Cégvilág

Százezrektől búcsúzhatnak a családi gazdaságok!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. február 2.
Rovat:

Bajba kerültek azok a családi gazdaságok, amelyeknél elkülönül a földhasználat és az állattartás nevesített személye. Utóbbiak ugyanis hiába kérnek támogatást, területalapú támogatás hiányában elesnek az állatok után járó szubvencióktól. A szabályozási problémát érzékelte a Magyar Agrárkamara és levélben kérte az agrártárcát, hogy mihamarabb intézkedjen – olvasható a Szabad Föld Online-hoz eljuttatott közleményben.

195 milliárddal tartoznak tartósan az APEH-nak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. január 29.
Rovat:

Az adóhatóságnak 2009 végén 1655 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal, valamint 2955 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl – derül ki az APEH honlapján közzétett listákból.

Drasztikusan nőtt a megszűnt cégek száma

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. január 27.
Rovat:

A felszámolási eljárások száma harmadával, a végelszámolásoké felével nőtt 2009-ben az előző évihez képest, a csődeljárások száma ugyan hatszor lett több, de még így sem éri el a százat – közölte a feketelista.hu.

Így kell elszámolni a családi pótlékot

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. január 26.
Rovat:

Az Alkotmánybíróság tavaly decemberben visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a családi pótlék adókötelezettségével kapcsolatos rendelkezéseket; az APEH az ezzel kapcsolatos tudnivalókat ismertette a honlapján.

Az AB és az adó: elefánt a porcelánboltban

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. január 25.
Rovat:

Vajon eltörli vagy meghagyja az Alkotmánybíróság a vagyonadót, találgatnak sokan mostanában. Az elmúlt három évet tekintve ez már a sokadik olyan ügye lesz a testületnek, amelyben egy adópasszusról vagy akár egy komplett adótörvényről kell eldöntenie, hogy az kiállja-e az alkotmányosság próbáját. Hol megsemmisített egy adórendelkezést, hol helyben hagyott; olykor nem okozott meglepetést az ítélet, olykor azonban még elismert adószakértők is értetlenül álltak a határozat előtt. De hogyan hozza az Alkotmánybíróság az adóügyi határozatait? Konyítanak valamit az adózáshoz a testület tagjai? Kikérik szakértők véleményét is, vagy csak ülnek a jogászok elefántcsonttornyában? És miért lettek ilyen aktívak?

Pénz jár munkanélküliek foglalkoztatásáért

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. január 22.
Rovat:

Foglalkoztatási támogatást igényelhetnek január elseje óta azok a munkáltatók, akik rendelkezésre állási támogatásban (RÁT) részesülő, munkanélküli személyt alkalmaznak. A szubvenció megváltozott munkaképességű, RÁT-ra jogosult munkavállalók felvételekor is igényelhető, így – a támogatással párhuzamosan – akár a rehabilitációs hozzájárulás fizetése alól is mentesülhetnek a cégek.

Nem kell nyugtát adniuk az online szolgáltatóknak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. január 21.
Rovat:

Az APEH az Ormós Ügyvédi Iroda megkeresésére adott állásfoglalásában megerősítette: a virtuális szolgáltatásokat nyújtó “”online szolgáltatók”” online szolgáltatása kezelőszemélyzet nélküli automata berendezésnek minősülhet, így mentesülhet a számla-, illetve nyugtakibocsátási kötelezettség alól.

Bárki lehet vállalkozó

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. január 19.
Rovat:

Január elseje óta az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyeket kizárólag elektronikusan intézhetjük. Az új rendszer elvileg gyors átfutást tesz lehetővé, a gyakorlat azonban mást mutat. A bejelentett adatok jóváhagyása néhány perc helyett bő egy hétig tart, ráadásul semmiféle igazolás bemutatására nem kötelezik az ügyfelet, így nyilvántartásba vételekor az sem derül ki, rendelkezik-e egyáltalán szakirányú végzettséggel.

