TB-Nyugdíj

2012. május 21.

Selmeczi folytatja a nyugdíjreformot

Állampapírban és készpénzben fizethetnek a magánpénztárak frissen visszalépett tagjaik után az adósságkezelő alapnak. Selmeczi Gabriella fideszes képviselő törvényjavaslata megkímélné az árfolyamveszteségtől az államot.

2012. május 17.

Járulékfizetés kiküldetéskor – gyakorlati összefoglaló

Egyenlő elbánás, az ellátások exportja, a biztosítási idő összeszámítása, egy állam joghatósága – ezeket az alapelveket kell figyelembe venni a külföldi kiküldetéssel összefüggő járulékfizetés során. Az RSM DTM szakértője összefoglalja a különböző jogszabályokban „elszórt” járulékfizetési tudnivalókat.

2012. május 11.

Nőtt a lengyel nyugdíjkorhatár

2013-tól szakaszosan 67 évre emelkedik a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára. A nőknél 2040-ben, a férfiaknál 2020-ban lép hatályba az új korhatár.Kormánypárti igen szavazatokkal elfogadta a lengyel parlament a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló törvényt, amely heves vitákat váltott ki az egész lengyel társadalomban.

2012. május 11.

A hét nyugdíjkérdése: munkavégzés, vállalkozás korlátai

Amikor egy 40 évi jogosultsági idővel rendelkező nő a kedvezményes öregségi teljes nyugdíj mellett munkaviszonyt létesít, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytat, vonatkozik-e rá az éves jövedelmkorlát? Az általa fizetendő nyugdíjjárulék éves alapja nem haladhatja meg a kötelező legkisebb minimálbér havi összegének 18-szorosát?

2012. május 9.

Több járulékért több ellátás jár?

A 2012. január 1-jétől hatályos jogszabályváltozások értelmében bővült a társadalombíztás pénzbeli ellátásaira jogosultak köre. A jogszabály-módosítások érintették a foglalkoztatók és a kifizetőhelyek társadalombiztosítással kapcsolatos feladatait is. Az Adó szaklap 2012/4-5. számában megjelent cikk gyakorlati példákkal ismerteti a legfontosabb változásokat, ezekből emelünk ki néhányat.

2012. május 7.

Megsarcolják az ügyvezetőket

A vezető tisztségviselők társadalombiztosítási jogállására 2012-től új szabályok vonatkoznak. A módosításokból következően az az ügyvezető is társas vállalkozóként minősülhet biztosítottnak, aki a megbízatásáért semmilyen díjazásban nem részesül – főfoglalkozásúként viszont a minimum-járulékalap(ok) után neki is járulékot kell fizetnie. A Könyvelő 2012/4. számában megjelent összeállításból kiderül, milyen jogviszonyokban mennyit kell fizetni.

2012. május 4.

Visszajöhet a korengedményes nyugdíj

Valamilyen formában ismét bevezethetik a korengedményes nyugdíj lehetőségét, mert az nem kerülne pénzbe az államnak – írja a Pénzcentrum.hu.

2012. május 4.

850 milliárdot kérnek számon a magánpénztáraktól

Több felelőtlen intézkedés hatására a magánnyugdíj-pénztári tagok átlagosan megtakarításaik ötödét veszítették el – tartalmazza Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízottként készített jelentése, amelyet a Magyar Nemzet ismertet.

2012. május 3.

Május végéig igényelhetnek jövedelempótlékot a kismamák

Az OEP januárra visszamenőleg kiutalta a jövedelempótlékot minden olyan kismamának, aki helyesen kitöltve, időben benyújtotta a nyilatkozatot. A kompenzációt május végéig azok igényelhetik, akiket az adójóváírás megszűnése hátrányosan érintett.

2012. április 19.

Alig takarékoskodunk nyugdíjas korunkra

A magyarok többsége tudatában van annak, hogy nem számíthat annyi nyugdíjra, amennyit szeretne, 58 százalék mégsem rendelkezik semmilyen saját nyugdíj-előtakarékossági megoldással; a megtakarítások nagy részét biztosításokban, önkéntes nyugdíjpénztárakban tartják, a befektetési alapokkal szemben félelem tapasztalható – derül ki a Raiffeisen Capital Management (RCM) megbízásából a GfK Hungária által készített tanulmányból.

2012. április 17.

Nyugdíj: Fico Orbán útjára lépne

A szlovák kormány 9-ről 6 százalékra csökkentené a magánnyugdíjpénztárakba kerülő járulék arányát – adta hírül a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap.

2012. április 4.

A pénztártagok több mint ötöde visszalépett

A magán-nyugdíjpénztári tagok 22,65 százaléka, 22 533 személy döntött úgy a Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint, hogy visszalép az állami tb-rendszerbe. Az adatok nem véglegesek, mert postai úton még érkeznek nyilatkozatok, teljes körű feldolgozásuk április 6. után várható.

2012. március 29.

A Volánnál április 30-ig élnek a korábbi nyugdíjas kedvezmények

A 2011-ben kiküldött „Nyugdíjasok utazási utalványa” dokumentummal 2012. április 30-ig lehet kedvezményesen utazni a Volán-társaságok menetrend szerinti járatain, ha még van azon szabad felhasználási lehetőség – közölte a Volán Egyesülés.

2012. március 29.

Az Allianz és az ING is várja a magánpénztárban maradókat

Április elsejétől szétválik az Allianz önkéntes és magán-nyugdíjpénztári ága, az utóbbi független szolgáltatóvá alakul és Szövetség Magánnyugdíjpénztár néven együttműködést kínál a magánpénztári piac többi szereplőjének; az ING Nyugdíjpénztár nulla forintos magán-nyugdíjpénztári minimum tagdíjról döntött, és ugyancsak felkészült a pénztárrendszerben maradni szándékozók fogadására.

2012. március 29.

Májustól sokaknak veszhet el a rokkantnyugdíja

A rokkantnyugdíjasok negyede még nem jelentkezett be felülvizsgálatra hétfőig a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez, pedig március 31-én lejár ennek a határideje. Aki nem jelentkezik felülvizsgálatra, májustól automatikusan elveszíti eddigi járandósságát.

2012. március 29.

Rokkantnyugdíjasok: lejár a határidő

Az ONYF tájékoztatása szerint 2012. március 31-éig kérhetik az érintett rokkantnyugdíjasok a komplex minősítés elvégzését, ellenkező esetben a rehabilitációs ellátását 2012. május 1. napjával meg kell szüntetni.

2012. március 29.

Nyugdíj: két nap maradt

Március végéig kell eldönteniük a magánpénztári tagoknak, átlépnek-e az állami rendszerbe, vagy sem. Aki marad, teljes állami nyugdíjat kaphat, ha az NGM beváltja ígéretét, és tényleg átírja a nyugdíjjárandóságokra vonatkozó szabályozást – igaz, ezt hónapok óta megtehette volna. Az index.hu írása segít a döntésben.