Cégvilág

2014. január 22.

Új Ptk.: mentenék a cégvezetőket a biztosítók

A március 15-től hatályos új Ptk.-módosítás átrendezheti a cégbiztosítások piacát is azzal, hogy a törvény alapján kínált konstrukcióval milliós követelésektől menthetik meg a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőit a biztosítók. A módosítás értelmében a társasági jog átkerül a Polgári törvénykönyvbe, s ettől kezdve nincs kivétel: teljes vagyonával felel károkozásért és tartozásért minden cég vezető tisztségviselője, még az alkalmazotti viszonyban lévők is. Az élelmes biztosítók mentőcsomagot készítettek számukra.

2014. január 21.

2,85 százalékra csökkent az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2014. január 22-i hatállyal, 15 bázisponttal 2,85%-ra csökkentette a
jegybanki alapkamat mértékét.

2014. január 17.

Nehezen pörög fel a gépjárműfront

Alig néhány százalékkal nőtt 2013-ban a új gépjárművek hazai piaca. Érdemi, 20 százalékos bővülést egyedül a nehéz-gépjárműveknél mértek, ám ez is főként az előrehozott vásárlásoknak volt köszönhető. Az InfoTandem heti infografikája.

2014. január 17.

Jövő héten megint rezsicsökkentésről döntenek

A harmadik rezsicsökkentéssel az áram, a gáz és a távhő ára lesz alacsonyabb ismét – közölte Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök megerősítette azt is, várható, hogy újabb külföldi kézben lévő energiaszolgáltatókat vásárol vissza az állam.

2014. január 15.

Pert nyert egy volt trafikos az NGM ellen

Egy dunakeszi trafikos első fokon pert nyert a nemzetgazdasági tárca és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen, aki azt szerette volna megtudni, kik és hogyan döntöttek a trafikkoncessziók kiadásáról – írja a Hvg.hu.

2014. január 15.

Könnyebb hitelhez jutni a magyar cégek szerint

Javulnak a hitelhez jutás feltételei a magyar vállalatvezetők többsége szerint. A hazai döntéshozók a regionális és a nemzetközi átlagnál is bizakodóbban látják a jelenlegi finanszírozási helyzetet – derül ki az EY Tőkebizalmi Barométeréből.

2014. január 15.

Már 20 ezer online pénztárgép működik

Több mint 20 ezer online pénztárgépet helyeztek már január 13-ig üzembe, és ez a szám napról napra nő – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

2014. január 15.

Mélyponton az infláció

A fogyasztói árak 2013-ban átlagosan 1,7 százalékkal emelkedtek, decemberben 0,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Novemberhez viszonyítva 0,5 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

2014. január 15.

Márciustól még figyelmesebben kell szerződést kötni

Gondosabban kell ellenőrizni szerződéskötéskor, mit van joga aláírni a cég képviselőjének, nagyobb felelősség hárul az ügyvezetőkre, s több tekintetben egyszerűbbé válik a szabályozás a hazai vállalkozásokba befektetők szempontjából a márciustól életbe lépő új Polgári Törvénykönyvnek (Ptk.) köszönhetően – derült ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda sajtóbeszélgetésén.

2014. január 14.

Csak elektronikusan kérhető bérgarancia-támogatás

A bérgarancia támogatás iránti kérelem az idei évtől csak elektronikusan nyújtható be – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatójából. Fontos idei változás még, hogy pozitív döntés esetén a támogatást a munkaügyi központ közvetlenül a munkavállalónak fizeti ki.

2014. január 13.

Olcsóbb lesz a gázolaj

Szerdától 2 forinttal csökkenti a gázolja literenkénti árát a Mol. A benzin ára nem változik.

2014. január 13.

Nem ütötte agyon az illeték a kártyás vásárlást

A bankkártya-műveleteket terhelő tranzakciós illeték nem vetette vissza a kártyahasználati kedvet; a bankkártyát bolti fizetésre is használók aránya az egy évvel korábbi 81-ről 84 százalékra nőtt tavaly év végére, ugyanakkor a kártyával kizárólag készpénzt felvevők aránya 10 százalék alá esett – derül ki a MasterCard felméréséből.

2014. január 13.

Pénztárgépcsere: február végéig jár támogatás

Fő szabályként ugyan változatlanul január 31-ig történő beüzemelés mellett jár az állami támogatás az online pénztárgépek vásárlásához, de azok a kereskedők, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket február 28-ig igénybe vehetik a támogatást.

2014. január 10.

Pénztárgépek: amíg van kód, nem vész el a támogatás

A viszonteladó Patkós-Cassa pórul járt ügyfeleinek azt javasolja az adóhatóság, hogy vegyék fel a kapcsolatot a megrendelt online pénztárgép forgalmazójával. A NAV egyben megerősíti, hogy mindazok, akik támogatási tartalommal rendelkező üzembe helyezési kóddal rendelkeznek, nem veszítik el jogosultságukat a támogatásra.

2014. január 10.

Padlón a betéti kamatok, duzzad a lekötetlen pénz – infografika

A lakosság betétállománya fél évtizedes mélypontra süllyedt 2013 novemberében, ezen belül viszont rekordmagasságba emelkedett a lekötetlen összeg értéke. Egyre kevésbé csábítóak ugyanis a lekötött forintbetétek – átlagosan immár csak 2,68 százalékos – kamatlábai.

2014. január 9.

KSH: tovább nőtt az exporttöbblet

Tavaly novemberben 803,5 millió euró volt a külkereskedelmi többlet, 237 millió euróval több az egy évvel korábbinál. Előzetes adatok alapján a kiviteli többlet már az első tizenegy hónapban 6,960 milliárd euró volt a 2012 egész évi 6,655 milliárd euró után – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adataiból.

2014. január 8.

Többet vásároltunk novemberben

Meglódult a kiskereskedelem növekedési üteme tavaly novemberben: a forgalom volumene 4,9 százalékkal nőtt 2012 novemberéhez képest a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, míg a kiigazítatlan adat 4,4 százalékos növekedést jelez az előző havi egyformán 2,5 százalékos növekedés után – jelentette az első becslés alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2014. január 8.

Csökkent az üzemanyagok ára

Csökkentette bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.