Cégvilág

2010. március 25.

Könyvvezetés devizában

A változó gazdasági viszonyok és az euró bevezetésének csúszása lassan kikényszerítette, hogy a számviteli szabályok további enyhítésével lehetővé váljon a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások számára a devizában történő könyvvezetés. 2010-től van lehetőség erre.

2010. március 11.

Csökkentett illetékkulcsok

A Budapesti Ügyvédi Kamara Ingatlanjogi Tagozata még október elején konferenciát szervezett az illetéktörvénnyel kapcsolatos változásokról. Az APEH munkatársa által elmondott legfőbb újdonságokat a konferenciáról készült összefoglalóra támaszkodva ismertetjük.

2010. március 8.

Járuléktartozásra is lehet méltányosságot kérni

Az Alkotmánybíróság tavaly nyáron megsemmisítette azt a törvényi rendelkezést, amely a magánszemélyek járuléktartozása tekintetében tilalmazta a méltányosságból történő mérséklést, vagy elengedést.

2010. március 8.

APEH ügyintézés telefonon

Az adóhatóság átalakította a több éve működő telefonos rendszerét, így tavaly nyár óta már konkrét ügyekben is lehet felvilágosítást kérni és bizonyos problémákat akár telefonon keresztül is meg lehet oldani. Mindehhez csupán egy ügyfél azonosítót kell előzetesen beszerezni.

2010. március 1.

Társas vállalkozás tagjainak biztosítási jogviszonya

A társas vállalkozások tagjainak járulékfizetése kapcsán a legfontosabb kérdés, hogy az adott személy (tag) milyen jellegű jogviszony keretében végez munkát a vállalkozásban, illetve, hogy vezető tisztségviselőnek minősül-e vagy sem. A helyzet az utóbbi időben nem változott ezen a téren, a gyakorlatban mégis sok a félreértés. Ezt tisztázzuk az adóhatóság útmutatójának a segítségével.

2010. február 25.

A szerződéses viszonyokat is megváltoztatja az új Ptk.

Novemberben elfogadta a parlament az új Polgári Törvénykönyvet. A 2009. évi CXX. törvény nemcsak a családjogi és öröklési szabályokat, hanem szerződéses viszonyainkat is alapvetően érinti, érdemes felkészülni a változásokra. A szerződéses viszonyokat szabályozó rendelkezéseket 2011. januárjától kell majd alkalmazni.

2010. február 23.

A szolgáltatások teljesítési helye az áfában 2010-től

A szolgáltatásokkal kapcsolatban meg kell változtatnunk a gondolkodásunkat az áfában, mert a szolgáltatás-fajták szerinti szabályozást 2010-től átalakították általános szabályokra és különös szabályokra, valamint az adóalanyok és nem adóalanyok megítélése körültekintést kíván.

2010. február 19.

Az APEH rászáll a fiktív cégekre és számlákra

Új informatikai megoldásokkal bővült az adóhatóság kockázatelemző rendszere, így a fiktív cégek és fiktív számlák kiszűrése és az adóelkerülésre utaló jelek könnyebben felismerhetők lesznek – legalábbis ezt ígéri az APEH a most megjelent ellenőrzési irányelvében. A tavalyihoz képest viszont kisebb elánnal folynak a vagyonosodási vizsgálatok.

2010. február 17.

Több száz gyógyszertár csődölhet be

Akár négyszáz patika húzhatja le végleg a rolót, mivel nem kapnak állami támogatást – állítja Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

2010. február 16.

A kkv-k döntő többségénél a cégvezető a marketinges

Ez derül ki az internetvallalkozas.com legfrissebb felméréséből, amelynek keretén belül 1 300 kis- és középvállalkozást, illetve azok vezetőit, továbbá egyéni vállalkozót kérdeztek meg a vállalkozásuk marketingjéről, konkrét tevékenységéről és azok eredményeiről.

2010. február 15.

Élesben az elvárt jövedelem

Az Alkotmánybíróság még nem tűzte napirendjére a tevékenységre jellemző kereset megvitatását. Pénteken esedékes tehát az első olyan járulék- és szja-fizetés a vállalkozások vezetőinek, amikor legalább a szokásos piaci érték figyelembevételével kell megállapítaniuk bérjellegű kifizetésüket. Meglepő új információkat találtunk az APEH idevágó közleményében.

2010. február 11.

Újabb adómódosítást bukhat el a kormány

Az ingatlanadó után a szocialista kormányzatnak egy újabb adóváltoztatása is elbukhat hamarosan az Alkotmánybíróságnál. Szakértők szerint jogbizonytalanságot okoz az a rendelkezés, amely a közteherfizetést a vállalkozói tevékenységre jellemző keresethez igazítaná.

2010. február 10.

Internetre kényszerítik a magyar kofákat

Az ideiglenes iparűzéshez jelentős adminisztratív terhet rakott a jogalkotó. Az új szabály betartását nehezíti, hogy arra a napra eshet a bejelentési, bevallási és befizetési kötelezettség is, amikor magát az ideiglenes tevékenységet végzi a vállalkozó. Ez azt is jelentheti, hogy egy kofának naponta kell elektronikus jelentést tennie az APEH-nak.

2010. február 9.

Újabb AB beadvány a tevékenységre jellemző kereset ügyében

Mivel az érdekvédelmi szervezetek konzultációs, törvénymódosítás-kezdeményezési és a szakmai nyilvánosságokat felhasználó törekvései nem vezettek eredményre, Dr. Bánáti János, Dr. Réti László és Dr. Tóth Ádám a köztestületek képviseletében közös kérelemmel fordultak az Alkotmánybírósághoz a tevékenységre jellemző keresettel összefüggő alkotmányellenes rendelkezések megsemmisítése iránt.

2010. február 8.

Mi marad a csődhullám után?

További fogyasztáscsökkentés, a munkanélküliség növekedése, s enyhén csökkenő bruttó hazai termék várható Magyarországon, ám 2011-től már fölfelé indulhat a gazdaság szekere. Félő azonban, hogy az idei csődhullám jócskán megtizedeli a kkv-kat, márpedig azoknak oroszlánrészük van a foglalkoztatásban. A munkanélküliség így hosszabb távon is magas szinten maradhat.

2010. február 5.

Mentőcsomag készül a kisvállalkozásoknak

Megállapodás született az európai uniós intézmények között az újonnan létrehozott közösségi mikrohitel-keret finanszírozásáról, a program 100 millió eurós kerettel indul.

2010. február 4.

Hogyan készítsünk üzleti tervet?

Manapság egy vállalkozás indításánál elengedhetetlen, hogy készüljön üzleti terv, annak érdekében, hogy a cég vezetői kialakíthassák a cég rövid és hosszabb távú stratégiáját. A Perfekt Kiadó gondozásában megjelent Üzleti terv készítése című könyv ebben próbál segítséget nyújtani a még tanuló fiataloknak és a vállalkozást indítóknak.

2010. február 2.

Százezrektől búcsúzhatnak a családi gazdaságok!

Bajba kerültek azok a családi gazdaságok, amelyeknél elkülönül a földhasználat és az állattartás nevesített személye. Utóbbiak ugyanis hiába kérnek támogatást, területalapú támogatás hiányában elesnek az állatok után járó szubvencióktól. A szabályozási problémát érzékelte a Magyar Agrárkamara és levélben kérte az agrártárcát, hogy mihamarabb intézkedjen – olvasható a Szabad Föld Online-hoz eljuttatott közleményben.