Egyszerűbb lett az elektronikus adóbevallások beküldése

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. január 14.
Rovat:

Az általános nyomtatványkitöltő program (ÁNYK) új verziójának használatával már közvetlenül, a böngésző program használata nélkül is beküldhető a kész nyomtatvány az Ügyfélkapun keresztül – ismerteti az APEH.

Csak az evások teljesítették túl 2008-at

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. január 13.
Rovat:

Jelentősen, több mint százmilliárd forinttal elmaradt a tavalyi társasági adóbevétel a 2008-as adatokhoz képest, derült ki a Pénzügyminisztérium legfrissebb jelentéséből: 487 milliárd forint után mindössze 385,5 milliárd forint folyt be a költségvetésbe.

Adómentes ingatlaneladás: aki gyors, az jól járhat

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. január 8.
Rovat:

A belföldi áfa-alanyoknak legkésőbb 2010. február 1-jén kell nyilatkozniuk az állami adóhatóságnak arról, hogy a tulajdonukban álló lakóingatlanokat adómentesen kívánják értékesíteni. A határidő elmulasztása jogvesztő – hívta fel a figyelmet Balázs Péter, a Noerr & Társai Iroda adótanácsadó munkatársa.

Februártól kell fizetni az elvárt járulékot

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. január 7.
Rovat:

A vállalkozók abban bíznak, hogy az Alkotmánybíróság eltörli a tevékenységre jellemző kereset fogalmát. Továbbra sem világos ugyanis, mi alapján kell már februárban úgy bevallani és teljesíteni bérjellegű kötelezettségeiket, hogy az egy későbbi adóellenőrzés során ne legyen kifogásolható.

Nem járulékalap a devizaellátmány

Szerző: Adó Online
Dátum: 2010. január 5.
Rovat:

Az APEH elnöke levélben értesítette az ÉVOSZ elnökét arról, hogy a tartósan külföldön dolgozók munkajövedelme a forintban meghatározott összeg, az euróban meghatározott valutaellátmány egyéb munkajövedelemnek minősül, és mint ilyen “”nem képez járulékalapot””.

Jöhetnek az egyforintos társaságok

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. december 28.
Rovat:

Akár érdemi kezdőtőke nélkül is beindulhat jövőre egy korlátolt felelősségű társaság, miután az egyszerűbb cégalapítás biztosítása érdekében több lépcsőben csökkentette a jogszabály a kft. alapításához szükséges tőkét.

Ingyenes tanácsadó központ munkaadóknak

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. december 22.
Rovat:

Magyarországon elsőként ingyenes, komplex szolgáltatást nyújtó tanácsadó központ segíti azokat a vállalkozókat, akik érdeklődnek a rugalmas foglalkoztatási formák iránt, vagy szeretnék az újszerű ismereteket saját vállalkozásukban alkalmazni, áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

45 milliárd forint a fejlődni képes kiscégeknek

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. december 21.
Rovat:

Elsősorban az egészségügy, a biotechnológia, az informatika, az internetmédia, az alternatív energia, az energetika, valamint a szolgáltatások területén működő kis- és középvállalkozások jelentkezését várják azok a kockázatitőke-alapkezelők, amelyek saját forrásaikhoz jelentős kiegészítést kaptak az uniós Jeremie programon belül. De, mint mondják, nem zárnak ki egyéb szektorokat sem, ha innovatív induló vagy a fejlődési lépcsőn előrelépő cégekről van szó.

A nagyon gazdagokat nem tudják megadózatni

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. december 17.
Rovat:

A szuperbruttó révén jövőre a járulékváltozás mindenképp befolyással lesz az szja-ra is. Nem várható, hogy megálljt parancsol az okoskodásnak a forrásadó vagy az extra illeték. A járulékcsökkentés mindenképp jó, de ami igazán hiányzik, az a tb-plafon – mondta László Csaba, a KPMG adópartnere.