NAV-figyelő, 48. hét: közteher-könnyítések a veszélyeztetett ágazatokban Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelent a járulék-bevallási tervezet, csakúgy, mint a távmunka költségtérítés elszámolásának, valamint az 5 százalékos éttermi áfának a részletszabályai.

1. Adózási könnyítések a veszélyeztetett ágazatokban

A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján csökkentek a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban működő vállalkozások közterhei.

A kedvezményeket a kifizetők a munkaviszonyban foglalkoztatottakkal összefüggésben felmerülő közterhek után érvényesíthetik.

   • Szociális hozzájárulási adó alóli mentesség

Nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie 2020 novemberére hónapra a veszélyeztetett ágazatba tartozó kifizetőnek a munkaviszonyban foglalkoztatott természetes személy foglalkoztatása után.

   • Szakképzési hozzájárulás alóli mentesség

A veszélyeztetett ágazatba tartozó, szakképzési hozzájárulás fizetésére kötelezett kifizetőnek 2020 novemberére hónapra nem kell szakképzési hozzájárulást fizetnie.

   • Rehabilitációs hozzájárulás kedvezménye

A veszélyeztetett ágazatba tartozó, a Rehab. tv. szerint rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezett kifizető egy hónapra arányosan jutó rehabilitációs hozzájárulás-fizetési kötelezettség alól mentesül novemberre, és a 2020. évben további előleget nem fizet.

   • Könnyítés a kisvállalati adóban (kiva)

A veszélyeztetett ágazatba tartozó tevékenységet főtevékenységként folytató, Katv. szerinti kisvállalati adóalanynak a 2020. november havi kisvállalati adókötelezettsége megállapításánál a személyi jellegű kifizetések összegét nem kell figyelembe vennie, tehát az nem lesz része a kisvállalati adóalapnak.

A kedvezmények igénybevételének feltétele, hogy

 • a kifizető a 2020. november 11-én már fennálló munkaszerződés alapján a november havi munkabérfizetési kötelezettségének eleget tesz, és a munkaszerződéseket felmondással nem szünteti meg 2020 novemberében,
 • a kifizető a munkavállalót a veszélyhelyzetre való tekintettel elbocsájtotta volna,
 • a kifizető a mentesség iránti igényét bejelenti a NAV-hoz.

A szociális hozzájárulási adónál és a szakképzési hozzájárulásnál a kedvezmény igénylésére a november havi 2008-as bevallásban lesz lehetőség.

A rehabilitációs hozzájárulással kapcsolatos kedvezményt a 2001-es bevallásban, a kivában igénybe vehető könnyítést a 20KIVA bevallásban lehet érvényesíteni, a szükséges nyilatkozatok megtételével.

NAV-figyelő2. A távmunka költségtérítéséről

A veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. (XI.11.) Korm. rendelet rendelkezései miatt megváltoztak a távmunkavégzés költségelszámolási szabályai 2020. november 12-től.

A veszélyhelyzetben az Szja tv. rendelkezéseitől eltérően igazolás nélkül, költségként elszámolható a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítésként fizetett összeg. Ennek maximuma havonta 16.100 Ft. Kiemelendő, hogy a havi összegnek csak a távmunkavégzéssel érintett napokkal arányos része számolható el, ehhez tehát ismerni kell a munkavállaló november 12-től távmunkában töltött napjainak a számát.

Fontos hangsúlyozni, hogy a  kedvező költségelszámolási szabályok kizárólag azon munkavállalók esetében alkalmazhatók, akik a munkaszerződésben távmunkavégzésben állapodtak meg munkáltatójukkal, vagy a munkáltatóval történt megállapodás alapján munkájukat a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján távmunkában végzik.

A NAV-figyelőben olvashat a most megjelent 2008 jelű bevallás-tervezet minden részletéről, az 5 százalékos áfamérték alkalmazásának szabályairól, valamint a NAV friss feketelistáiról, és a legújabb adótraffipax-információkról is.

NAV-figyelő

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek