NAV-figyelő, 6. hét: megjelentek a megemelt minimálbérrel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A veszélyeztetett ágazatba tartozó gazdálkodók februárra is érvényesíthetik a korábbi kedvezményeiket. Frissült a NAV feketelistája.

Megemelt minimálbérhez kapcsolódó gyakorlati kérdések

2020. február 1-jétől a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalónak megállapított havi minimálbér 167 400 Ft, a legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalónak alapbérként megállapított garantált bérminimum havi összege 219 000 Ft.

Ha egy adójogszabály az év első napján hatályos minimálbérre hivatkozó rendelkezést tartalmaz, és a magasabb összegű minimálbér, garantált bérminimum alkalmazása a fizetési kötelezettséget csökkenti, vagyis kevésbé terhessé teszi, akkor a fizetési kötelezettség megállapításánál – csökkentésénél – a megemelt összegeket már 2021. január 1-től alkalmazni lehet.

Ez azt jelenti, hogy a kedvezmény, mentesség, eltérő adószabály, egyéb adóelőny alkalmazására jogosult adózók úgy járhatnak el, mintha a megemelt minimálbérösszegek már 2021. január 1-től hatályba léptek volna.

Azoknál a fizetési kötelezettségeknél azonban, ahol az adószabály szerint a kötelezettség alapja az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege, és a megemelt minimálbérrel számolva a kötelezettség növekedne, ott a megemelt minimálbért a kötelezettség alapjának megállapításánál nem kell alkalmazni.

Mikor lehet a magasabb összegű minimálbérrel számolni?

Személyi jövedelemadó

 • a személyi kedvezmény havi összegének kiszámításakor már 2021 januárban is a 167 400 Ft egyharmada vehető figyelembe száz forintra kerekítve (55 800 Ft),
 • a mezőgazdasági őstermelőknél
  • az adómentes őstermelői bevétel éves összege magasabb lesz 2021-ben (1 004 400 Ft ),
  • az átalányadózásra vonatkozó éves bevételi értékhatár is magasabb összegben állapítható meg (20.088.000 Ft), és
  • az átalányadózó őstermelőknek is magasabb összegben (1 004 400 Ft) lesz adómentes az átalányban megállapított jövedelme,
 • a kifizető csekély értékű ajándékot évi 16 740 forint értékben adhat egyes meghatározott juttatásként,
 • a szakszervezet béren kívüli juttatásként üdülési szolgáltatást évi 167 400 forint, a szövetkezet a tagjainak nem pénzben nyújtható béren kívüli juttatást évi 83 700 forint, összegben adhat,
 • a távmunkavégzés után a veszélyhelyzetben igazolás nélkül, költségként elszámolható költségtérítés összege már 2021. januárban is legfeljebb 16 740 forint lehet. Ha a munkavállaló nem egész hónapban dolgozik távmunkában, akkor a havi összegnek a távmunkában töltött napokkal arányos része számolható el.

Szociális hozzájárulási adó

A szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető, a minimálbérben vagy annak 50 százalékában megállapított adókedvezményeknél, például szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak utáni adókedvezménynél, már 2021. januárra is a magasabb összegű minimálbérrel lehet számolni.

A témához kapcsolódó további gyakorlati kérdések itt.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat arról, hogy februárban is érvényesek a veszélyeztetett ágazatokban működő cégek kedvezményei. Megjelentek a februárban elszámolható üzemanyagárak, frissült az egyik NAV-feketelista, és az adóhatóság közölte azt is, kik számíthatnak adóellenőrzésre.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2021. február 8.

NAV-figyelő, 5. hét: megjelent a NAV 2021-es ellenőrzési terve

Kiderült, hogyan folytatódik az online számla rendszer adatai alapján történő kiválasztás és a katát választó adózók ellenőrzése. Módosult a megváltozott munkaképességűek fogalma a rehabilitációs hozzájárulásban. Hamarosan frissülnek a járulékbevallások.