ítéli meg, hogy azáltal, hogy az előzetesen felszámított adót nem helyezhette levonásba (az őt terheli), ezáltal sérül az adósemlegesség elve. Ilyen esetek tipikusan téves adózási mód alkalmazása mellett fordulhatnak el. (Egyenes adózás helyett fordított adózást kellett volna alkalmazni.)
 • Lakóingatlan 5%-os adómérték alá tartozásának megszűnése
 • A számlázást érintő változások között kötelező lesz a termékbeszerző, szolgáltatást igénybevevő belföldi adóalany adószámának feltüntetése a számlán, vagyis megszűnik a 100 000 forintos értékhatár.
 • Az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség kiterjesztésre kerül 2020. július 1-től az adóalany által valamennyi, belföldi adóalany részére, belföldön teljesített ügyletről kibocsátott számlájára.
 • A számlabefogadóként teljesítendő adatszolgáltatás kiterjesztése is megvalósul 2020. július 1-től. A fenti dátumtól az adóalanyoknak a bevallásukban minden olyan számláról adatot kell szolgáltatniuk, amely alapján az adott adómegállapítási időszakban adólevonási jogot gyakorolnak. Jó hír viszont, hogy a számláról szolgáltatandó adatok köre nem változik.

Az Áfa tv. 2020. évi változásairól szóló cikk teljes terjedelemben itt.

A NAV folyóiratának további tartalma innen is elérhető.

A NAV-figyelőben a fentieken túl arról is olvashat, hogy elindult a felkészülés a 2019. évi szja-bevallásokra, közzétették a jövedéki adó fajtakódokat, valamint év végén is kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2019. november 18.

NAV-figyelő 46. hét: ellenőrzési tapasztalatok

A NAV összefoglalta a nemzetközi személyszállítási szolgáltatást végzők ellenőrzésekor felmerült leggyakoribb hibákat. Megemlítettek egy elhanyagolt adónemet, valamint megjelentek a decemberi üzemanyagárak.