Cégvilág

2009. március 28.

Hazai kkv-k az ázsiai piacon

A hazai kis- és középvállalatokat külpiacra segítő ITD Hungary Zrt. partneri kapcsolatba lépett a Nemzetközi Gyakornoki Programot működtető AIESEC ázsiai fókuszú projektjével. A kkv-k ázsiai lehetőségeiről és a válságról Dr. Kerekes Györgyöt, az ügynökség üzletfejlesztésért felelős igazgatóját kérdeztük.

2009. március 25.

Változik a kötelező biztosítás

Elkészült a pénzügyminisztérium tervezete a kötelező biztosítás rendszerének megváltoztatásáról. Eltűnik a kampány, és nem minden esetben fizet a kötelező a biztosított helyett.

2009. március 20.

A válságban egyszerre lépnek a vállalatok

Egy irányba mutatnak a kis- és középvállalkozások (kkv) által a válság túlélésére és versenyképességük megőrzésére tett lépések – derült ki a Telkes Tanácsadó Zrt. tegnapi konferenciáján.

2009. március 19.

Kíméli a tőkét és kitermeli saját magát

Kíméli a működő tőkét és kitermeli saját árát – ezen kívül a hitelnél rugalmasabb elbírálás, és a kedvező elszámolás miatt a hazai kis- és középvállalkozások többsége úgy gondolja, hogy a lízing igénybételével könnyebben átvészelhető a jelenlegi forrásszűkös időszak – derül ki a Lízingszövetség friss kutatásából.

2009. március 19.

Hogyan spórolj az üzleti utakon?

Vannak üzletágak, melyben az utazás létkérdés, akár válság van, akár nincs. Üzletkötések, konferenciák, előadások – mind komoly rövid távú kiadásokat jelentenek, még akkor is, ha hosszabb távon azért megtérül a befektetés. Néhány tipp, mivel lehet spórolni.

2009. március 18.

Família Kft: Áldás vagy átok a családi vállalkozás?

Sokan úgy képzelik, a családi vállalkozásnál álmodni sem lehet nagyszerűbb munkahelyet. Tény, hogy a família minden tagja megtalálhatja benne számítását – feltéve, ha jól működtetik, és távol tartják az üzletet az érzelmektől.

2009. március 17.

Amnesztiát kaphatnak a kisebb munkaügyi törvényszegésen kapott cégek

A pénzbírságtól megmenekülhetnek, az állami támogatásokra viszont igényt tarthatnak a jövőben azok a cégek, amelyek fennakadtak a munkaügyi ellenőrök hálóján. A kormány a héten nyújtja be ezzel kapcsolatos törvénymódosítását a parlamentnek, így a jogszabályváltozás egyes elemei akár májusban életbe léphetnek. A válság kezelése céljából hozott amnesztia a feketefoglalkoztatás miatt büntetett cégekre nem vonatkozna.

2009. március 16.

Segítség a KKV-k számára

Csatlakozott az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogramhoz (UMFORG) a Budapest Bank, tovább bővítve ezzel a banknál elérhető, kis- és középvállalkozások számára nyújtott, államilag támogatott hitelek körét. A legújabb, kedvezményes finanszírozási csomag a vállalkozások átmeneti forráshiányát segít áthidalni.

2009. március 13.

A készpénz a nyerő – hogyan próbálják túlélni a cégek a válságot?

A vállalatok finanszírozási lehetőségei jelentősen beszűkültek a pénzügyi és reálgazdasági válság hatására: a cégek nagy része nehezebben vagy egyáltalán nem jut hitelhez, eközben csökkennek a bevételek, és az árfolyamingadozás miatt nőnek az adósságterhek. A megváltozott környezetben a cégek olyan megoldások után néznek, amelyek segíthetik túlélésüket. Összegyűjtöttünk néhány jellemző megoldást.

2009. március 11.

Puhít az adócsomagon a kormány

A kormány szerdán foglalkozik az adótörvények módosításával. Lapértesülés szerint a szakszervezetek és az adószakértők járnak jól.

2009. március 10.

Rövidülnek a céges perek

Rövidebbek lesznek a céges perek. A polgári perrendtartás leendő módosítása a mainál aktívabb közreműködést követel a felektől és a bíróságtól.

2009. március 9.

Mit várhatunk a Bokros-kormánytól?

Bokros Lajos válságkezelő miniszterelnöknek ajánlkozott. A nyugdíjasok már készíthetik is a pénztárcájukat: havi tízezer forintot fizettetne velük az egykori pénzügyminiszter egészségügyi hozzájárulásként, a minimálbér környékén keresők pedig keményebb adóterhelésre számíthatnának ama nem várt fordulat esetén, ha valóban Bokros Lajos válna a miniszterelnökké.

2009. március 5.

Kormánymozdulatok a Reformszövetség felé

Közeledhetnek az álláspontok – bár még tabu a gyes és a 13. havi nyugdíj, máshol van mozgástér.

Folyamatosak az egyeztetések a Reformszövetség és a kormány szakértői között. Megbízható forrásaink szerint a kabinet kész közeledni a szövetség ajánlásához.

2009. március 4.

Sorban dőlnek be a magyar cégek

Nem folytatódott februárban a felszámolások számának brutális növekedése, de a korábbinál lényegesen több végelszámolást tett közzé a cégbíróság. Trendfordulókról korai beszélni; most vehetünk egy nagy levegőt, de a kilátások továbbra is rosszak – derül ki az Opten céginformációs szolgálat legfrissebb jelentéséből.

2009. március 2.

Megéri átíratni a kocsikat

Tömegével szabadulnak meg a cégek a tulajdonukban lévő személygépkocsiktól, hogy kikerüljék a február 1-je óta fizetendő új cégautóadót, legalábbis lapunknak több könyvelő és adótanácsadó számolt be ilyen folyamatokról

2009. február 27.

Áprilistól lehet pályázni a 4+1 napos munkahétre

A szociális tárca szerint ötvenezer állás megtartását teszi lehetővé a szerdai kormányülésen elfogadott 30 milliárd forintos, európai uniós forrásból finanszírozott munkahely-megőrzési támogatás.

2009. február 25.

Gyorsan fogy a válságsegítség

Gyakorlatilag elfogyott az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány hatmilliárd forintja, amelyből munkahelyek megtartására, részmunkaidős foglalkoztatásra lehet pályázni. Az igények meghaladják a keretet, pedig novemberig van nyitva a lehetőség. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal hasonló célú tízmilliárdja tavasz végéig, nyár elejéig tarthat ki. Aki lemarad, az uniós forrásokban reménykedhet.

2009. február 24.

Újdonság!!! Kiscsoportos konzultáció!!!

Számvitel és adóváltozások 2009.

Téma: Szemináriumunk célja, hogy megvitassuk a 2009. évi adótörvény változásokat, melyek számos ponton egyszerűsítik a vállalkozásokra és magánszemélyekre vonatkozó előírásokat.