Cégvilág

2014. január 27.

Drágul a tankolás

Szerdától 3 forinttal drágul a benzin és a gázolaj literenként.

2014. január 27.

Pontosítják a sérelemdíjat

A biztosításközvetítők, valamint az ingatlan-értékelők felelősségbiztosítását, továbbá az utazási szerződéseket szabályozó kormányrendeleteket egészíti ki a sérelemdíj szabályaival az a rendelettervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

2014. január 24.

Főleg a gyerekekre spórolunk

A magyarok közül a legtöbben a gyermekük jövőjére gondolva takarékoskodnak, míg egy átlagos európai polgár leginkább azért spórol, hogy váratlan kiadások felmerülésekor ne jöjjön majd zavarba. Az InfoTandem heti infografikája.

2014. január 22.

Drágul a gázolaj

Emeli bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti árát pénteken a Mol;  a 95-ös benzin ára nem változik.

2014. január 22.

Tovább csökken a cégek száma

A kevés cégalapítás, a kft-k emelkedő törzstőkéje, és az egyre több kényszertörlés nyomán idén is tovább csökkenhet a magyar cégek száma – írja elemzésében a Bisnode. Az üzleti információszolgáltató felmérése szerint javul a fizetési fegyelem.

2014. január 22.

Új Ptk.: mentenék a cégvezetőket a biztosítók

A március 15-től hatályos új Ptk.-módosítás átrendezheti a cégbiztosítások piacát is azzal, hogy a törvény alapján kínált konstrukcióval milliós követelésektől menthetik meg a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőit a biztosítók. A módosítás értelmében a társasági jog átkerül a Polgári törvénykönyvbe, s ettől kezdve nincs kivétel: teljes vagyonával felel károkozásért és tartozásért minden cég vezető tisztségviselője, még az alkalmazotti viszonyban lévők is. Az élelmes biztosítók mentőcsomagot készítettek számukra.

2014. január 21.

2,85 százalékra csökkent az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2014. január 22-i hatállyal, 15 bázisponttal 2,85%-ra csökkentette a
jegybanki alapkamat mértékét.

2014. január 17.

Nehezen pörög fel a gépjárműfront

Alig néhány százalékkal nőtt 2013-ban a új gépjárművek hazai piaca. Érdemi, 20 százalékos bővülést egyedül a nehéz-gépjárműveknél mértek, ám ez is főként az előrehozott vásárlásoknak volt köszönhető. Az InfoTandem heti infografikája.

2014. január 17.

Jövő héten megint rezsicsökkentésről döntenek

A harmadik rezsicsökkentéssel az áram, a gáz és a távhő ára lesz alacsonyabb ismét – közölte Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök megerősítette azt is, várható, hogy újabb külföldi kézben lévő energiaszolgáltatókat vásárol vissza az állam.

2014. január 15.

Pert nyert egy volt trafikos az NGM ellen

Egy dunakeszi trafikos első fokon pert nyert a nemzetgazdasági tárca és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen, aki azt szerette volna megtudni, kik és hogyan döntöttek a trafikkoncessziók kiadásáról – írja a Hvg.hu.

2014. január 15.

Könnyebb hitelhez jutni a magyar cégek szerint

Javulnak a hitelhez jutás feltételei a magyar vállalatvezetők többsége szerint. A hazai döntéshozók a regionális és a nemzetközi átlagnál is bizakodóbban látják a jelenlegi finanszírozási helyzetet – derül ki az EY Tőkebizalmi Barométeréből.

2014. január 15.

Már 20 ezer online pénztárgép működik

Több mint 20 ezer online pénztárgépet helyeztek már január 13-ig üzembe, és ez a szám napról napra nő – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

2014. január 15.

Mélyponton az infláció

A fogyasztói árak 2013-ban átlagosan 1,7 százalékkal emelkedtek, decemberben 0,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Novemberhez viszonyítva 0,5 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

2014. január 15.

Márciustól még figyelmesebben kell szerződést kötni

Gondosabban kell ellenőrizni szerződéskötéskor, mit van joga aláírni a cég képviselőjének, nagyobb felelősség hárul az ügyvezetőkre, s több tekintetben egyszerűbbé válik a szabályozás a hazai vállalkozásokba befektetők szempontjából a márciustól életbe lépő új Polgári Törvénykönyvnek (Ptk.) köszönhetően – derült ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda sajtóbeszélgetésén.

2014. január 14.

Csak elektronikusan kérhető bérgarancia-támogatás

A bérgarancia támogatás iránti kérelem az idei évtől csak elektronikusan nyújtható be – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatójából. Fontos idei változás még, hogy pozitív döntés esetén a támogatást a munkaügyi központ közvetlenül a munkavállalónak fizeti ki.

2014. január 13.

Olcsóbb lesz a gázolaj

Szerdától 2 forinttal csökkenti a gázolja literenkénti árát a Mol. A benzin ára nem változik.