NAV-figyelő, 6. hét: mire számíthatunk július 1-jétől az áfában?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közeleg a kata-bevallás határideje. Együtt a NÉTAK és családi kedvezmény.

1.ÁFA aktualitások A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai információs füzet kapcsán

Ismerős szabály, hogy az adóalany mentesül a számlaadási kötelezettség alól az olyan termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása tekintetében, amely a tevékenység közérdekű, illetve speciális jellegére tekintettel adómentes, feltéve, hogy az ügyletről a számviteli törvény rendelkezéseinek megfelelő bizonylatot bocsát ki.

A fenti jogcímen való mentesülés alá tartozó esetek köre 2020 július 1-jétől jelentősen szűkül. 2020. július 1-jétől az adóalanyoknak számlát kell kibocsátaniuk

– a közérdekű jellegére tekintettel adómentes egyéb oktatás nyújtása,

– a fogorvos, fogtechnikus közérdekű jellegére tekintettel adómentes tevékenyége,

– a közszolgáltató által végzett humán-egészségügyi tevékenység,

– az együttműködő közösség közös cél elérése érdekében nyújtott szolgáltatása, valamint

– a speciális jellegére tekintettel adómentes beépített és beépítetlen ingatlan értékesítése után.

Július 1-jétől változás a számlakibocsátás határidejében

A július 1. napjától hatályba lépő szabályok szerint 8 napon belüli számlakibocsátási kötelezettség terheli a termék értékesítőjét, szolgáltatás nyújtóját, amennyiben a számla áthárított adót tartalmaz.

A 8 napot az ügylet teljesítési napjától kell számítani vagy előleg fizetés esetén az előleg jóváírásának/kézhezvételének/megszerzésének a napjától kell számítani.

A gyűjtőszámla esetén a számla kibocsátására rendelkezésre álló észszerű időt a naptári hónap utolsó napjától illetve a számlakibocsátásra kötelezett adóalanyra vonatkozó adómegállapítási időszak utolsó napjától kell számítani. Így pl. havi bevalló adóalanynak a gyűjtőszámláját legkésőbb a naptári hónap utolsó napját követő 8.  napon ki kell bocsátania 2020. július 1-jétől.

Az online számlaadat-szolgáltatásra vonatkozó szabályok is változnak

Július 1. napját követően kibocsátott számlák utáni adatszolgáltatás tekintetében megszűnik a 100.000 forintos adó értékhatár. Az adatszolgáltatási kötelezettség kiterjed minden olyan számlára, amelyet belföldi adóalany részére, belföldön teljesített termékértékesítésről vagy szolgáltatásnyújtásról bocsátanak ki. Ennek értelmében adatot kell szolgáltatni az adómentes vagy belföldi fordított adózású ügyletekről kiállított számlákról is. A módosítás azon számlákat érinti, amelyeket július 1. napját követően bocsátanak ki, független azok teljesítési időpontjából.

Jó hír, hogy a magánszemélyek felé kiállított számlákról előreláthatólag 2020. december 31-éig még nem kell adatot szolgáltatni.

Kötelező adat a számlabefogadó adóalany adószáma

A 2020. július 1-jét követően kibocsátott számlák kötelező adattartalma lesz minden esetben a belföldi adóalany számlabefogadó adószáma/csoportos adószáma, ha a számlakibocsátó is belföldön letelepedett adóalany. 2020. július 1. napját követően kibocsátott számlák esetében az áfa levonási jog tárgyi feltétele lesz, hogy a számlabefogadó adószáma szerepeljen a számlán.

2.Családi kedvezmény és NÉTAK együtt? Igen, lehetséges!

Ha az anya jogosult a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére (NÉTAK) és a családi kedvezményre is, akkor mindkét kedvezményt igénybe veheti, ha van elég jövedelme. A NÉTAK összegének nincs felső korlátja, azzal az összevont adóalap nullára csökkenthető.

Mivel a NÉTAK nem minden összevont adóalapba tartozó jövedelemre érvényesíthető, ezért előfordulhat olyan eset, hogy az anya a NÉTAK mellett családi kedvezményt is igénybe vehet. Például, ha munkabére mellett ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet is szerez, akkor a munkabérre NÉTAK-ot érvényesíthet, a bérbeadásból származó jövedelemre pedig családi kedvezményt vehet igénybe.

Ha az anyának csak olyan jövedelme van, amire a NÉTAK-ot érvényesítheti, akkor a családi kedvezményt összevont adóalap hiányában családi járulékkedvezményként veheti igénybe.

A NÉTAK-ról és a családi kedvezményről részletesebb tájékoztatás olvasható „A családokat érintő adóalap-kedvezmények” című, 73. számú információs füzetben.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat a kata-bevallás részleteiről, a friss pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedésekről, valamint arról, hol kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2020. január 13.

NAV-figyelő 2. hét: számos tájékoztatóval segíti az évkezdést a NAV

A NAV-nál sem telt tétlenül a 2. hét. Már most érdemes foglalkozni az szja 1+1% témájával. Választ kapunk arra a kérdésre is, hogy vajon az alanyi mentes értékhatárba beszámít-e a kapott előleg. Segítséget kapunk az adószámla értelmezéséhez, valamint elérhetőek újabb adóelőleg-nyilatkozatok.