Adó

2007. október 3.

Devizafüggő hazai adósok

A devizaalapú hitelek terjedésével párhuzamosan egyre nagyobb figyelmet kell szentelniük a hazai bankoknak és ügyfeleiknek is az euró, de még inkább a svájci frank árfolyamának alakulására: ha ugyanis a hazai fizetőeszköz kurzusa gyengülni kezd, az jelentősen befolyásolja mind a pénzügyi szolgáltatók, mind az adósaik helyzetét.

2007. október 2.

Három kis adót vonnak csak össze

Több ponton is változott a kormány által az Országgyűlés elé terjesztett adótörvénycsomag az eredeti tervekhez képest.

2007. október 2.

A feketemunkások nyernek a lebukással

Erőteljesebb lesz az illegális foglalkoztatás elleni fellépés a jövő év elejétől. Bővítik ugyanis az adóhatóság feketézőkkel szemben bevethető fegyvertárát. A milliós nagyságrendet elérő büntetés mellett a bejelentés nélküli alkalmazottak után az elmaradt közterheket is meg kell majd fizetni.

2007. október 2.

Hadat üzennek az árverési maffiának

A jövőben elektronikus felületen lehetne licitálni az ingóságokra, hogy kizárják az árverési maffiát. A kormányzat ellenőrizhetőbbé szeretné tenni az adóhatósági végrehajtási eljárásokat, hogy ezzel is megkönnyítse az APEH dolgát.

2007. október 1.

Indul a béralku: nézze meg mennyit keres, mennyit adózik!

Az Országos érdekegyeztető Tanácsban várhatóan pénteken indul az országos béralku, itt a kormány a bruttó keresetek 4,5 százalékos növelését javasolja majd a versenyszférának, míg a legnagyobb szakszervezeti szövetség ennek épp a dupláját terjeszti elő.

2007. október 1.

Igen rövid az APEH pozitív listája

Eddig összesen 287 szervezet, illetve vállalkozói tevékenységet folytató magánszemély került fel az APEH jó adózókat tartalmazó listájára.

2007. október 1.

Az evázók januártól többet fizetnek

Januártól a rehabilitációs és a szakképzési hozzájárulást, valamint az innovációs járulékot új adó váltja fel az efeho. Az efehot extra terhet jelent majd januártól az evázóknak is, hiszen bizonyos esetekben kötelező lesz befizetni.

2007. október 1.

Jövőre tovább szorít majd az adóprés

A kormány a 4,5 százalékosra tervezett inflációnál nagyobb ütemű, 8 százalékos adóbevétel-növekedéssel készítette el a költségvetés tervét. Ennyivel nőhetnek az szja-bevételek, 9 százalék fölött a társasági adóból származó bevételek, míg a magánszemély különadójából származó pénz akár a másfélszeresére is emelkedhet.

2007. október 1.

Az új adó neve: efeho

Januártól új adónembe, az erőforrás-fejlesztési hozzájárulásba (efeho) vonnak össze három kis adót, a szakképzési és a rehabilitációs hozzájárulást, valamint az innovációs járulékot.

2007. október 1.

Kell-e nekünk pozitív adóslista?

A nem fizető vagy csaláson kapott hitelfelvevő, a minimálbért elérő összeggel 90 napnál tovább tartozó, vagy a hitelfelvétel során bármely adatát elferdíő, vagy aki a letiltott kártyával próbál tranzakciót végrehajtani, a BAR-listára kerül.

2007. szeptember 29.

Nézze meg, mire költik az adónkat!

A kormány szűk körű ellenőrző testületet hoz létre annak érdekében, hogy a szürke és feketegazdaság kifehérítéséből származó jövedelmek áttekinthetőek legyenek.

2007. szeptember 28.

Évi 400 ezer: meg van kötve a munkaadók keze

Bizonyos béren kívüli juttatások esetében nem elég önmagában megfelelni az adómentességhez szükséges kitételeknek, a korlátozások miatt az egyes juttatásokat együttesen is meg kell vizsgálni.

2007. szeptember 28.

A parlament előtt az új áfatörvény

Az 1992-ben hozott és a számtalan módosítással lerontott hatékonyságú, nehezen alkalmazható áfatörvény helyére új jogszabály lép, a javaslat pénteken került a parlament elé.

2007. szeptember 27.

Egységes adójóváírás, kevesebb kedvezmény, értékalapú adózás

A Pénzügyminisztérium közzétette a jövő évi adómódosításokról szóló előterjesztését, illetve magának a törvényjavaslatnak a normaszövegét is. A kormányzati elfogadásra váró tervezetben olyan átalakítások szerepelnek, amelyek ösztönzik a foglalkoztatást, egyszerűsítik az adórendszert és javítják az ellenőrzés és szankciórendszer hatékonyságát is.

2007. szeptember 27.

A központosított és a ˝rapid˝ ellenőrzések

A nem valós gazdasági tevékenységek feltárása, a fantomcégek kiszűrése, a fiktív számlákat gyártó ˝számlagyárosok˝ elleni gyors és hatékony fellépés biztosítása érdekében születtek meg olyan (jog)intézmények, melyek hatékonyabb fellépést biztosítanak az ellenőrző hatóságoknak. Az Adóellenőrzés szaklap 2007/2 számában dr. Juhász István a központosított és a ˝rapid˝ ellenőrzések gyakorlatát mutatja be.

2007. szeptember 27.

Csatlakozás a Shengeni Információs Rendszerhez

Nemrégiben lépett hatályba az a törvény, ami Magyarország teljes jogú schengeni csatlakozását készíti elő, megteremtve a Scengeni Információs Rendszer (SIS) alkalmazásához szükséges feltételeket. A törvényhez kapcsolódóan megszületett az a két rendelet, ami szabályozza a rendszer működését.

2007. szeptember 27.

A külföldön megkeresett munkabér adózása

Uniós csatlakozásunk óta egyre erősödő tendencia, hogy a magyarok külföldön vállalnak munkát. Erre általában kiküldetés alapján, ritkábban egyéni munkavállalás keretében kerül sor. A külföldről származó jövedelem adózásával kapcsolatos kérdéseket boncolgatja Gódor Sándorné cikke az Adó szaklap 2007/11-12. számában.

2007. szeptember 27.

Szigorít az APEH – még 2000 milliárd hiányzik

Óvatos becslések szerint ötvenmilliárd forint az a plusz adóbevétel, ami a feketegazdaság elleni szigorúbb fellépésnek köszönhetőn folyik be az idén a költségvetésbe. A tervek szerint a jövőben az APEH gyakrabban él az adóbecslés jogával, továbbá az adóhivatal nagyobb hatalmat kap az adószámok visszavonására azon cégektől, amelyek fiktív számlázási ügyekbe keveredtek.