cikkei


Kertész Gábor  |  2018. július 30. Adó

NAV-figyelő, 30. hét: mikor méltányos a NAV?

A NAV köteles méltányosságot gyakorolni törvényi felhatalmazása céljának megfelelően, amennyiben az adózó bizonyítja, hogy körülményei a méltányosság feltételeinek megfelelnek – erről szól a NAV friss tájékoztatója. Az adóhatóság ezen túl illetékügyekben nyújtott átfogó tájékoztatást.

Hogy bírják a könyvelők a folytonos változásokat?
Adó Online  |  2018. július 27. Számvitel

Hogy bírják a könyvelők a folytonos változásokat?

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete 2018 tavaszán felmérést végzett tagsága körében arról, hogy mennyire képes a szakma alkalmazkodni a területet érintő folyamatos jogszabályi, technológiai, üzleti és munkaerő-piaci változásokhoz. „A szakmabeliek többsége tisztában van a környezetében zajló változási folyamatokkal, és jórészt szükségét is érzi ezeknek. Jövőjük szempontjából a legveszélyesebbnek a szakemberek közös fellépésének hiányát értékelik, egyéni alkalmazkodási stratégiájukkal elégedettebbek.” – foglalta össze Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke a felmérés eredményeit.

dr. Juhász István  |  2018. július 27. Adó

Petőfi Sándor és a pénzügyek (1. rész)

Petőfi Sándor a legismertebb magyar költő. Magyarországon és más országokban is. Műveit számos nyelvre lefordították angoltól a japánig, némettől az olaszig, de még egzotikus nyelveken is találkozhatunk Petőfi verseivel. Sokan kutatták Petőfi életét, és sok a kérdőjel vele kapcsolatban. Gazdasági, pénzügyi dolgait viszont nemigen elemezték, ezért írásunk hiánypótlónak számít.

Adó Online  |  2018. július 26. Adó

PM: egyes adóváltozások még idén hatályba lépnek

Még az idén hatályba lépnek egyes adóváltozások, például megszűnik a 75 százalékos különadó és emelkedik a cigaretta, illetve a fogyasztási dohány jövedéki adója – tájékoztatta az MTI-t a Pénzügyminisztérium csütörtökön az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításairól, amelyek a bevándorlási különadóról szóló törvénnyel együtt a Magyar Közlönyben jelentek meg.

Külföldiek fizetik a magyar útdíj csaknem felét
Adó Online  |  2018. július 26. Cégvilág

Külföldiek fizetik a magyar útdíj csaknem felét

E-matricából és e-útdíjból bruttó 162 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek az idei első fél évben, 8 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban, a magyar utak használati díjának 47 százalékát külföldiek fizették meg – mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Adó Online  |  2018. július 26. Adó

Visszaüthet a túlzott adószigor

Kétezer órát töltenek el évente a bevallással a brazilok, mégsem csökken az adóelkerülők aránya. Magyarország évi 277 ráfordított órával második helyen áll az EU-ban.

Adó Online  |  2018. július 26. Cégvilág

Vámvita: közeledés az USA és az EU között

Új szakasz kezdődik Washington és az Európai Unió kapcsolatában – jelentette ki szerdán Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében az Európai Bizottság (EB) elnökével, Jean-Claude Junckerrel tartott találkozója után.

Lakatos Zsuzsa  |  2018. július 26. Adó

Idén vagy jövőre éri meg jobban osztalékot felvenni?

Változnak az osztalék adózásának szabályai, jövőre már nem EHO-t, hanem SZOCHO-t kell fizetni egy meghatározott keretig, melynek mértéke a törvényjavaslat szerint 19,5%. Mekkora lesz az összes adóterhe az osztaléknak? Cikkünkben több számpéldán keresztül mutatjuk be a várható változásokat, melyek még azonban nem tekinthetőek végleges állapotnak.