Cégvilág

2013. december 11.

A lakosság több mint fele költene lakáscélra

A lakosság 59 százalékának van valamilyen lakásterve, domináns csoportot alkotnak a lakásfelújítást tervezők 29 százalékos részesedéssel, míg 10 százalék energiacsökkentő beruházást tervez – közölte felmérése eredményét a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.

2013. december 11.

Drágult a benzin

Emelte bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változott. Az emeléssel a benzin átlagára 405-406 forintra nőtt, a gázolajé 425-426 forint maradt.

2013. december 10.

Pénztárgépcsere: nincs haladék

Sem a benzinkutak, sem más kereskedelmi egységek esetében nem módosul a pénztárgépcsere határideje – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A jogkövető pénztárgép-üzemeltetőket nem érheti hátrány – indokol a tárca.

2013. december 10.

Nem kell közjegyző az ingózálog-bejegyzéshez

A 2014. március 15-én hatályba lépő új polgári törvénykönyvhöz számos részletszabályt kell megalkotni, ezek sorába tartozik a hitelbiztosítéki nyilvántartásé is. Az új hitelbiztosítéki nyilvántartásba nem a közjegyzők, hanem a zálogszerződés érintettjei, a zálogjogosult és a zálogkötelezett jegyzi be a zálogjogot – döntött a parlament.

2013. december 9.

Megrajzolták a magyar vállalati csaló fantomképét

A tipikus magyar vállalati csaló 35-40 éves, jellemzően autoriter vezető és a világátlagnál lényegesen magasabb céges beosztásban dolgozik – derül ki a KPMG hatszáz vállalati csalás történetét feldolgozó globális elemzéséből. A nyolc magyar eset vizsgálatából az rajzolódik ki, hogy a szereplők gyakran maguk is felelősek lettek volna az ellenőrzési rendszerek működtetéséért. Ez a független ellenőrzések bevezetését indokolja – közölte a tanácsadó cég.

2013. december 9.

Drágul a benzin

Emeli bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változik – értesült a távirati iroda.

2013. december 9.

A dolgozók kétharmada átlag alatt keres

A munkavállalók kétharmada az országos bruttó 225 ezer forintos átlagjövedelemnél 18 százalékkal kevesebbet, bruttó 190 ezer forintot keres havonta – derül ki a Workania állásportál által üzemeltetett fizetesek.hu legfrissebb felméréséből.

2013. december 6.

Van pénz fejlesztésre! (x)

Mit remélhetnek a kkv-k a 2014-ben induló új EU-pályázati forrásoktól? Csepreghy Nándor helyettes államtitkár részletesen ismerteti a Pénz, de honnan? roadshow budapesti záró rendezvényén, ahol szó lesz egyéb kedvezményes fejlesztési és befektetésösztönzési programokról is. Forrásban nincs hiány, érdemes számba venni a lehetőségeket!

2013. december 4.

1,8 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékkal emelkedett az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, és 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes adatokat szerdán.

2013. december 2.

Lassan éledezik az autópiac

Idén eddig 6,5 százalékkal bővült az újautópiac. A válság végétől messze vagyunk – állítják a gépjármű-importórök.

2013. december 2.

Megegyeztek a minimálbérről

Jövőre 101 500 forint lesz a minimálbér és 118 ezer forint a szakmunkás bérminimum. A béremelési ajánlás 2014-re 3,5 százalék.

2013. december 2.

Átláthatóbb cégeket hoz a törvény

Szigorodnak 2014-től a vállalatok átlátható és etikus működésére vonatkozó szabályozások: egy januárban hatályba lépő új törvény kötelezi a cégeket csalás-megelőző rendszereik nyilvánossá tételére, míg a márciustól hatályos polgári törvénykönyv a menedzsment felelősségét terjeszti ki a vállalati működésre – hívja fel a figyelmet az EY könyvvizsgáló és tanácsadó.

2013. november 29.

A keresetek bruttóban 3,6, nettóban 5 százalékkal nőttek – infografika

A költségvetési szférában többen, a vállalkozásoknál pedig valamivel kevesebben álltak alkalmazásban 2013. első kilenc hónapjában, mint egy évvel ezelőtt, miközben a nonprofit szervezeteknél tizedével zsugorodott a létszám. A bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaság egészében 3,6 százalékkal nőttek. Az InfoTandem heti infografikája.