Cégvilág

2009. augusztus 31.

Olykor méltányos az adóhatóság

Fizetési kedvezmény engedélyezése csak kérelemre történhet, adótartozást csak magánszemély esetében lehet mérsékelni

2009. augusztus 27.

Csökkent idén az szja-kulcs

Az elmúlt hét évben trendszerűen csökkentek a személyi jövedelemadó kulcsai globálisan, ám ez a válság hatására véget érni látszik.

2009. augusztus 25.

Az idő pénz: spórolj többet!

A kisvállalkozások működőképessége szempontjából nem csak a hitel- és pénzügyi lehetőségek beszűkülése lehet kritikus mostanság, de az időhiány is. Aki túlzottan szétforgácsolja az energiáit és a napi 24 óráját, bizony könnyen veszíthet a túlélésért vívott küzdelemben.

2009. augusztus 24.

Tavaly még jó üzlet volt az üdülési csekk

Tavaly több mint 21 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a kereskedelmi szálláshelyeken, ebből 14 milliárd forintot a szállodákban regisztráltak – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Jelentés a turizmus 2008. évi teljesítményéről című kiadványából.

2009. augusztus 18.

Kevés az e-hulladék

Egyre gazdaságtalanabb az elektronikai szemét begyűjtése és hasznosítása

2009. augusztus 17.

Még fontosabb a hiteles beszámoló

A befektetők számára különösen pozitív üzenet, ha a cég kimutatása a legújabb pénzügyi feltételeknek is megfelel

2009. augusztus 13.

Vállalkozói csereprogram: magyarok is útra kelnek

A fiatal vállalkozóknak indított uniós Erasmus csereprogram keretén belül a három évnél nem régebben alapított cégek vezetői tölthetnek el hosszabb-rövidebb időt más uniós tagállamban, hogy tapasztalatot szerezzenek, partneri kapcsolatokra tegyenek szert és megismerkedjenek a fogadó ország, cég üzleti kultúrájával, menedzsment- és üzletfejlesztési módszereivel.

2009. augusztus 11.

Elmeszelhetik a kis cégek sarcát

A jövő évre érvényes minimális vállalkozói járulékalap a tevékenységre jellemző kereset lesz. De hogy mennyi ez, azt még mindig nem tudni. Miközben alkotmánybírósági beadvány készül a bevezetés ellen, az sem egyértelmű, komolyan kell-e venni a minimális járulékalap fogalmát.

2009. augusztus 10.

Januártól megint változnak az áfa-szabályok

Az Európai Unió áfa-irányelvének legutóbbi módosítása miatt 2010 januárjától jelentős változások lesznek a hazai áfa-szabályozásban, ezek közül a legfontosabb, hogy újra definiálják a szolgáltatások teljesítési helyét – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

2009. augusztus 7.

Leszakadó magyar kkv-k

A magyar kisvállalkozók félnek a kudarctól, viszont nem eléggé innovatívak és nem képesek betörni a nemzetközi piacra sem – állapítja meg egy összefoglaló. A sok kényszervállalkozó is rontja a statisztikákat.

2009. augusztus 6.

Itt a pénz, hol a pénz?

A reméltnél csekélyebb gazdaságélénkítő hatása van az európai uniós támogatásoknak.

Az első Nemzeti Fejlesztési Terv keretében technológia-fejlesztésre pénzt nyert vállalkozások túlnyomó többsége akkor is megvalósította volna a beruházását, ha nem kap támogatást – derül ki a pályázati konstrukció értékeléseiből. Az uniós pénzek hatása elmarad a várttól.

2009. augusztus 6.

Opten: szeptemberre több felszámolás lesz, mint tavaly

Szeptemberre a felszámolások száma elérheti a tavalyi egész évit, akkor 11.500 céggel szemben indult ilyen eljárás, ami az eddigi rekord is egyben – közölte az Opten az első hét hónap adatai alapján.

2009. augusztus 6.

Rettenetes számok: itt tart ma a munkanélküliség

Júliusban is növekedett a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. 2009. hetedik hónapjában közel 558 ezer álláskeresőt tartottak nyilván a munkaügyi kirendeltségeken. Ráadásul a pályakezdő munkanélküliek száma ötödével nőtt az előző hónaphoz képest.

2009. augusztus 5.

Nőhet a csalárd csődök száma

Hat éve követelik a szakmai szervezetek és a bíróságok a csődszabályozás átfogó, érdemi módosítását, mert az szerintük teljesen alkalmatlan a hitelezői érdekek védelmére. Az áprilisban benyújtott javaslatot a parlament elfogadta, ám a szeptembertől érvényes új csődszabályozás sem tudja megakadályozni a visszaéléseket. Szakértők most a hitelezőket károsító, csalárd csődök számának emelkedésére számítanak.

2009. augusztus 3.

Mire figyel az APEH augusztusban?

Elérkezett az augusztus – a tikkasztó melegben mindenki figyelme lankad, csak az adóhatóságé nem. A hónap során adózás szempontjából 12-e, 15-e és 20-a a fontos dátum, a második két dátum azonban csúszik, hétvége, illetve az ünneplés miatt.