Cégvilág

2009. február 23.

Olcsóbb lehet a magyar munkaerő

A leépítések és munkaidő-csökkentések hatására olcsóbbá válhat a magyar munkaerő – állapították meg egy győri konferencián, amelyen számos hazai vállalat vezetője és humánpolitikai szakembere is részt vett.

2009. február 19.

Hét munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos tévhit

A munkavállaló vagy a munkáltató feladata a munkaidő-nyilvántartás vezetése?Hol kell tartani?Mit kell tartalmaznia? A munkaidő nyilvántartással kapcsolatban tévhiteket igyekszik eloszlatni a HR Portal összeállítása.

2009. február 19.

Adócsomag: ki jár jól?

Miközben a járulékcsökkentés valóban több ezer vagy akár tízezer forintos megtakarítást hoz a vállalkozásoknak, a magánszemélyek esetében korántsem egyértelmű, hogy a 2009. július 1-jén és 2010. január 1-jén életbe lépő adómódosítások révén összességében jelentősen csökken az elvonás mértéke.

2009. február 12.

Átmeneti lehet a recesszió az építőiparban

Az építőipar fellendítését célzó 1800 milliárdos, EU-forrásból fedezett beruházáscsomag az idén enyhítheti a recessziót és javíthat a munkaerőpiac helyzetén is. Ha viszont nem születik gyorsan hiteles adó- és kiadáscsökkentési program, elvész a hosszú távú pozitív hatás.

2009. február 11.

Mit akar a kormány?

A legújabb Gyurcsány-csomag a magánszemélyekre rakna újabb terheket, imigyen csökkentené a foglalkoztatás terheit. A kiszivárogtatott információk szerint az adócsomag a nagyvállalatokat részesítené előnyben a kis- és középvállalkozásokkal szemben, a vagyonadó nem elsősorban a vagyonosokat sújtaná, s a válságot a nemzetközi gyakorlattal szemben a kereslet élénkítése helyett annak visszafogásával igyekezne kezelni.

2009. február 4.

Az Ab dönthet a készpénzfizetésrõl

Alkotmánybíróság elõtt támadta meg a készpénzfizetést korlátozó új adópasszusokat a Magyar Könyvelõk Országos Egyesületének alelnöke. Ruszin Zsolt szerint mind a cégek közötti 250 ezer forint feletti készpénzfizetést szankcionáló pont, mind a házipénztár túllépését büntetõ elõírás ütközik az alaptörvénnyel, ezért megsemmisítésüket kéri az Alkotmánybíróságtól.

2009. január 29.

8818 millárdnyi adót fizettünk tavaly

Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 2008-ban 8818 milliárd forint adójellegű bevételre tett szert – jelentette be Szikora János elnök hétfői budapesti tájékoztatóján.

2009. január 26.

Segít az ingatlaneladóknak az APEH

Két teljesen új elektronikus szolgáltatást is elindít az idén az adóhivatal. A két újdonság egyike a már ismert úgynevezett köztartozásmentes adatbázis, amely a közbeszerzéseknél lesz elengedhetetlen, a másik pedig az ingatlanértékesítési kalkulátor.

2009. január 23.

Vége a vagyonvizsgálati dömpingnek

Két év alatt 17 ezer vagyongyarapodási vizsgálatot fejezett be az adóhatóság, összesen mintegy 75 milliárd forint adóhiányt állapítva meg. Az idén valószínűleg véget ér a dömpingvizsgálatok ideje, az APEH tudatosabban választ majd alanyokat.

2009. január 21.

Több forráshoz juthatnak a hazai kkv-k 2009-ben

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megjelentette a 2009. évi technológiafejlesztést célzó támogatások pályázati kiírásainak tervezeteit, amelyek társadalmi egyeztetése 2009. januárjában zajlik.

2009. január 21.

Visszlízing: levegőhöz jutó kkv-szektor?

A ténylegesen igénybe vett finanszírozások körén belül a lízing aránya a kis és középvállalati körben elérte a negyven százalékot. A megfelelő mérlegstruktúrával, és stabil piaccal rendelkező vállalkozás esetében a tehermentes ingatlan a forrásszerzésbe is bevonható, hiszen az ingatlan visszlízingje esetén a vállalkozás forráshoz juthat – emeli ki Király György a Hypo Alpe-Adria Leasing üzletágigazgatója.

2009. január 19.

Eva: szigorítások februártól

Ez év február 1-jétől ugyanis az új jogszabályok számlatartási kötelezettséget írnak elő az evások részére. Rossz hír az is, hogy az eva – szintén február 1-jétől – nem váltja ki a korábban a személyi jövedelemadó részét képező cégautóadót.

2009. január 19.

Humbug a munkahelyteremtési támogatás?

Egy pórul járt vállalkozó szerint a munkahelyteremtés állami támogatása humbug, a minisztériumok nem tudják számszerűsíteni a költségvetési forrásokból kiírt pályázatok eredményét. Egy becsületes cég, amelyiknek múltja, jelene és reménybeli jövője van, semmilyen állami támogatásra nem számíthat munkahelyteremtés címén.