NAV-figyelő, 15.hét: hasznos információk az szja-tervezetről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hasznos információkat osztott meg a NAV az szja-tervezetről, illetve számos ponton várják az ügyfeleket a NAV munkatársai konzultációra. Továbbá érdekességek többek között a Brexitről és az adatszolgáltatásokról.

1. Több plázában és hipermarketben is várják az ügyfeleket a NAV munkatársai

A tavalyi évhez hasonlóan idén is több alkalommal, Budapesten és 11 megyében, bevásárlóközpontokban felállított rögtönzött ügyfélfogadási helyeken 2019. május 20-ig segítenek a NAV szakemberei az szja-bevallással kapcsolatos teendőkben.

Az ideiglenes ügyfélfogadási helyeken bárki jóváhagyhatja a NAV által készített szja-bevallási tervezetet, leadhatja papíralapú személyijövedelemadó-bevallását, ügyfélkaput nyithat, sőt, a NAV munkatársai az 1+1 százalék elektronikus felajánlásában is segítenek.

2. Hasznos információkat osztott meg a NAV az szja-bevallási tervezetről

Érdemes tudni, hogy ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy egészségügyi hozzájárulás, és ezek összege nem több mint 200 ezer forint, akkor – egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével – idén is kérhető, akár 6 havi pótlékmentes részletfizetés, amit a bevallásban kell jelölni. Az első részlet befizetésének határideje 2019. május 20. napja.

A NAV webes szja-kitöltő programját használók a fizetést a kitöltőfelületen keresztül is megtehetik.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet, attól függően, hogy miként szeretné visszakapni az adózó az év közben többletként befizetett adót. Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

További tudnivalókat itt olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2019. március 18.

NAV-figyelő, 11. hét: minden az szja-bevallásról

Az szja-bevallással kapcsolatos összes fontos kérdést tisztázta a NAV. Az adóhatóság ezen túl közölte a magánszemélyek, egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelmének elbírálásához szükséges dokumentumokat és szabályokat.