Cégvilág

2009. április 29.

Magyar Agrárkamara: már igényelhető a támogatás-előleg

A kormányrendelet április 23-tól teszi lehetővé, hogy a hónapok óta várt mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások egy részét – 20 százalékát – támogatás-előlegként vehessék, és felhasználhassák a gazdálkodók.

2009. április 25.

Gazdasági társaságokká válnak az egyéni vállalkozások

Jövő év elejétől léphet életbe az a jogszabály, mely az egyéni cégeket a gazdasági társaságokkal egyenrangúan szabályozná – mondta el az RSM-DTM Adótanácsadó Zrt. vezérigazgatója. Kalocsai Zsolt szerint a legfontosabb változás, hogy a felelősséget korlátozhatja az egyéni cég, illetve ha kéri, akkor a tevékenységét szüneteltetni is tudja.

2009. április 23.

Eltörölhetik a minimálbér jelenlegi formáját

Elképzelhető, hogy a minimálbér részbeni megszüntetéséhez vezet a kormány elképzelése, amely a tevékenységek értékéhez kötné a járulékalapot. Nehézséget jelenthet, hogy a bérek regionálisan is különböznek, ugyanakkor ezt a kérdést az APEH már most is tudja kezelni.

2009. április 20.

Megmaradhat az eva és az ekho

Valószínűleg egyelőre nem nyúl a Bajnai-kormány az evához és az ekhóhoz, legalábbis erre lehet következtetni az Oszkó Péter pénzügyminiszter-jelölt szerda délelőtti meghallgatásán elhangzottakból. Az ellenzéki képviselők személyeskedő kérdésekkel igyekeztek sarokba szorítani Oszkót, lényegi kérdések ugyanakkor nem hangzottak el. A bizottság többsége szerint Oszkó alkalmas.

2009. április 17.

Kisvállalkozóknak is vonzóbbak az energiapályázatok

Kedvező a piaci fogadtatása a pályázati feltételek egyszerűsítésének és a pályázói kör kis- és középvállalkozókra történt kiterjesztésének az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) Környezet és energia operatív programjának (KEOP) idei energetikai kiírásainál.

2009. április 16.

Oszkó: Nem kizárt az adócsökkentés

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága támogatta Oszkó Péter pénzügyminiszterré történő kinevezését. A jelölt elmondta: most a foglalkoztatás megtartása, növelése a cél, s ennek érdekében kell változtatni az adórendszeren is. Oszkó egy évre vállalja a felkérést – ez csak a kezdőlépések megtételére elég.

2009. április 16.

A recesszió hatása a transzferárazásra 2. rész

A lassú, kiszámítható árváltozások, amelyeket a piac normális hullámzása okoz, a transzferárazásban nem jelentenek gondot, mivel a vállalatoktól elvárható, hogy a mindenkori piaci körülmények (kockázatok) mellett is profitot termeljenek…

2009. április 16.

Hitelínség idején

„A kis- és közepes vállalatok részéről például biztosan nagyobb az igény a hitelekre, mint amit a bankok ki tudnak elégíteni” – nevezte meg egy interjúban Felcsúti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke a mostani gazdasági válság egyik vesztesnek tűnő csoportját.

2009. április 15.

A recesszió hatása a transzferárazásra 1. rész

A globális recesszió olyan turbulens környezetet teremtett, melyben a túlélés a gyorsan meghozott, napi döntések sikerességén múlik. A vállalati működés legrövidebb távon változtatható tényezője az eladási ár, ami ettől a vállalati alkalmazkodás egyik kulcsdimenziójává válik. …

2009. április 9.

Új források a kkv-nak

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) szerint az Új Magyarország Kockázati Tőke Program indulása kedvezően fog hatni a gazdasági növekedésre, mert újabb fejlesztési forrásokat nyit meg a hazai kis- és középvállalkozások finanszírozására, ráadásul nem hitelt, hanem saját tőkét juttat.

2009. április 6.

Az új kormánynak nem lesz mozgástere az adócsökkentésre

A várható megszorító intézkedések Bajnai Gordon programjában legfeljebb arra lesznek elegendőek, hogy az államháztartás hiányát három százalék alatt tartsák, adócsökkentésre nem marad mozgástér – mondta az InfoRádiónak az Ernst and Young adóigazgatója. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint fontos lenne, hogy csökkentsék a munkát terhelő adókat, a fogyasztási típusú adók emelésének terhére.

2009. április 6.

Fogynak az egyéni vállalkozók

Idén is tovább csökken az egyéni vállalkozások száma: az első negyedévben több mint 12,6 ezer vállalkozó szüntette meg tevékenységét, ezzel szemben pedig csak 7,2 ezer új vállalkozó jelent meg a piacon. Összességében tehát több mint ötezerrel csökkent az egyéni vállalkozók száma három hónap alatt.

2009. április 2.

Továbbra is az adóst védi a csődtörvény

Az új csődtörvény tervezete a nem fizető adósnak számos kibúvót ad kötelezettségei teljesítése alól és vagyona eltüntetésére – közölte a követelések kezelésével foglalkozó Direktinfo Kft. saját elemzésére hivatkozva.

2009. április 1.

Kilátástalanná válhat a kkv-k helyzete

Az IVSZ megalapította az informatika területét is érintő válság kezelését célul kitűző munkacsoportját azt követően, hogy három negyedév pozitív fejleményei után a szektor teljesítménye 2008 utolsó negyedévében látványosan romlott. Keresztesi szerint 2009-ben a válság miatt nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek a magyar kis- és közepes vállalkozások.

2009. április 1.

Hogyan kérhető adóelőleg-mérséklés?

Az idei évre várható recesszió következtében számos vállalkozás 2009. évre várható eredménye nem éri el az előző évi számokat. Így lehetetlenül magasnak tűnhetnek a korábbi időszak alapján fizetendő adóelőlegek is, melyek kifizetése a likviditást is erősen befolyásolja.

2009. március 31.

Kedvezményes forgóeszközhitel kkv-knak

A mikro-, kis- és középvállalkozások március második felétől elérhetik az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogram (UMFOR) keretében nyújtott K&H forgóeszközhitelt. A kedvezményes kamatozású kölcsön a tevékenységbővítéshez szükséges átmeneti forráshiány finanszírozására igényelhető. A garanciakérelmek elbírálása a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. gyorsított eljárású garanciavállalásával három napra rövidül.

2009. március 31.

Kevésbé elérhető a vállalatoknak a bankhitel

A magyarországi vállalkozások körében jelentősen nőtt azon vállalatvezetők aránya, akik úgy gondolják, hogy cégük hitelkérelmét elutasítanák egy esetleges hitelbírálat során. Emellett azok a cégek is pesszimistábbak, akik bíznak a sikeres hitelkérelemben. Továbbra is a bankhitel számít az elsődleges finanszírozási formának, azonban kevesebben tervezik igénybe venni a közeljövőben – állapítja meg a GfK Hungária Corporate Banking Monitor felmérése.

2009. március 30.

Kevesebbet költenek informatikára a vállalkozások

A kis- és középvállalkozások mintegy 70 százaléka csökkenti informatikai beszerzését az idén a gazdasági válság hatására, mintegy 23 százalékuk meg is változtatja a beszerzések tartalmát, 7 százaléka teljesen lefújta a fejlesztési terveket, míg 4 százaléka csupán elhalasztotta azokat.