TB-Nyugdíj

2012. augusztus 16.

A nyugdíj melletti keresőtevékenység korlátai

A nyugdíj melletti keresőtevékenység szabályai időről-időre változnak, naprakész ismeretük elsősorban a nyugdíj mellett munkát vállalóknak fontos, mivel a keresőtevékenységgel kapcsolatos bejelentési kötelezettség őket terheli, de kiemelt jelentőséggel bír a munkavállalók számára nyújtott tanácsadás, segítségnyújtás miatt a munkáltatók számára is.

2012. augusztus 13.

Nem nő a nyugdíjkorhatár

Nem változik a nyugdíjrendszer, az öngondoskodásnál fontosabb a nyugdíjtudatosság – nyilatkozta a Népszabadságnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára.

2012. augusztus 9.

Nyugdíj: változik a szolgálati idő elismerése

A nemrégiben kihirdetett 2012. évi CXII. törvény több lényeges nyugdíjbiztosítási területet szabályoz. Rendezi a 2013-tól alkalmazandó nyugdíjszámítási szabályokat és a szolgálati idő elismerési eljárás új rendjét is szabályozza. A változások egy része 2012.január 1-re visszamenőleg alkalmazható.

2012. augusztus 7.

A hét tb-kérdése: szakképző iskolai tanulók tb-ellátása

A szakképzési törvény alapján a nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanulók közül a biztosítás csak a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytatóra terjed ki. Tanulószerződést az a gyakorlati képzést szervező gazdálkodó szervezet vagy egyéb olyan szerv, szervezet köthet, amely a gyakorlati képzés folytatására jogosult szervezetek nyilvántartásában szerepel. Jár-e betegszabadság, valamint társadalombiztosítási pénzügyi ellátás a szakképző iskolai tanulóknak?

2012. augusztus 1.

Változott az egészségbiztosítás rendje

Júliustól módosult a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény és végrehajtási rendelete. Az új szabályok szerint előleget kapnak a biztosítottak, változik a többes jogviszonyos társas és az egyéni vállalkozók táppénze, módosul az egyedülállók köre és változik a kifizetőhelyek elszámolásának rendje. Az Adó szaklap 2012/11. számában megjelent cikk ismerteti az új szabályokat.

2012. július 31.

A magánpénztárakon spórol Fiico

Félmilliárd eurós takarékossági csomagot jelentett be a szlovák kormány, miután a vártnál kevesebb az adóbevétel. A pakk jelentős eleme a magánpénztárhoz kerülő idei járulékok csökkentése.

2012. július 31.

Nem változik a nyugdíjrendszer

A következő két évben nem változik a nyugdíjrendszer, a jelek szerint nincs már szó az egyéni nyugdíjszámlák bevezetéséről.

2012. július 20.

Gáláns az állam a kismamákkal

Míg Magyarországon a fizetett szülési szabadság felső határa három év, addig az ukrán kismamák alapesetben mindössze 56 nap szabadságot kapnak szülés után – derül ki az Accace hat közép-kelet-európai országban végzett felméréséből. A magyar anyukák régiós viszonylatban kiemelkedően jó helyzetben vannak, ugyanis egyedül nálunk maradhatnak otthon három évig állami juttatás igénybevétele mellett.

2012. július 19.

Továbbra is igényelhetnek kompenzációt a kismamák

Az adójóváírás kivezetését kompenzáló juttatás azonban már nem jár januárra visszamenőleg, csak a kérelmezést követő hónaptól – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága.

2012. július 11.

Heim Péter: most nincs szükség nyugdíjcsökkentésre

Hosszú távon a nyugdíjrendszer drasztikus átalakítására van szükség, hiszen ha a jövőben nem sikerül a társadalom elöregedését megállítani, szükség lesz a helyettesítési ráta fokozatos csökkentésére, vagy a nyugdíjkorhatárt emelésére – mondta Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke. A nyugdíjrendszer 2022-2023-ig fenntartható, a mostani nyugdíjak reálértékének csökkentésére nincs szükség – vélte a közgazdász.

2012. július 11.

Nem csökkennek a nyugdíjak

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja és a párt országos nyugdíjastagozata határozottan visszautasítja Heim Péternek, a Századvég Gazdaságkutató elnökének azon felvetését, amely szerint a nyugdíjak drasztikus csökkentésére lenne szükség – közölte Rogán Antal, a párt frakcióvezetője és Iván László, a tagozat elnöke.

2012. július 10.

Rendkívüli nyugdíjemelés lesz

A kormány évközi kiegészítő nyugdíjemelést tervez a vártnál magasabb infláció miatt – tudta meg a Napi Gazdaság.

2012. július 3.

Változhat a nyugdíjszámítás módja

Elképzelhető, hogy a jövőben az infláció helyett a nyugdíjas fogyasztói kosár áremelkedésével korrigálják a nyugdíjakat – ez derül ki Orbán Viktor miniszterelnök egy somogyi nyugdíjasszervezetnek írt leveléből.

2012. július 3.

Adómentes marad a nyugdíj

A jövő évtől sem terheli adó az öregségi nyugdíjakat, miután az Országgyűlés hétfőn felülírta azt az 1997-ben hozott törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy az időskori juttatásokat 2013-tól személyi jövedelemadóval sújtsák.