NAV-figyelő 10. hét: veszélyhelyzeti adózási könnyítések Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A veszélyeztetett ágazatban tevékenykedő gazdálkodók nem fizetnek KATA-t, SZOCHO-t és szakképzési hozzájárulást. Megújul az EU importellenőrzési rendszere, valamint megjelentek az új jövedéki termék fajtakódok.

1. Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról

2020-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje 2021. május 20.

A NAV a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallásokban, adatszolgáltatásokban érkezett adatok alapján 2021-ben is külön kérés nélkül elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét.

Az éves személyi jövedelemadó bevallható

 • a NAV által elkészített adóbevallási tervezet elfogadásával, kiegészítésével és beküldésével, vagy
 • önállóan benyújtott 20SZJA jelű nyomtatványon is.

Ha az Ön egyetért a NAV által készített adóbevallási tervezetben foglaltakkal, akkor további teendője nincs, a tervezet 2021. május 20-án érvényes bevallássá válik.

Ha nem ért egyet az adatokkal, akkor 2021. május 20-ig

 • az eSZJA-portálon javíthatja, kiegészítheti és beküldheti a bevallást, vagy
 • ha nem rendelkezik ügyfélkapuval, akkor önállóan kell a 20SZJA bevallást benyújtania.

Az áfás magánszemélyeknek, a mezőgazdasági őstermelőknek és az egyéni vállalkozóknak önállóan kell bevallást benyújtaniuk, ehhez felhasználhatják a NAV által készített adóbevallási tervezetet. Esetükben a NAV által elkészített adóbevallási tervezet a bevallási határidő letelte után nem válik bevallássá.

veszélyhelyzet adókedvezményeiAdózási könnyítések

2. Veszélyhelyzeti adózási könnyítések-a szigorúbb védelmi intézkedésekhez kapcsolódóan

2021. március 8-tól hatályba léptetett szigorúbb védelmi intézkedések alapján az üzletek egy része bezárt és a személyes megjelenést igénylő szolgáltatást nyújtó vállalkozások is 2021. március 22-ig zárva tartanak, ezért márciusban kiegészült a kedvezményezett tevékenységet folyató vállalkozások köre, melyek igénybe vehetik az adózási könnyítéseket.

A kedvezményeket – többek között – az alábbi tevékenységet tényleges főtevékenységként végző vállalkozások is vehetik igénybe március hónapra:

 • Iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem (TEÁOR 4719)
 • Bútor, világítási eszköz, egyéb háztartási cikk kiskereskedelme (TEÁOR 4759)
 • Könyv-kiskereskedelem (TEÁOR 4761)
 • Sportszer-kiskereskedelem (TEÁOR 4764)
 • Játék-kiskereskedelem (TEÁOR 4765)
 • Ruházat kiskereskedelem (TEÁOR 4771)
 • Használtcikk bolti kiskereskedelme (TEÁOR 4779)
 • Fodrászat, szépségápolás (TEÁOR 9602)

A fenti tevékenyégi körbe tartozó gazdálkodókat szociális hozzájárulási adó alóli és szakképzési hozzájárulás alóli mentesség, rehabilitációs hozzájárulási kedvezmény és KIVA könnyítés illetheti meg. Részletek itt.

3. A veszélyeztetett ágazatban az egyéni és társas vállalkozók után sem kell SZOCHO-t fizetni

A korábbi szabályokhoz képest újdonság, hogy 2021. márciusra a 485/2020. Korm. rendeletben felsorolt, veszélyeztetett ágazatba tartozó tevékenységet folytató

 • egyéni vállalkozónak e jogállására tekintettel és
 • társas vállalkozásnak a Tbj. szerinti társas vállalkozó e jogállására tekintettel

nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie.veszélyhelyzet adókedvezményei
4. Márciusra nem kell KATA-t fizetnie a
mentesített tevékenységet folytató vállalkozásnak

A 2021 februárjában már KATA adóalany, mentesített tevékenységet folytató vállalkozásnak 2021 márciusára nem kell tételes adót fizetnie, melyet a NAV kérelem nélkül állapít meg.

A tételes adó alóli mentesülés nem befolyásolja a KATA adóalany jogosultságát a társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra, sem azok összegét. A mentesség nem csökkenti a 12 millió forintos bevételi értékhatárt sem.  A mentesített tevékenységek felsorolása elérhető itt.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat a ’14-és és ’15-ös hipa-bevallás önellenőrzéséről, a NAV elektronikus keresetkimutatásáról, az ekaer áfa–eljárásának változásáról a Brexit nyomán, a fizetési kedvezmények szabályairól, az EU importellenőrzési rendszeréről, valamint a friss adóhatósági feketelistákról.

veszélyhelyzet adókedvezményei

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2020. január 13.

NAV-figyelő 2. hét: számos tájékoztatóval segíti az évkezdést a NAV

A NAV-nál sem telt tétlenül a 2. hét. Már most érdemes foglalkozni az szja 1+1% témájával. Választ kapunk arra a kérdésre is, hogy vajon az alanyi mentes értékhatárba beszámít-e a kapott előleg. Segítséget kapunk az adószámla értelmezéséhez, valamint elérhetőek újabb adóelőleg-nyilatkozatok.