Az ingatlanok bérbeadásának legfontosabb szabályai (5. rész)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sorozatunk mostani részében az ingatlan-bérbeadás teljesítési helyét vizsgáljuk, megnézzük a bizonylatolási szabályokat, és szólunk az ingatlan-bérbeadásról kiállított számla utólagos korrekciójáról.

Tovább haladva az ingatlan-bérbeadás témájában vizsgáljuk meg az ingatlan bérbeadás teljesítési helyét. A bérbeadás olyan szolgáltatásnak minősül, amelyik abban az országban teljesül, ahol az ingatlan található, magyarán a fekvés szerinti ország szabályai szerint kell az adókötelezettséget teljesíteni. Röviden ezt úgy kell értelmezni, ha az ingatlan Magyarországon található, akkor a magyar áfa szabályai szerint adózik, ellenben ha az ingatlan hazánk határain kívül fekszik (függetlenül, hogy az unión belül, vagy teljesen harmadik országban), akkor annak az országnak a szabályai lesznek az irányadóak, ahol az ingatlan van. Ez még akkor is igaz, amennyiben a bérbeadás két magyar adóalany között történik.

Ennek fordított logikája is igaz, azaz ha külföldi adóalany Magyarország területén fekvő ingatlanát adja bérbe, akkor be kell jelentkeznie a magyar áfa hatálya alá, és a helyi szabályok szerint fog adózni a szolgáltatása után. Természetesen ennek analógiája is igaz, magyar adóalany köteles bejelentkezni a fekvés szerinti ország adórendszerébe, adószámot kell kérnie, és adóznia a teljesített bérbeadás után. Ez alól egy kivétel van, nem kell a magyar adóalanynak a fekvés szerinti országban adószámot kérnie, amennyiben bérlője ott regisztrált áfa-alany és az ottani szabályok szerint bérbeadott ingatlan nem minősül állandó telephelynek.

A továbbiakban nézzük meg az ingatlan-bérbeadás bizonylatolási szabályait. Induljunk ki a főszabályból, azaz ha az ingatlan-bérbeadásra az adóalany nem választotta az adókötelessé tételt, és azt adómentesen végzi, akkor nem szükséges sem számlát, sem nyugtát kiállítania az ügyletről, tekintettel annak adómentes jellegére. Ettől függetlenül, amennyiben a bérlő kéri a számla kiállítását, akkor a bérbeadó köteles számla kiállításáról gondoskodni.

ingatlan bérbeadásAmennyiben a bérbeadó választotta az adókötelessé tételt, de a bérlője magánszemély és nem áfa-alany, aki ráadásul készpénzben fizeti meg a bérleti díjat, akkor nyugtát kell kiállítani az ügyletről. Ezzel szemben, ha a bérlő adóalany, vagy magánszemély, aki átutalással fizet, akkor számla kiállítására lesz kötelezett a bérbeadó.

Kapcsolódva az előző gondolatsorhoz, amely a bérbeadás teljesítési helyéről szólt, jegyezzük meg, ha az ingatlan külföldön található és a belföldi bérbeadó adóalany erről számla kiállítására kötelezett, akkor a számlán fel kell tüntetni, hogy az ügylet „az áfa területi hatályán kívül” esik.

Jelen cikk zárásaként jöjjön egy kicsit bonyolult téma, amely az ingatlan-bérbeadásról kiállított számla utólagos korrekciójáról szól. Elsőként közelítsük meg a témát a bérbeadó szemszögéből. Amennyiben a korábbi kiszámlázott ellenérték nő, akkor új számla kiállítása szükséges, amelynek teljesítési időpontját a folyamatosan nyújtott szolgáltatások teljesítési idejére vonatkozó szabályai szerint kell meghatározni.

Ez lehet a számla kelte, a fizetési határidő vagy az időszak utolsó napjától számított 60. nap, a megfelelő szabályok alkalmazása szerint. Amennyiben az ellenérték csökken, nem kell új számlát kiállítani, és nem kell önellenőrizni, elég számlával egy tekintet alá eső okirat kibocsátása. Végül a bérbeadó szemszögéből az utolsó eset, ha olyan időszakot kell leszámlázni, amely már eltelt és korábban nem lett számla kiállítva, akkor is a folyamatos szolgáltatások teljesítésére vonatkozó szabályok szerint kell a teljesítés időpontját meghatározni, és önellenőrzésre is szükség lehet.

A bérlő szemszögéből sokkal egyszerűbb a kérdéskör, amennyiben helyesbítő számlát kap, akkor a különbözetet a kézhezvétel időpontja szerinti bevallásban veheti figyelembe, akár fizetendő adót növelő, akár levonható adót növelő tételről beszélünk is.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.


Kapcsolódó cikkek

2022. május 23.

Az ingatlanok bérbeadásának legfontosabb szabályai (4. rész)

A bérbeadás jellegétől függően két nagy csoportot különböztetünk meg: a folyamatos bérbeadást és az eseti bérbeadást. Utóbbi esetben az Áfa tv. 55. §-a alapján az esemény időpontja lesz a teljesítés időpontja. Sokkal összetettebb a helyzet, ha a folyamatos bérbeadás esetét vizsgáljuk.
2022. május 16.

Az ingatlanok bérbeadásának legfontosabb szabályai (3. rész)

A korábbi cikkekben foglalkoztunk már az adómentes bérbeadás néhány fontos szabályával, most azonban jöjjön néhány olyan bérbeadás, amelyre még ha szeretne sem tud az adóalany adómentességet választani, ugyanis az alábbi bérbeadások nem minősülnek ingatlan bérbeadásnak.
2022. május 2.

Az ingatlanok bérbeadásának legfontosabb szabályai (1. rész)

Az ingatlanpiac erős turbulenciát mutat: egyszerre vannak jelen a piacon akik saját, és akik bérbeadási céllal vásárolnának, így az árak emelkednek. Mivel a befektetési célú ingatlanbeszerzések jelentős hányada bérbeadási céllal valósul meg, ezért a következő cikkek az ingatlanbérbeadás áfa vonzatait taglalják.