Cégvilág


2009. április 16.

Hitelínség idején

„A kis- és közepes vállalatok részéről például biztosan nagyobb az igény a hitelekre, mint amit a bankok ki tudnak elégíteni” – nevezte meg egy interjúban Felcsúti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke a mostani gazdasági válság egyik vesztesnek tűnő csoportját.

2009. április 16.

Oszkó: Nem kizárt az adócsökkentés

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága támogatta Oszkó Péter pénzügyminiszterré történő kinevezését. A jelölt elmondta: most a foglalkoztatás megtartása, növelése a cél, s ennek érdekében kell változtatni az adórendszeren is. Oszkó egy évre vállalja a felkérést – ez csak a kezdőlépések megtételére elég.

2009. április 15.

A recesszió hatása a transzferárazásra 1. rész

A globális recesszió olyan turbulens környezetet teremtett, melyben a túlélés a gyorsan meghozott, napi döntések sikerességén múlik. A vállalati működés legrövidebb távon változtatható tényezője az eladási ár, ami ettől a vállalati alkalmazkodás egyik kulcsdimenziójává válik. …

2009. április 9.

Új források a kkv-nak

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) szerint az Új Magyarország Kockázati Tőke Program indulása kedvezően fog hatni a gazdasági növekedésre, mert újabb fejlesztési forrásokat nyit meg a hazai kis- és középvállalkozások finanszírozására, ráadásul nem hitelt, hanem saját tőkét juttat.

2009. április 6.

Az új kormánynak nem lesz mozgástere az adócsökkentésre

A várható megszorító intézkedések Bajnai Gordon programjában legfeljebb arra lesznek elegendőek, hogy az államháztartás hiányát három százalék alatt tartsák, adócsökkentésre nem marad mozgástér – mondta az InfoRádiónak az Ernst and Young adóigazgatója. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint fontos lenne, hogy csökkentsék a munkát terhelő adókat, a fogyasztási típusú adók emelésének terhére.

2009. április 6.

Fogynak az egyéni vállalkozók

Idén is tovább csökken az egyéni vállalkozások száma: az első negyedévben több mint 12,6 ezer vállalkozó szüntette meg tevékenységét, ezzel szemben pedig csak 7,2 ezer új vállalkozó jelent meg a piacon. Összességében tehát több mint ötezerrel csökkent az egyéni vállalkozók száma három hónap alatt.

2009. április 2.

Továbbra is az adóst védi a csődtörvény

Az új csődtörvény tervezete a nem fizető adósnak számos kibúvót ad kötelezettségei teljesítése alól és vagyona eltüntetésére – közölte a követelések kezelésével foglalkozó Direktinfo Kft. saját elemzésére hivatkozva.

2009. április 1.

Kilátástalanná válhat a kkv-k helyzete

Az IVSZ megalapította az informatika területét is érintő válság kezelését célul kitűző munkacsoportját azt követően, hogy három negyedév pozitív fejleményei után a szektor teljesítménye 2008 utolsó negyedévében látványosan romlott. Keresztesi szerint 2009-ben a válság miatt nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek a magyar kis- és közepes vállalkozások.

2009. április 1.

Hogyan kérhető adóelőleg-mérséklés?

Az idei évre várható recesszió következtében számos vállalkozás 2009. évre várható eredménye nem éri el az előző évi számokat. Így lehetetlenül magasnak tűnhetnek a korábbi időszak alapján fizetendő adóelőlegek is, melyek kifizetése a likviditást is erősen befolyásolja.

2009. március 31.

Kedvezményes forgóeszközhitel kkv-knak

A mikro-, kis- és középvállalkozások március második felétől elérhetik az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram (UMFOR) keretében nyújtott K&H forgóeszközhitelt. A kedvezményes kamatozású kölcsön a tevékenységbővítéshez szükséges átmeneti forráshiány finanszírozására igényelhető. A garanciakérelmek elbírálása a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. gyorsított eljárású garanciavállalásával három napra rövidül.

2009. március 31.

Kevésbé elérhető a vállalatoknak a bankhitel

A magyarországi vállalkozások körében jelentősen nőtt azon vállalatvezetők aránya, akik úgy gondolják, hogy cégük hitelkérelmét elutasítanák egy esetleges hitelbírálat során. Emellett azok a cégek is pesszimistábbak, akik bíznak a sikeres hitelkérelemben. Továbbra is a bankhitel számít az elsődleges finanszírozási formának, azonban kevesebben tervezik igénybe venni a közeljövőben – állapítja meg a GfK Hungária Corporate Banking Monitor felmérése.

2009. március 30.

Kevesebbet költenek informatikára a vállalkozások

A kis- és középvállalkozások mintegy 70 százaléka csökkenti informatikai beszerzését az idén a gazdasági válság hatására, mintegy 23 százalékuk meg is változtatja a beszerzések tartalmát, 7 százaléka teljesen lefújta a fejlesztési terveket, míg 4 százaléka csupán elhalasztotta azokat.

2009. március 28.

Hazai kkv-k az ázsiai piacon

A hazai kis- és középvállalatokat külpiacra segítő ITD Hungary Zrt. partneri kapcsolatba lépett a Nemzetközi Gyakornoki Programot működtető AIESEC ázsiai fókuszú projektjével. A kkv-k ázsiai lehetőségeiről és a válságról Dr. Kerekes Györgyöt, az ügynökség üzletfejlesztésért felelős igazgatóját kérdeztük.

2009. március 25.

Változik a kötelező biztosítás

Elkészült a pénzügyminisztérium tervezete a kötelező biztosítás rendszerének megváltoztatásáról. Eltűnik a kampány, és nem minden esetben fizet a kötelező a biztosított helyett.

2009. március 20.

A válságban egyszerre lépnek a vállalatok

Egy irányba mutatnak a kis- és középvállalkozások (kkv) által a válság túlélésére és versenyképességük megőrzésére tett lépések – derült ki a Telkes Tanácsadó Zrt. tegnapi konferenciáján.

2009. március 19.

Kíméli a tőkét és kitermeli saját magát

Kíméli a működő tőkét és kitermeli saját árát – ezen kívül a hitelnél rugalmasabb elbírálás, és a kedvező elszámolás miatt a hazai kis- és középvállalkozások többsége úgy gondolja, hogy a lízing igénybételével könnyebben átvészelhető a jelenlegi forrásszűkös időszak – derül ki a Lízingszövetség friss kutatásából.

2009. március 19.

Hogyan spórolj az üzleti utakon?

Vannak üzletágak, melyben az utazás létkérdés, akár válság van, akár nincs. Üzletkötések, konferenciák, előadások – mind komoly rövid távú kiadásokat jelentenek, még akkor is, ha hosszabb távon azért megtérül a befektetés. Néhány tipp, mivel lehet spórolni.