Adó


2007. március 9.

Mintegy 500 cég vallotta be az elvárt adót

Csak az Országgyűlés döntése után kezdheti meg az APEH a már befizetett elvárt adó visszafizetését az érintett cégeknek. Ezt Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője mondta pénteken az MTI-nek. Szavai szerint mintegy 500 olyan cégről van tudomásuk, amelyek készítettek bevallást az elvárt adóval kapcsolatban. Pichler Ferenc elmondta, hogy a visszafizetés külön eljárás nélkül történik majd.

2007. március 9.

Céghúsvét adómentesen

Adómentes húsvétot ajánl az Accor-Services annak apropóján, hogy évente három alkalommal, á 6550 forint értékben lehet közterhek nélkül ajándékozni.

2007. március 9.

Újraszabják a munkaerő kölcsönzést

Már a részletes vita előtt áll az Országgyűlésben a munkaerőkölcsönzés új szabályaira vonatkozó törvénymódosítási javaslat. A kormány által javasolt egyik változás az lenne, hogy az egyenlő bánásmód alapján a kölcsönzött munkavállalók részére is biztosítani kell a munkavégzés helyén szokásos természetbeni juttatásokat.

2007. március 9.

Nem jelent adóemelést az ekho-változás

Március elsején lépett hatályba az a módosítás, ami szerint aki munkaviszonyban ekhózik, kötelező legalább a minimálbér után az általános szabályok szerint fizetnie a járulékokat. A változás egy kiskapu bezárását jelenti, a legtöbb alkalmazott ekhósnál azonban nem eredményez jövedelemcsökkenést.

2007. március 9.

Megemelik a német nyugdíjkorhatárt

A német parlament alsóháza, a Bundestag pénteken nagy többséggel jóváhagyta, hogy a nyugdíjkorhatárt 67 évre emeljék a jelenlegi 65-ről.

2007. március 9.

Állami fejlesztés magánpénzből

Spórolhatnak elvileg az adófizetők azon, ha az állam helyett magáncégek építenek és üzemeltetnek autópályákat, börtönöket, kollégiumokat. Az úgynevezett PPP-konstrukció hosszú távú költségvetési hatásairól és kockázatairól viszont keveset tudunk.

2007. március 8.

Durva megszorítások: nem vagyunk egyedül

A szociális kiadások jelentős lefaragását tervezi az új jobbközép cseh kormány az államháztartási reform első szakaszában, jelentette be a kormány szerdai ülése után Petr Necas, munkaügyi és népjóléti miniszter.

2007. március 8.

PM: évekig fennmaradhat a 4%-os vállalati különadó

˝Az elkövetkezendő években a vállalkozásoknak ezzel az adónemmel számolniuk kell˝ – jelentette ki a 4%-os vállalkozási különadóról Lucz Edit, a Pénzügyminisztérium Jövedelemadók Főosztályának főosztályvezetője az AmCham mai regionális adókonferenciáján. Indoklása szerint az államháztartás számára ˝nagyon fontos, hogy ez az adónem átmenetileg fennmaradjon˝ (idén kb. 150 mrd Ft-os bevétel). Az, hogy meddig, ˝az attól függ, hogy mennyire sikerül az államháztartás egyensúlyát javítani˝ – tette hozzá. Lucz Edit utalt rá, hogy a különadó jelenleg is az Alkotmánybíróság (AB) előtt van, ˝mi bízunk benne, hogy kiállja az alkotmányossági próbát˝ – jegyezte meg. Az AB várhatóan 1-2 hónapon belül hoz döntést az ügyben.

2007. március 8.

Van még tér a fejlődéshez: gondok a vállalati szektorban

A hazai vállalati szegmenst változatlanul az alulbiztosítottság jellemzi. Míg a piac egésze dübörög és tavaly mintegy 20 százalékos bővülést ért el, addig a díjbevétel 15-20 százalékát adó vállalati biztosítási szegmens stagnál.

2007. március 8.

PM: 2009-től jön az adóreform, nyár előtt nem lesz döntés – 200 ezer vállalkozás a fókuszban

A magyar adóreform kivitelezhetősége attól függ, hogy sikerül-e növelni az adózásba bevont vállalatok és magánszemélyek számát – mondta el Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára az AmCham mai regionális adókonferenciáján. Jelezte: akkor lehet arra számítani, hogy 2009-től átalakul az adórendszer belső szerkezete (egyes adókulcsok csökkentése, kisebb adófajták eltörlése), ha az adóbázist sikerül szélesíteni. A 2009-től életbe lépő változtatásokról a stratégiai döntések idén nyár eleje előtt nem várhatók, az azt követő másfél évben a lépések kidolgozása következik.

2007. március 8.

Túl alacsony az utalványok adómentes értéke

Bár már a dolgozók több mint 60 százaléka használ étkezési utalványt, a meleg étkezési utalványok adómentes értéke azonban még mindig jelentősen elmarad az uniós átlagtól – mondta Bessenyey Bálint, az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés elnöke.

2007. március 8.

Munkaügyi változásokról tárgyal a parlament

Várhatóan április 1-jén hatályba lép hatályba a Munka Törvénykönyvének módosítása, ami pontot tehet a szabadság kiadásával kapcsoltban kialakult értelmezési viták végére. A törvényjavaslatot már tárgyalják a képviselők, ha elfogadják, öt munkaügyi tárgyú törvény is módosulhat. Kimelünk néhány tervezett változást, a törvény elfogadását követően pedig más módosításokra is kitérünk majd a Jogszabályfigyelőben.

2007. március 7.

APEH a kalózszoftverek ellen, a 300 milliárdért

Együttműködik az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Business Software Alliance (BSA) nemzetközi jogvédő szervezet a gazdasági célú illegális szoftverhasználat visszaszorítása érdekében, az erről szóló megállapodást szerdán írta alá Szikora János, az APEH elnöke és George Herrnleben, a BSA közép-kelet-európai igazgatója.

2007. március 7.

A rendelőben és a kórházban is fizetni kell

A háziorvosi, a fogorvosi és a járóbeteg-szakellátásért, azaz a rendeléseken való részvételért a február közepétől ún. vizitdíjat kell fizetni. Ennek összege alkalmanként 300 forint, akkor is, ha a beteg ugyanannál az egészségügyi szolgáltatónál ugyanazon a napon több járóbeteg-szakellátást vesz igénybe.

2007. március 7.

Ha megbukik a vállalkozások szolidaritási adója is, mit csinál a PM?

˝Valószínűnek nem gondolt eset˝-nek minősítette a portfolio.hu kérdésére Veres János azt a feltételezést, hogy az Alkotmánybíróság (AB) egy már megérkezett beadvány alapján a vállalkozásokra vonatkozó 4%-os szolidaritási adót is megsemmisítheti. Kérdésünk másik része arra vonatkozott, hogy az elvárt adó kiesésének ma megismert ˝pótlási módszerét˝ alkalmazná-e a kormány akkor, ha az AB mégis a büdzsé számára kedvezőtlen döntést hozna (várhatóan a következő hónapokban).