NAV-figyelő 50. hét: az online számlaadat szolgáltatás leggyakoribb hibái


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ismerteti a NAV az online számlaadat-szolgáltatás ellenőrzési tapasztalatait.

1. Az online számlaadat-szolgáltatás leggyakoribb hibái és azok megoldása

 • A NAV Online Számlázó programjából kiállított számláról nem kell az Online Számla rendszer kézi rögzítő felületén adatot szolgáltatni, mert az adatszolgáltatási kötelezettséget a NAV Online Számlázó programja automatikusan teljesíti.
 • Online pénztárgéppel előállított egyszerűsített számlákat nem kell rögzíteni az Online Számla rendszerben, mivel azokról a pénztárgép küld adatot.
 • Az Online Számla rendszerbe beküldött számlaadatok összességének technikai érvénytelenítése nem azonos a hibás adatokkal kiállított számla érvénytelenítésével. Technikai érvénytelenítésről akkor van szó, ha maga a kiállított számla helyes, azonban az arról teljesített adatszolgáltatás helytelen. Ekkor módosító vagy érvénytelenítő számla kiállítása nem indokolt, kizárólag a számláról teljesített adatszolgáltatást kell érvényteleníteni.
 • A NAV Online Számlázó programja által teljesített számlaadat-szolgáltatás technikai érvénytelenítését kizárólag a NAV Online Számlázó programjában lehet kezdeményezni, a Számlák listaoldalon az adott számla sorának végén található ikonra kattintva választható Technikai érvénytelenítés funkcióval.
 • A kiállított számlákat módosító, illetve érvénytelenítő számlák esetében hivatkozni kell az eredeti bizonylatra az adatszolgáltatásban is.
 • Forinttól eltérő pénznemben kiállított számlákról teljesített adatszolgáltatás során nem szabad összekeverni a forintban és a külföldi pénznemben kifejezett értékeket, mivel az a számlától nagyságrendekkel eltérő adatokat eredményezhet.
 • Ha az adózó elsődleges felhasználója valamilyen okból az Online Számla rendszerben újragenerálja a technikai felhasználóhoz tartozó XML-aláírókulcsot és XML-cserekulcsot, az új kulcsokat rögzíteni kell a számlázó programban, különben az interfészen keresztüli adatküldés meghiúsul.
 • Kiemelten fontos a vevő adószámának pontos rögzítése, hogy mindig a gazdasági eseményben érintett valós partner szerepeljen az adatszolgáltatásban.
 • Csoportos áfaalany vevő esetében a csoportazonosító számot kell rögzíteni az adatszolgáltatásban, nem pedig az egyes csoporttagok adószámát.


Javasolja a NAV az online számlaadat-szolgáltatással kapcsolatosan egy saját belső kontrollfolyamat kiépítését az Online Számla rendszer lekérdezési lehetőségének segítségével, továbbá az Online Számla rendszer
Szolgáltatások menüjéből elérhető Használati statisztika időszakos áttekintését.

online számlaadat-szolgáltatáás2. 2021: új online nyomtatványok  a NAV-nál

 • 2021 elejétől már a háztartási munkával kapcsolatos bejelentések is teljesíthetők online formában.
 • A nullás bevallás kiváltására szolgáló nyilatkozat (NY) beküldése a webes felületen még egyszerűbbé válik.
 • Az egyre népszerűbb kisvállalati adózás megkönnyítésére a kiva-bevallás (21KIVA) szintén elérhető lesz az ONYA felületén, és
 • a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására szolgáló nyomtatvány (21TFEJLH) esetében is csupán néhány adat kitöltésével benyújtható lesz a bevallás.

Előnyük, hogy az azonosító adatok a bevallási nyomtatványokon automatikusan megjelennek, ami gyorsítja és megkönnyíti kitöltésüket.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat arról, hogy elérhetőek a foglalkoztatottakra vonatkozó adatok, hogy miként adózik a Budapest-bérlet, mely NAV-feketelisták frissültek, és kik száámíthatnak adóellenőrzésre.

online számlaadat-szolgáltatáás

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2019. november 18.

NAV-figyelő 46. hét: ellenőrzési tapasztalatok

A NAV összefoglalta a nemzetközi személyszállítási szolgáltatást végzők ellenőrzésekor felmerült leggyakoribb hibákat. Megemlítettek egy elhanyagolt adónemet, valamint megjelentek a decemberi üzemanyagárak.