Adó

Ha megbukik a vállalkozások szolidaritási adója is, mit csinál a PM?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 7.
Rovat:

˝Valószínűnek nem gondolt eset˝-nek minősítette a portfolio.hu kérdésére Veres János azt a feltételezést, hogy az Alkotmánybíróság (AB) egy már megérkezett beadvány alapján a vállalkozásokra vonatkozó 4%-os szolidaritási adót is megsemmisítheti. Kérdésünk másik része arra vonatkozott, hogy az elvárt adó kiesésének ma megismert ˝pótlási módszerét˝ alkalmazná-e a kormány akkor, ha az AB mégis a büdzsé számára kedvezőtlen döntést hozna (várhatóan a következő hónapokban).

Kisebb teher az öröklésen

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 6.
Rovat:

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Napi Gazdaságnak adott interjújában utalt arra, hogy az adórendszer belső struktúrájának esetleges módosítása során megváltoztatnák az öröklési illeték rendszerét.

Nem mindenkinél szűnt meg az elvárt adó

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 6.
Rovat:

Az Alkotmánybíróság február 27-i döntésével eltörölte az elvárt adó intézményét a társasági törvényből. Azonban az egyéni vállalkozók esetében is létezik egy teljesen hasonló intézmény – közölte a FigyelőNettel Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete Fővárosi Szervezetének elnöke.

A vártnál jóval kisebb lett az államháztartási hiány

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 6.
Rovat:

Az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya 216,9 milliárd forint lett 2007 februárjában, szemben a korábban prognosztizált 251,2 milliárd forinttal – közölte az előzetes adatot a Pénzügyminisztérium (PM) kedden.

Adóbefizetés felett támogatjuk a multikat – mit javasol az ÁSZ-elnök?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 6.
Rovat:

Egy múlt pénteki pénzügyi konferencián arra hívta fel a figyelmet Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, hogy a 2005-ös adatok szerint a magyarországi nagyvállalati kör mintegy 200 milliárddal több támogatást kapott az államtól (370 mrd Ft pénzügyi támogatás, 118 mrd Ft adókedvezmény), mint amennyi társasági adót befizetett a közös kasszába. A 2006-os adatok még nem állnak rendelkezésre, de bizonyára tavaly is a multik felé ˝billent a mérleg˝.

Feketelista nincs, presztízsrangsor van

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 6.
Rovat:

A cégek, illetve a humánerőforrás vezetői tudományterületenként három kart neveztek meg és rendeztek sorba az alapján, hogy a presztízs tekintetében melyik áll az első, a második, illetve a harmadik helyen. Az első helyért három, a másodikért kettő, a harmadikért egy pontot rendeltek a kutatók az adott karhoz. A pontszámokat karonként összegezték, majd 10-es skálára transzformálták úgy, hogy a legnagyobb pontszámú kar 10-es értéket kapott, míg a többi a pontszámának megfelelően arányosan 0–10 közötti értékű lett.

Csúsznak az adó-visszatérítések

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 5.
Rovat:

Késve juthatnak hozzá az adó-visszatérítésükhöz azok az önkéntes pénztártagok, akik rosszul töltötték ki az adóbevallásukat – írja a Magyar Hírlap.

Az OEP lesz az adóhatóság informátora

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 5.
Rovat:

Április 1-jétől – a mentés, a betegszállítás, az otthoni szakápolás, a védőnői szolgáltatás kivételével – az egészségügyi intézményeknek ellenőrizniük kell a betegek biztosítotti jogviszonyát. Ez online módon történik, erre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) informatikai rendszere fölkészült – állítja Király Gyula informatikai főigazgató-helyettes.

Csaknem kétszeres ár az autópályás térfigyelőkért

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 5.
Rovat:

A becsült 120 millió forint helyett 192 millióért szereltet fel 16 térfigyelő kamerát három autópályán az Állami Autópálya Kezelő Zrt. A társaság a Közbeszerzési Értesítőben nyilvánosságra hozta, hogy pályázatát a legolcsóbb ajánlatot tevő vállalkozó, a Montel Kft. nyerte meg.

Gyurcsány: nem áremeléssel pótoljuk az elvárt adót

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 5.
Rovat:

Sok tartalék van félretéve, szükség esetén ebből is pótolható a hiányzó 50 milliárd forint – hangsúlyozta a miniszterelnök az egyik rádióműsorban, amelyben hallgatói kérdésekre válaszolt.

A cég az adóoptimalizálás eszköze

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 5.
Rovat:

Az olasz gazdaság büszke kis- és középvállalataira. Az olasz kkv-k létezése a gazdaságban jól mutatja hogy a megfelelő eszköz, erőforrás és tőke áll rendelkezésükre – közölte Paolo Guido Spinelli, Olaszország magyarországi nagykövete A kis- és középvállalkozások az olasz gazdaságban című könyv bemutatóján.

Törvénymódosítás kellene az elvárt adó törlése miatt

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 3.
Rovat:

Valószínűleg elkerülhetetlen a számviteli és az adózás rendjéről szóló törvény módosítása azután, hogy az Alkotmánybíróság a héten nem visszamenőlegesen semmisítette meg az elvárt adót – válaszolta a Független Hírügynökség kérdésére az APEH egy – neve említésének mellőzését kérő – szakembere.

A kínai egyelőség az adózásra is igaz lesz?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 3.
Rovat:

Véget értek a külföldi befektetők ˝mézeshetei˝ Kínában, már ami az adózást illeti: a parlament hétfőn kezdődő idei ülésszakán várhatólag megszünteti eddigi jelentős adókedvezményeiket.

Szerdán dönt a kormány az elvárt adó eltörlése miatt kieső összeg pótlásáról

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 3.
Rovat:

A kormány szerdai ülésén tárgyal az elvárt adó megsemmisítése miatt kieső 46 milliárd forint pótlásáról – mondta a Független Hírügynökségnek a pénzügyminiszter pénteken. Veres János közölte: többféle javaslattal készülnek, ezek között van bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedés is, de konkrétumokat nem árult el.

Alkotmányossá tehető az elvárt adó?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 2.
Rovat:

Ha alkotmányossá tehető az elvárt adó konkrét szabályozási módja, „megmenthető” ez az adónem – a lapunk által megkérdezett szakértők mellett ebben egyetértenek a koalíció politikusai is. Az Alkotmánybíróság ugyanis nem abban foglalt állást, hogy a vállalkozási tevékenységből származó bevétel adóztatása alkotmányos-e, vagy sem, hanem a konkrét szabályozási mód alkotmányellenességét állapította meg.