Cégvilág

2009. február 4.

Az Ab dönthet a készpénzfizetésrõl

Alkotmánybíróság elõtt támadta meg a készpénzfizetést korlátozó új adópasszusokat a Magyar Könyvelõk Országos Egyesületének alelnöke. Ruszin Zsolt szerint mind a cégek közötti 250 ezer forint feletti készpénzfizetést szankcionáló pont, mind a házipénztár túllépését büntetõ elõírás ütközik az alaptörvénnyel, ezért megsemmisítésüket kéri az Alkotmánybíróságtól.

2009. január 29.

8818 millárdnyi adót fizettünk tavaly

Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 2008-ban 8818 milliárd forint adójellegű bevételre tett szert – jelentette be Szikora János elnök hétfői budapesti tájékoztatóján.

2009. január 26.

Segít az ingatlaneladóknak az APEH

Két teljesen új elektronikus szolgáltatást is elindít az idén az adóhivatal. A két újdonság egyike a már ismert úgynevezett köztartozásmentes adatbázis, amely a közbeszerzéseknél lesz elengedhetetlen, a másik pedig az ingatlanértékesítési kalkulátor.

2009. január 23.

Vége a vagyonvizsgálati dömpingnek

Két év alatt 17 ezer vagyongyarapodási vizsgálatot fejezett be az adóhatóság, összesen mintegy 75 milliárd forint adóhiányt állapítva meg. Az idén valószínűleg véget ér a dömpingvizsgálatok ideje, az APEH tudatosabban választ majd alanyokat.

2009. január 21.

Több forráshoz juthatnak a hazai kkv-k 2009-ben

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megjelentette a 2009. évi technológiafejlesztést célzó támogatások pályázati kiírásainak tervezeteit, amelyek társadalmi egyeztetése 2009. januárjában zajlik.

2009. január 21.

Visszlízing: levegőhöz jutó kkv-szektor?

A ténylegesen igénybe vett finanszírozások körén belül a lízing aránya a kis és középvállalati körben elérte a negyven százalékot. A megfelelő mérlegstruktúrával, és stabil piaccal rendelkező vállalkozás esetében a tehermentes ingatlan a forrásszerzésbe is bevonható, hiszen az ingatlan visszlízingje esetén a vállalkozás forráshoz juthat – emeli ki Király György a Hypo Alpe-Adria Leasing üzletágigazgatója.

2009. január 19.

Eva: szigorítások februártól

Ez év február 1-jétől ugyanis az új jogszabályok számlatartási kötelezettséget írnak elő az evások részére. Rossz hír az is, hogy az eva – szintén február 1-jétől – nem váltja ki a korábban a személyi jövedelemadó részét képező cégautóadót.

2009. január 19.

Humbug a munkahelyteremtési támogatás?

Egy pórul járt vállalkozó szerint a munkahelyteremtés állami támogatása humbug, a minisztériumok nem tudják számszerűsíteni a költségvetési forrásokból kiírt pályázatok eredményét. Egy becsületes cég, amelyiknek múltja, jelene és reménybeli jövője van, semmilyen állami támogatásra nem számíthat munkahelyteremtés címén.

2009. január 16.

Keddtől fizetik az előleget

A legélelmesebb nyertes pályázóknak már a jövő hét első felétől utalják az előleget – értesült a Világgazdaság. Fontos információ az is, hogy a legtöbb érintettnek a következő napokban postázzák a tájékoztató leveleket a megnövelt, 40 százalékos előleg felvételének lehetőségéről.

2009. január 15.

Februárra felfegyverkezik az APEH

Még nem egyértelmű, hogyan fogja ellenőrizni az adóhatóság a 250 ezer forint feletti készpénzes kifizetéseket, amelyeket február elejétől szankcionál a jogszabály. Annyi bizonyos, hogy február közepéig, amikorra az éves ellenőrzési irányelvek nyilvánossá válnak, az APEH már rendelkezni fog a kialakított módszerekkel.

2009. január 14.

Február 15-e marad az evabevallási határidő

Az idén egységesen február 25-ére módosult az egyes éves bevallások benyújtási határideje – a magánszemélyek egy körét és a társas vállalkozásokat leszámítva -, de nem minden adózóra vonatkozik ez a rendelkezés. A februári bevallási határidőt az egyéni vállalkozóknak, vállalkozói tevékenységet végző vagy áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek kell figyelemben tartaniuk.

2009. január 12.

Bezárhatják az éttermek felét

A szakmai szervezetek szerint komoly válságban vannak a hazai éttermek. Van olyan igen neves étterem, amely az „új igényeknek megfelelően” bezárt, sokan egyik napról a másikra működnek, de a gasztronómiai szervezetek szerint nem is a pénzügyi válság okozza az igazi gondot.

2009. január 9.

1400 milliárdos csomag kisvállalkozásoknak

A pénzügyi világból a gazdaságba begyűrűző válság olyan krízishelyzet, amely az ország egészét érinti. A válságot nem lehet elkerülni, annak hatásait kell mérsékelni. A következő időszakban kevesebb pénzre, kisebb számú megrendelésekre, illetve megszűnő munkahelyekre számíthatunk.

2009. január 7.

Sorozatban jelentenek csődöt

Sorozatban jelentettek csődöt a vállalkozók, még soha nem számoltak fel annyi céget hazánkban, mint 2008 utolsó negyedévében. Gőzerővel állítják össze az elemzéseket és a gyorsértékeléseket. A legfrissebb kimutatások szerint országosan 17 százalékkal több vállalkozást számoltak fel 2008-ban, mint tavalyelőtt. Ez minden korábbi negatív rekordot megdöntött.