NAV-figyelő, 9. hét: a könyvelő programok is elérhetik az online pénztárgépek adatszolgáltatásait


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miként segíti az Azonnali Fizetési Rendszer adóügyeinket? A NAV-nál is tart a nőnapi készülődés.

1. Az év folyamán megvalósulhat, hogy letölthetők lesznek a NAV rendszeréből az online pénztárgépek naplóállományai

Az adózók üzleti és ügyviteli folyamatainak hatékonyabbá tételét fogja szolgálni a NAV új online szolgáltatása.  Gép-gép kapcsolaton keresztül elérhetővé válnak az online pénztárgépekből beérkezett adatok adózó bármilyen szoftvere számára, ha abban a megfelelő funkciót kialakítja a szoftver gyártója. Akár az adózó könyvelő szoftvere vagy más ügyviteli alkalmazása is hozzáférhet és feldolgozhatja a naplóállományokat. A véglegesített specifikáció május közepén kerül nyilvánosságra és az új szolgáltatás várhatóan a harmadik negyedévben indul. További részletek itt.

2. Március 2-től jön az AFR!

Március 2-án hazánkban is bevezetésre kerül az Azonnal Fizetési Rendszer, más néven AFR, melynek köszönhetően felgyorsulnak a belföldi forintátutalások.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

  • Minden 10 millió forint alatti utalás, az év minden napján, 0-tól 24 óráig 5 másodpercen belül teljesül, azaz megjelenik a célszámlán, hacsak nem jelöltünk konkrét terhelési napot.
  • Az átutalás sikerességéről, vagy sikertelenségéről minden esetben visszajelzést kapunk saját pénzforgalmi szolgáltatónktól.
  • Egyszerűbben, akár a címzett mobiltelefonszámának, e-mail címének vagy adóazonosítójának megadásával (úgynevezett másodlagos azonosítók) indíthatunk utalásokat bankunknál, amennyiben a célszámla tulajdonosa a bankjánál a számlaszámhoz hozzárendelte a másodlagos azonosítókat.
  • Nem kell megadnunk a bankszámlaszámunkat egy utalás fogadásához, elég, ha az előző pontban felsorolt adatokat hozzárendeljük bankszámunkhoz, így a fizető fél utalhat nekünk akár csak a telefonszámunk, e-mail címünk vagy adóazonosítónk ismeretében.

És miként segíti az AFR az adóügyeinket?

Nullás igazolásra vonatkozó kérelem esetében, ha adótartozásunk van, az AFR segítségéven azonnal rendezni tudjuk tartozásunkat, melynek teljesítését néhány percen belül ellenőrizhetjük az eBEV felületen.

További érdekes részletek a NAV honlapján találhatóak.

A NAV-figyelőben olvashat még a dohánytermékek kereskedelmi szabályainak változásairól, az EK kedvezményes származási szabályrendszeréről, és természetesen arról, hol kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek