NAV-figyelő 34. hét: szabálytalanság esetén blokkolhatja a NAV az élelmiszer-automatákat |


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szabálytalanság esetén blokkolhatja a NAV az élelmiszer-automatákat. A TORO engedélyezésének gyakorlati tudnivalóit ismertette az adóhatóság. Az operatív ellenőrök figyelme a távol-keleti áruk és az iskolakezdést megelőző beszerzések felé fordul.

1. Blokkolja a NAV az élelmiszer-automatákat

Vagyis azok automata felügyeleti egységét (AFE), amennyiben az érintett élelmiszer-automata felügyeleti szolgáltatását a Magyar Posta Zrt. megszünteti. A blokkolt állapot olyan állapot, amelyben az automata üzemszerű használatra, értékesítési tranzakció elvégzésre nem alkalmas.

Működő AFE nélkül automatát üzemeltetni tilos. Ha a blokkolás után az üzemeltető AFE nélkül próbálja üzemeltetni az automatát, akkor a természetes személy üzemeltető 500 ezer forintig, a nem természetes személy üzemeltető egymillió forintig terjedő mulasztási bírságra számíthat. Az élelmiszer-automaták blokkolásáról részletesen itt olvashat.

2. A NAV Vám Főosztálya kiadta a 7014/2019. számú felhívását

Az Uniós Vámkódex (a továbbiakban: UVK) 218. cikke rendelkezik a különleges eljárásokhoz kapcsolódó jogok és kötelezettségek átruházásáról („transfer of rights and obligations”, TORO). Az UVK 218. cikke szerint valamely vámeljárás jogosultjának az árutovábbítástól eltérő valamely különleges eljárás alá vont árukra vonatkozó jogai és kötelezettségei teljesen vagy részben átruházhatók egy másik személyre, aki eleget tesz az érintett eljárásra megállapított feltételeknek. A 7014/2019. számú felhívás teljes szövegét eléri itt.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat még arról, hogy frissültek a NAV feketelistái, valamint arról is, hol kattog majd az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2019. augusztus 12.

NAV-figyelő 32. hét: bemutatja eredményeit a NAV

Bulletinnel mutatja be a NAV a 2018-as év eredményeit. Friss információs füzetek a NAV honlapján. Számos helyszíni adóellenőrzésre készülhetünk az elkövetkező napokban.