TB-Nyugdíj

2012. július 3.

Változhat a nyugdíjszámítás módja

Elképzelhető, hogy a jövőben az infláció helyett a nyugdíjas fogyasztói kosár áremelkedésével korrigálják a nyugdíjakat – ez derül ki Orbán Viktor miniszterelnök egy somogyi nyugdíjasszervezetnek írt leveléből.

2012. július 3.

Adómentes marad a nyugdíj

A jövő évtől sem terheli adó az öregségi nyugdíjakat, miután az Országgyűlés hétfőn felülírta azt az 1997-ben hozott törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy az időskori juttatásokat 2013-tól személyi jövedelemadóval sújtsák.

2012. június 28.

Gyorsul a tb-ügyintézés

Júliustól jobb esetben 18 napon, de egyes adatok hiányában is 30 napon belül elbírálják a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj (gyed), a baleset üzemiségének megállapítása és a baleseti táppénz iránti kérelmeket.

2012. június 26.

Szlovákia is nekiment a magánpénztáraknak

Csökken a szlovákiai nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérét képező magánnyugdíjpénztárakba kerülő járulékok aránya és önkéntessé válik az abba való belépés – közölte a Munka-, szociális és családügyi tárca.

2012. június 13.

Újabb nyugdíjmódosítások jönnek

A nyugdíjakat továbbra sem adóztatják meg és azok összege nem is fog csökkenni – jelentette ki az Európai Unió tisztviselőinek nyugdíjairól, valamint a nyugdíjbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat parlamenti vitájában Soltész Miklós államtitkár.

2012. június 12.

Nyugdíjkorhatár-emelést sürget az OECD

Fenntarthatatlan a fejlett országok nyugdíjrendszere további nyugdíjkorhatár emelés nélkül – áll az OECD friss elemzésében. A most pályájukat kezdők átlagfizetésük felére számíthatnak nyugdíjként.

2012. június 8.

Spórolunk a nyugdíjakon

A GDP-arányos nyugdíjkiadások aránya 2026-ig mintegy 2,5 százalékponttal csökken, negyed részben az ellátotti létszámot érintő szigorítások, háromnegyed részben pedig az új, inflációs indexálási szabályoknak köszönhetően − írja a Napi Online a jegybank számításai alapján.

2012. június 7.

Táppénz: Szabó Máté kevésbé szigorú

Nem ért egyet a szociális törvény tervezett módosításával Szabó Máté. Az alapvető jogok biztosa megtartaná a családi pótlék visszamenőleges folyósításának lehetőségét, és azt javasolja, hogy lehetőség szerint a kórházban ápolt gyermek szülője is kapjon táppénzt.

2012. június 7.

Táppénz többes jogviszonyban

Aki egyidejűleg több biztosítási jogviszonyban áll, 2012-től mindegyik biztosítási jogviszonya alapján jogosult táppénzre, ugyanis a járulékalapot képező jövedelem után minden jogviszonyban meg kell fizetni a 3 százalékos mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulékot. Hogyan bírálják el ilyenkor a táppénz-igényt? Az Adó szaklap 2012/7. számában megjelent cikk gyakorlati példákkal ad választ a kérdésre.

2012. június 4.

Adómentes marad a nyugdíj

A most hatályos nyugdíjszámítási szabályok fenntartását, vagyis a nyugdíjak 2013 utáni adómentességének megőrzését célzó törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Változik viszont a magánpénztári tagok nyugdíjszámírási képlete.

2012. május 31.

Német nyugdíjrendszert építene Matolcsy

Forintok helyett pontok gyűlnének az egyéni számlákon, ami nagyobb kormányzati mozgásteret jelent a nyugdíj megállapításánál – írja az [origo].

2012. május 29.

Késik a pénzbeli szénjárandóság

Az átmeneti bányászjáradékban részesülő bányászok májusban esedékes pénzbeli szénjárandóságukat várhatóan legkésőbb 2012. július közepéig megkapják. A további több mint 45 ezer jogosult a rendes ütemezés szerint, még ebben a hónapban hozzájut járandóságához – közölte a kormányzati portál.

2012. május 24.

Kivételes sürgősséggel folytatódott a nyugdíjreform

A parlament kivételes sürgősséggel fogadta el Selmeczi Gabriella törvénymódosító javaslatát, amely szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe idén visszalépők követeléseit a magánnyugdíjpénztárak állampapírban és készpénzben utalják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba.

2012. május 23.

Nyugdíjjal jutalmaznák a gyermekvállalást?

A nemzetgazdasági tárca vitaanyagából az látszik, hogy a szakértők az évek óta emlegetett a svéd modell helyett a német nyugdíjrendszer pontrendszeres váromány-nyilvántartása mellett teszik le a voksukat. A javaslat plusz pontokkal jutalmazná a gyermekvállalást – derül ki a Napi Gazdaság összeállításából.

2012. május 21.

Átrajzolják a szlovák nyugdíjrendszert

Emelkedik a nyugdíjkorhatár Szlovákiában, és 2016-tól az átlagnál többet keresők kevesebb nyugdíjra számíthatnak, mint amennyi a jelenlegi szabályozás szerint járna.