Cégvilág

Egyre borúlátóbbak a kis cégek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 12.
Rovat:

A kis- és középvállalati vezetők a következő egy évre infláció alatti, átlagosan 3,8 százalékos árbevétel-növekedést prognosztizálnak; egy évvel ezelőtt még 6,4 százalékos forgalomnövekedésre számítottak – áll K&H Bank Adó Online-hoz eljuttatott felmérésében.

Jelentősen drágulnak a borok

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 12.
Rovat:

A borhiány és a szőlőárak emelkedése miatt a legtöbb pincészet emeli árait, január 1-jétől a Varga Pincészet elemzése szerint 15-20 százalékos drágulás várható.

Áthárítják az illetéket a bankok

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 12.
Rovat:

Januártól hatályos kondíciós listáik szerint a tranzakciós illeték egy részét vagy egészét ügyfeleikre hárítják a bankok – írja az Index.

Tovább olvadt a cégek hitelállománya – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2012. november 10.
Rovat:

Szeptemberben a nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó törlesztők voltak, összességében azonban a hitelállományuk csökkent – derül ki az InfoTandem heti infografikájából. A jegybank további tartós visszaesésre számít a hitelezésben.

Külföldiekkel telnek meg a szállodák

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 8.
Rovat:

Szeptemberben jelentősen nőtt a külföldi vendégek és a vendégéjszakák száma, ennek köszönhetően 8,5 százalékkal élénkült a vendégforgalom. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele folyó áron 4,9 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A négynapos ünnep emelte a hiányt

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 8.
Rovat:

2012. októberében az államháztartás központi alrendszerének hiánya 112,3 milliárd forintban alakult. Ezen belül a központi költségvetés 100,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 42,9 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 31,2 milliárd forintos szufficittel zártak. A 2012. október havi hiány alakulásában a november eleji munkaszüneti napok miatti októberre előrehozott bér és családi támogatások kifizetései játszottak szerepet, melyek összességükben 134,8 milliárd forintot tettek ki.

Alig vállalkoznak a fiatalok

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 8.
Rovat:

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) szerint támogatni kell a magyar fiatalok vállalkozóvá válását, ugyanis jelenleg Magyarországon a fiatalok kevesebb mint négy százaléka sorolható a vállalkozók közé, noha a vállalkozás az egyéni válságkezelés egyik formája lehet.

Magukat ellenőriztethetik a vállalkozások

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 6.
Rovat:

A kormány honlapján olvasható jogszabálytervezet számos, a vállalkozásokat érintő hatósági eljárást rövidítene és egyszerűsítene, és többek között lehetővé tenné, hogy a cég saját maga kérjen szakhatósági ellenőrzést, amivel elkerülhetné a későbbi bírságolást.

Élénkül az újautópiac

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 5.
Rovat:

Októberben 4047 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 15,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az első tíz hónapban pedig 16,2 százalékkal 43 369-re nőtt az új autók száma – közölte hétfőn a Datahouse autópiaci adatszolgáltató adataira hivatkozva a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Csökken az üzemanyagok ára

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 5.
Rovat:

Csökkenti bruttó 8 forinttal a 95-ös benzin, illetve 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol.

Alig épül lakás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 5.
Rovat:

Az első háromnegyed évben ötödével csökkent a használatba vett új lakások száma, és 12 százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki.

Matolcsy: több nagy beruházás jön

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 31.
Rovat:

Jövőre több nagy, korábban támogatásban részesített beruházás megvalósítása indul el Magyarországon, és jelentősen nő az állami beruházások mértéke is – válaszolta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Kiss Péter (MSZP) jövő évi beruházásokat firtató kérdésére.

Tovább csökkent az alapkamat

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 30.
Rovat:

A Monetáris Tanács az alapkamat 25 bázispontos csökkentéséről döntött – közölte honlapján a jegybank.

Újabb csapás éri a bankokat

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 30.
Rovat:

Hozamban, finanszírozásban, törlesztésben alkudozna az állam az önkormányzatokat finanszírozó bankokkal, mert az állam által átvett adósság talált pénz számukra – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere.

Hol a jogbiztonság mostanában?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 30.
Rovat:

Magyarországon a jog és a demokrácia versenyképtelenné teszi a vállalkozásokat – állította Demján Sándor, mintegy követ dobva az állóvízbe a jogbiztonság aktuális helyzetéről tartott konferencián. A kormánypárti felszólalók szerint a jogalkotás irama gyors, de folyamatos a társadalmi egyeztetés és a kontroll. Solt Pál szerint inog a jogállam, Bánáti János szerint csaknem bármelyik cégvezetőből lehet gyanúsított, Vámosi-Nagy Szabolcs úgy véli, az adórendszer jóval bonyolultabb, mint azt a társadalom szerkezete indokolná. A konferencián búvópatakként fel-felbukkant a Demján által felvetett munkakönyv-problematika.